• +48 794 113 882

Rodzaje noży kuchennych 

Podkategorie

  • Nóż Szefa Kuchni

    Noże szefa kuchni

    Noże kuchenne dla szefa kuchni to jedne z najbardziej wszechstronnych noży kucharskich. Doskonale sprawdzają się jako nóż do krojenia, siekania, szatkowania, rozgniatania i przenoszenia produktów z deski do krojenia wprost na patelnię lub do garnka.
    Japoński nóż szefa kuchni, tzw. nóż Gyuto, charakteryzuje się wysoką jakością i precyzją wykonania oraz niesamowitą ostrością. Ostrze noża jest dosyć długie, szerokie i wyprofilowane, zwężając się ku wierzchołkowi. Uniwersalność noża szefa kuchni pozwala kucharzowi na wykonanie większości prac kuchennych tylko przy użyciu jednego noża.
    Profesjonalny nóż szefa kuchni to niezbędne wyposażenie w każdej restauracji czy kuchni miłośnika gotowania. W sklepie Hamono.pl znajdziecie same perełki najlepszych marek: Brieto, Global, Masamoto, Misono, Takeshi Saji, Nagomi, Takahisa Damascus, Tamahagane, Tojiro, Kyocera czy Masahiro.

  • Nóż Uniwersalny
  • Nóż do filetowania
  • Nóż do obierania
  • Nóż do pieczywa
  • Nóż do plastrowania
  • Nóż do wykrawania
  • Nóż Nakiri

    Noże Nakiri - japońskie noże do warzyw

    Jeśli kiedykolwiek obserwowałeś szefa kuchni siekającego warzywa, to zapewne zastanawiałeś się, jak udaje mu się uzyskać takie równe i cienkie plasterki. Sekretem jest japoński Nóż Nakiri.

    Nóż nakiri wygląda trochę jak tasak. Ma jednak znacznie cieńsze ostrze, które idealnie nadaje się do siekania nawet delikatnych warzyw bez uszkadzania samego warzywa. Proste ostrze noża Nakiri pozwala ciąć jednym ruchem aż do deski do krojenia, bez konieczności ciągnięcia lub pchania. Oznacza to, że cięcie jest bardziej kontrolowane, ponieważ idzie tylko w jednym kierunku.

    Jeśli chodzi o użycie noża Nakiri do krojenia warzyw, musisz przestrzegać określonego wzoru. Nóż Nakiri ma prostą końcówkę, dzięki czemu jest bardzo łatwy w użyciu. Podczas krojenia warzyw należy poruszać nożem tylko w górę i w dół, a nie w poziomie. Krótka praktyka z użyciem noża Nakiri sprawi, że zarówno amator jak i profesjonalista będzie w stanie w prosty sposób uzyskać idealnie posiekane warzywa i owoce.

  • Nóż Santoku
    Santoku to nóż łączący w sobie cechy japońskiego noża szefa kuchni (Gyuto) i niewielkiego tasaka. Cecha charakterystyczna noża Santoku to kształt ostrza. Krawędź tnąca jest prosta, a grzbiet, w dużej części równoległy do ostrza, łączy się z nią łagodnym łukiem. Szerokie ostrze i niewielki rozmiar sprawiają, że jest bardzo poręczny i wygodny w pracy. Nóż Santoku idealnie sprawdza się przy siekaniu i szatkowaniu warzyw oraz owoców. Doskonale nadaje się też do cięcia i krojenia mięsa bez kości.
  • Nóż Sujihiki
  • Nóż Bunka
  • Nóż Kiritsuke
  • Nóż Unagisaki
  • Nóż Yanagiba
  • Nóż Tako - Sashimi
  • Nóż Usuba
  • Nóż Deba

    Deba nóż do filetowania ryb

    Deba to szerokie, masywne noże tradycyjnie używane w Japonii do filetowania ryb. Niektórzy użytkownicy stosują ostrza tych noży do innych zadań kuchennych, takich jak rozczłonkowanie drobiu lub jako tasak do warzyw, ale nóż Deba jest dedykowany do patroszenia ryb. Japońskie noże Deba są ostrzone jednostronnie, a tylna strona noża jest płaska. Mają one ostrzejsze kąty na krawędziach, dzięki czemu sprawdzają się w cięciu nawet bardzo miękkich, delikatnych produktów, takich jak ryby. Noże Deba często używane są do przygotowywania sushi.

Showing 1 - 12 of 291 items
Showing 1 - 12 of 291 items