Tamahagane Ostrzałka III kółkowa

Tamahagane Ostrzałka III kółkowa

M-152
zł249.00
Tax included

sprawdź koszty wysyłki
 

Tamahagane Ostrzałka III kółkowa

Trójfazowa ostrzałka ceramiczna, polecana dla wszystkich rodzajów noży, z wyjątkiem tych o szlifach jednostronnych, np. tradycyjnych noży japońskich. Dzięki wodzie proces ostrzenia przebiega szybciej, a fabrycznie ustawione otwory ułatwiają naostrzenie noża pod odpowiednim kątem. Ponieważ rowek, w który wkłada się nóż, nie jest ustawiony równolegle do ceramicznego koła, jego kąt wypukły umożliwia nadanie nożowi pierwotnej ostrości. Gumowany uchwyt i podstawa mają właściwości przeciwpoślizgowe.

Dane techniczne:

Wymiary - 21,0 x 3,6 x 5,0 cm
Waga - 125 g

Wskazówki dotyczące użytkowania

1. Nalać wody do komory z kołami i nie wylewać jej do końca ostrzenia. Woda nawilża ceramiczne ostrzałki i zapobiega przegrzaniu ostrza.

2. Chwycić mocno rączkę, żeby ostrzałka nie zmieniała położenia.

3. Drugą dłonią chwycić nóż, przytrzymując palcem wskazującym grzbiet klingi. Włożyć pionowo nóż do rowka oznaczonego nr. 1. Przesuwać ostrze w przód i w tył, delikatnie je przyciskając: 7-8 razy lub tyle, ile potrzeba.

Nie powinno się zbyt mocno przyciskać noża podczas przesuwania jego krawędzi w ostrzałce. Nadmierny nacisk może uszkodzić koła!

4. Włożyć pionowo nóż do rowka z białym kołem (średnie ziarno). Przesuwać ostrze w przód i w tył, delikatnie je przyciskając: 7-8 razy lub tyle, ile potrzeba.

5. Włożyć pionowo nóż do rowka z różowym kołem (drobne ziarno). Przesuwać ostrze w przód i w tył, delikatnie je przyciskając: 7-8 razy.

6. Po skończonej operacji umyć ręcznie nóż w gorącej wodzie i wytrzeć go do sucha ręcznikiem lub ściereczką. Zdjąć pokrywę i wypłukać ostrzałkę w czystej wodzie.

Tamahagane
New
No reviews

12 other products in the same category:

Product added to wishlist

iqitcookielaw - module, put here your own cookie law text