Noże Takamura
Takamura Hamono ulokowane jest w wiosce Takefu (Echizen) w prefekturze Fukui. Ta prowadzona przez trzech braci manufaktura słynie z wyrobu znakomitych noży kuchennych o perfekcyjnym wykończeniu. Bracia odziedziczyli ją po swoim ojcu – Toshiyuki Takamura-san. W swojej produkcji używają najlepszych, nowoczesnych stali.
Warto zaznaczyć, że Takamura to jeden z pierwszych producentów, który – aby ulepszyć właściwości noży, które i tak cechowały się już dużą ostrością i zachowywaniem krawędzi tnącej – sięgnął po szybkotnącą stal proszkową (HSPS), a także stal R2/SG2.
Logotyp Takamura odzwierciedla trzy filary jakości dobrego noża kuchennego, tj. właściwy wybór materiałów, dopracowany proces kucia oraz hartowania, a także doskonałe ostrzenie. Przed podarowaniem noża na ręce klienta, wszystkie te trzy elementy są wdrażane i weryfikowane, aby móc zapewnić jak najlepszy produkt.
Sprawdź także pozostałe typy i rodzaje noży japońskich:
Noże Sakai Kikumori Noże Seki Kanetsugu Noże Takamura Noże Takahisa Gyuto Santoku Bunka Nakiri Nóż do Trybowania Nóż do Chleba Nóż do Plastrowania/Sashimi Nóż do Oprawiania Ryb Noże do sushi Shirogami #3 SK5 SG2 / R2 VG-1 VG-10 VG-5 ZDP-189