Nóż Tako-Sashimi z ostrzem długości 240 mm – dzięki tak długiemu i smukłemu ostrzu – idealnie nadaje się do sporządzania sushi, a także sashimi. Noże Tako-Sashimi w tradycyjny sposób są ostrzone jednostronnie i jako podstawowe noże wchodzą w skład zestawu każdego mistrza sushi. Ten określony typ noża wywodzi się z rejonu Tokyo.
Noże z serii Bessen tworzone są przez czołowego producenta Masahiro, który opiera się na tradycyjnym rzemiośle japońskim. Każdy nóż, który pochodzi z tej serii, jest jednostronnie ostrzony i stworzony po to, by usprawnić prace związanie z oprawianiem ryb i przyrządzaniem sushi. Nadaje się więc idealnie nie tylko do sushi barów, ale także do japońskich restauracji. Z tego względu, że w kuchni w stylu japońskim dominują ryby oraz warzywa, noże kuchenne typu Usuba, Yanagiba i Deba określane są jako podstawa wyposażenia każdego sushi mastera. Noże Masahiro z serii Bessen posiadają wykonywane ze stali węglowej Kigami no. 2 ostrza (stal tę produkuje koncern Hitachi). Ich twardość, dzięki zastosowaniu autorskiego procesu hartowania, dochodzi aż do 62-63 HRC. To właśnie tej wartości zawdzięczają swoją imponującą ostrość oraz wytrzymałość. Noże Masahiro Bessen wymagają odpowiednio dobranej pielęgnacji, ponieważ nie są nierdzewne.
- Typ: Tako-Sashimi
- Długość ostrza: 240 mm
- Rękojeść: drewno magnolii
- HRC: 58-59
- Typ ostrzenia: jednostronne
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.