Sakai Kikumori Kasumitogi Yanagiba z ostrzem długości 270 mm jest tradycyjnym nożem japońskim wykorzystywanym w kuchni japońskiej przez sushi masterów. Jego długie, a przy tym wąskie ostrze umożliwia bardzo precyzyjną pracę przy plastrowaniu ryb, jak i mięsa. Nadaje się do przygotowywania sashimi oraz sushi. Razem z Usubą i Debą tworzy niezastąpione trio tradycyjnych noży w japońskim stylu.
Polecana kolekcja kuchennych noży Sakai Kikumori Kasumitogi jest produkowana i wykańczana w sposób ręczny przez znakomitych i doświadczonych rzemieślników. Ostrza tych noży składają się z dwóch warstw – pierwszą stanowi rdzeń ze stali węglowej Yasuki White (2 Steel), a drugą warstwa zewnętrzna wykonana z miękkiego żelaza. Ostrza są bardzo twarde, ponieważ w procesie hartowania uzyskują aż 62-63 HRC. W dodatku bardzo długo utrzymują nadaną ostrość, więc sprawdzą się nawet przy intensywnej eksploatacji w restauracji. Wygodna w trzymaniu rękojeść w charakterystycznym kształcie litery D powstaje z eleganckiego drewna magnolii. Ozdabia ją skuwka z bawolego rogu.
Estetyczne ostrze zawdzięcza swoje wykończenie metodzie Kasumi, którą można przetłumaczyć jako „mglisty” – doskonale oddaje to uzyskany efekt, który kontrastuje z wypolerowaną krawędzią tnącą. To najlepszy przykład połączenia piękna i sztuki rzemiosła z funkcjonalnością oraz jakością noży kuchennych. Doskonała seria Sakai Kikumori Kasumi-Togi polecana jest szczególnie profesjonalnym sushi masterom, jak również amatorom gotowania i kuchni japońskiej, zwłaszcza przepadającym za sushi. Po każdym użyciu zaleca się umycie i osuszenie noża, ponieważ stal, z jakiej jest wykony, nie jest z gatunku nierdzewnych.
- Typ: Yanagiba
- Długość ostrza: 270 mm
- Rękojeść: magnolia, skuwka z bawolego rogu
- Stal: rdzeń Yasuki White–2 Steel
- HRC: 62-63
- Typ ostrzenia: jednostronne
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.