Nóż szefa kuchni Kanetsugu Pro-M o ostrzu o długości 210 mm jest wszechstronnym nożem, który dobrze sprawuje się zarówno podczas szatkowania warzyw jak i filetowaniu ryb.
Kanetsugu Pro-M to seria popularnych noży kuchennych wykonanych w całości z nierdzewnej stali wysokowęglowej. Ostrza tych noży zostały wykute z jednego kawałka stali AUS-8 w technice „monosteel”. Podczas hartowania stal AUS-8 zostaje poddana specjalnej obróbce, tzw. „sub-zero treatment”, podczas której noże schładza się natychmiastowo w temperaturze -70 C°, nadając ostrzom twardość na poziomie 59+/-1 HRC. Ostrza noży z serii Pro-M posiadają wyjątkowe właściwości tnące, które zawdzięczamy nie tylko odpowiedniemu hartowaniu, ale przede wszystkim wypukłemu szlifowi, tzw. hamaguri ba, który bardzo ułatwia separację żywności podczas krojenia. Warto zauważyć, że zarówno wykończenie noży z tej serii, jak i spasowanie rękojeści jest na bardzo wysokim poziomie.
Rękojeść tego noża została wykonana z ciemnego drewna pakka, które zostało zaimpregnowane i jest całkowicie odporne na wilgoć. Ergonomicznie wyprofilowana rękojeść jest bardzo wygodna i daje pewny chwyt nawet podczas długiej pracy w kuchni.
Firma została założona w 1918 roku przez Matsujiro Kawamurę, potomka Kanetsugu, słynnego wytwórcę mieczy samurajskich (1336-1392). Seki Kanetsugu jest producentem z miasta Seki w Japonii, które słynie z produkcji noży kuchennych.
- Typ: Gyuto / Nóż Szefa Kuchni
- Długość ostrza: 210 mm
- Długość całkowita: 335 mm
- Wysokość ostrza: 42 mm
- Grubość ostrza: 2 mm
- Rękojeść: drewno pakka
- Stal: AUS-8, monosteel
- HRC: 59+/-1
- Typ ostrzenia: dwustronne
- Waga: 170 gram
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.