Filtrowanie

Czym charakteryzuje się Kiritsuke?

Często mówi się, że Kiritsuke to synonim wysokiego statusu. Wynika to z faktu, że opanowanie umiejętności posługiwania się nim w sposób prawidłowy wymaga czasu i intensywnych ćwiczeń. Najwięksi mistrzowie kuchni potrafią korzystać z tego noża w taki sposób, że trudno jest wychwycić technikę, jaką się posługują – produkty zdają się rozpadać na kawałki w niemal mistyczny sposób. Kiritsuke jest nożem dosyć wszechstronnym. Można przygotować nim sushi czy carpaccio i wiele innych potraw z delikatnych, miękkich składników. Dwustronnie szlifowane ostrze radzi sobie z plastrowaniem surowych mięs dosłownie jednym gładkim cięciem. Może też ułatwiać oprawianie ryb, a zwłaszcza zdejmowanie z nich skóry.

Jak wygląda Kiritsuke?

Kiritsuke to nóż do przygotowywania sushi o bardzo dynamicznej, wręcz agresywnej linii. Do opisania jego budowy wykorzystuje się nawiązania do innych tradycyjnych noży japońskich – mianowicie Yanagiba oraz Usuba (nóż szefa kuchni). Kiritsuke ma długość podobną do Yanagiba, ale profil ostrza Usuba. Tym, co płynnie łączy te dwa rodzaje ostrzy w ramach jednego narzędzia jest ścięta pod ostrym kątem końcówka. Kiritsuke może być szlifowany jedno- i dwustronnie. Jednostronnie szlifowane noże tego typu stanowią doskonałą pomoc w kuchni, ale wymagają od kucharza ogromnego doświadczenia i wprawnej ręki. Natomiast dwustronne noże Kiritsuke okazują się prostsze w użytkowaniu, a przy tym równie wszechstronne.

Nie tylko nóż do przygotowywania sushi – do czego używać Kiritsuke?

Kiritsuke może zastąpić w kuchni nóż Yanagi, Usuba czy Yanagiba. Nadaje się do krojenia i filetowania ryb, a także plastrowania ich na sushi lub sashimi. Dobrze radzi sobie również z warzywami czy owocami. Nic więc dziwnego, że Kiritsuke bywa postrzegany jako nóż uniwersalny. Częściej sięgają po niego jednak profesjonaliści, ponieważ umiejętności posługiwania się takim ostrzem nie nabywa się z dnia na dzień. Produkt sprawdzi się zarówno w kuchni wielbiciela mięs, jak i u miłośnika dań wegańskich czy wegetariańskich. Rękojeść Kiritsuke dobrze leży w dłoni, a sam nóż jest lekki i bardzo ostry, dlatego przeszywanie nim twardych i miękkich produktów spożywczych nie stanowi żadnego wyzwania. Po Kiritsuke warto sięgać w trakcie krojenia ryb, aby każdy kawałek był idealnie gładki, niepostrzępiony, a samo mięso jędrne i soczyste. Z takich noży skorzystamy jednak nie tylko przy potrawach rybnych. Nóż Kiritsuke może być używany także do plastrowania buraczków, pomidorów czy ogórków.

Czy nóż Kiritsuke sprawdzi się na prezent?

Nóż Kiritsuke nie jest tak uniwersalny jak Usuba czy Deba, ale na prezent sprawdza się doskonale – zwłaszcza w przypadku prawdziwych pasjonatów japońskiej kuchni oraz osób, dla których liczy się w głównej mierze ciekawy design. Kiritsuke nie można odmówić charakternego wyglądu. Ostrze jest wyprofilowane w sposób, który kojarzy się z agresywnymi, dynamicznymi ruchami dłoni. Przy pracy pozwala kucharzowi wykonywać poszczególne czynności naprawdę szybko i profesjonalnie. Po opanowaniu techniki posługiwania się nim w trakcie krojenia czy plastrowania, mamy szansę przygotowywać potrawy błyskawicznie i ze znacznie bardziej estetycznym rezultatem. Jak wszystkie noże japońskie, również nóż Kiritsuke wyróżnia się wyjątkowym kunsztem wykonania. Do stworzenia takiego produktu producenci z kraju Kwitnącej Wiśni wykorzystują najlepszej jakości stal i naturalne drewno, dzięki czemu narzędzie charakteryzuje ostrość, twardość i odporność na zużycie, a przy tym lekkość i ergonomia. Kiritsuke nie należy na wyłączność do szefów kuchni – z powodzeniem mogą korzystać z niego także amatorscy pasjonaci gotowania. Nóż będzie zjawiskową ozdobą ich wnętrza i ekskluzywną wizytówką gospodarza.

Sprawdź także pozostałe typy i rodzaje noży japońskich:

Noże Sakai Kikumori Noże Seki Kanetsugu Noże Takamura Noże Takahisa Yanagiba Usuba Deba Kiridashi Inne Noże Nóż Szefa Kuchni Nóż Wielozadaniowy Nóż do Warzyw Mały Nóż uniwersalny Chromax Ginsan Shirogami #1 Shirogami #2