Filtrowanie

Bunka to jeden z tradycyjnych noży japońskich, bardzo wszechstronny i uniwersalny. Stanowi wręcz jeden z kuchennych niezbędników, niezastąpionych przy wielu pracach, takich jak krojenie, szatkowanie, plastrowanie, nacinanie czy nawet obieranie. Charakterystyczną cechą noży Bunka jest ich nieco agresywna linia z ostrymi krawędziami. Dzięki niej narzędzie jest nie tylko praktyczne, ale też zjawiskowe – stanowi ozdobę każdej kuchni.

Jak wygląda nóż Bunka?

Nóż Bunka przypomina nóż szefa kuchni, ale jego profil tanto został odwrócony, co sprawia, że ostry czubek noża świetnie sprawdza się przy precyzyjnych pracach kuchennych, a także nadaje narzędziu dynamiczny, agresywny wygląd. Design noży kuchennych z głownią Bunka jest niezwykle oryginalny, dlatego wielu amatorów wybiera taki model jako pierwszy do swojego kuchennego asortymentu.

Do czego służą noże kuchenne Bunka?

Bunka – ze względu na swój kształt – sprawdza się doskonale przy różnych czynnościach kuchennych. Ma duże ostrze, które świetnie radzi sobie z krojeniem większych płaszczyzn. Nóż Bunka może być stosowany do krojenia warzyw, a także mięsa czy ryb. Ostry czubek noża umożliwia ostrożne nacinanie, a szerokie ostrze pozwala sprawnie siekać i kroić produkty spożywcze praktycznie każdą techniką. Niektórzy wykorzystują noże kuchenne tego typu nawet do obierania warzyw, w tym również twardych warzyw korzeniowych.

Jakie noże kuchenne zastąpi Bunka?

Nóż Bunka sprawdza się w każdej kuchni nie tylko z uwagi na swoją funkcjonalność i piękny wygląd, ale również ze względu na fakt, że może zastąpić nóż Gyuto, czyli nóż szefa kuchni, a także nóż Naikiri czy Santoku. Za sprawą szerokiego ostrza umożliwia płynne siekanie i krojenie, zaś precyzyjna końcówka ostrza sprawia, że można nim bardzo wygodnie obrabiać nawet szczególnie wymagające warzywa.

Nóż szefa kuchni w ciekawszej odsłonie – co przygotujemy nożem Bunka?

Noże szefa kuchni są zasadniczo na tyle uniwersalne, że powinny pozwalać na przygotowywanie potraw każdego typu z każdego rodzaju produktów spożywczych. Taki nóż kuchenny łączy szerokie ostrze z ostrą, precyzyjną końcówką, co zwiększa jego wszechstronność. Można powiedzieć, że Bunka jest podstawowym narzędziem każdego kucharza. Taki nóż wykorzystuje się bowiem do krojenia wszystkich artykułów spożywczych od warzyw i owoców po ryby i mięsa. Nóż Bunka nadaje się do siekania i przenoszenia pokrojonych składników na patelnię, do salaterki czy do garnka. Z jego pomocą kucharz przygotuje sałatkę, zupę, mięsny gulasz czy farsz do pierożków. Bunka to również nóż do nacinania i krojenia mięsa na plastry czy kawałki. Dzięki wyjątkowo ostrej końcówce produkt pozwala naciąć skórę bez miażdżenia czy rozszarpywania krawędzi. Nóż Bunka sprawdza się też do oprawiania ryb, których delikatne mięso wymaga szczególnego traktowania. Jest przy tym narzędziem bardzo wygodnym i bezpiecznym w obsłudze. Solidna rękojeść osadzona w dużej odległości od ostrza sprawia, że Bunka idealnie nadaje się do sprawnego szatkowania i plastrowania.

Japoński nóż kuchenny Bunka doskonały na prezent

Wszystkie noże japońskie dostępne w naszym sklepie to produkty najwyższej jakości – oryginalne noże kuchenne japońskich rzemieślników. Drewniana rękojeść nadaje im piękny, naturalny i elegancki wygląd, natomiast wysokiej jakości stal używana do produkcji ostrzy odpowiada za twardość i łatwość ostrzenia noży. Nic więc dziwnego, że każdy japoński nóż świetnie nadaje się na prezent niezależnie od okazji. Nóż Bunka szczególnie często trafia do pudełek upominkowych z uwagi na fakt, że jest tak uniwersalny i wszechstronny. Jego trwałość sprawia, że stanowi prezent na lata. Natomiast twardość stali gwarantuje, że nawet po wielu zabiegach ostrzenia zachowa swoje walory praktyczne. Noże wykonane przez japońskich producentów wyróżnia też niebanalny design, który nadaje tym narzędziom wręcz dekoracyjny charakter. Nóż kuchenny Bunka nie powinien trafić na dno szuflady – każdy kucharz będzie wolał prezentować go w swojej pracowni jako trofeum.

Sprawdź także pozostałe typy i rodzaje noży japońskich:

Noże Tojiro Noże Tsunehisa  Noże Yoshida Hamono Noże Zakuri Sujihiki Kiritsuke Petty/Pairing Honesuki Nóż do Trybowania Nóż do Chleba Nóż do Plastrowania/Sashimi Nóż do Oprawiania Ryb Noże do sushi Shirogami #3 SK5  SG2 / R2  VG-1 VG-10 VG-5 ZDP-189