Filtrowanie

Noże Yu Kurosaki

Yu Kurosaki (黒崎 優) został jednym z najlepszych producentów noży w Japonii. Otrzymał najbardziej prestiżowe nagrody za ręcznie wykuwane noże swojego autorstwa. Szczególne uznanie wzbudza jego wykończenie Tsuchime oraz Suminagashi. Wytwarzaniem noży zajął się już jako nastolatek. Gdy miał 23 lata, rozpoczął trwającą 12 lat praktykę u mistrza Hiroshi Kato. Ten zauważył jego talent i zaczął wystawiać wykonane noże na międzynarodowych targach oraz podejmować się realizacji najbardziej wymagających prac. Yu Kurosaki w 2014 roku założył własny warsztat, podbijając branżę swoimi umiejętnościami oraz nowatorskim podejściem do wykańczania noży. To przyniosło mu nie tylko nagrody, ale również uznanie w Kraju Kwitnącej Wiśni, jak i poza jej granicami.

Warto zwrócić uwagę na wykończenie Tsuchime, które stanowi sztukę ręcznego nabijania wzorów na miękkiej okładzinie (czyli jiagne), aby zwiększyć estetykę ostrza. Jest to proces żmudny, jednak często można go spotkać w sztuce i rzemiośle japońskim. Wymaga posiadania bardzo wysokich umiejętności oraz pełnej koncentracji, by uzyskać losowy, a zarazem jednolity wzór. Klasyczne wykończenie Tsuchime przejawia się w niewielkich okrągłych wgnieceniach na ostrzach noży. Natomiast ten rodzaj wykończenia w wykonaniu Yu Kurosakiego zdecydowanie wyróżnia się unikatowością, którą widać szczególnie w jego kolekcjach Shizuku oraz Fujin. Zachwycają one wysokimi walorami estetycznymi, a ponadto funkcjonalnością, ponieważ znacznie zmniejszają problem przywierania jedzenia do ostrzy. To wykończenie przypomina raczej efekt rzeźbienia niż młotkowania i przyjmuje postać głębokich nacięć w kształcie diamentu, kreując wyraźnie zaznaczone, przepiękne wzory.

Czerpiąc z ponad 700-letniej historii wytwarzania noży przez znakomitych japońskich rzemieślników z Echizen, Yu Kurosaki włożył swą energię w wykonywanie narzędzi, które zapewniają niezwykłe wrażenia ich użytkownikom i przyjemność cięcia. Obecnie noże jednego z najzdolniejszych producentów są tworzone w małych partiach.