• +48 794 113 882

Ceramika Japońska 

Podkategorie

  • Zestawy do Sushi

    Ceramiczne Zestawy Do Serwowania Sushi

    Zestawy do sushi to jeden z najlepszych prezentów dla miłośników orientalnych smaków i nie tylko, który sprawdzi się na każdą okazję – tym bardziej, że zapakowane są one w wyjątkowo eleganckie pudełka w czarnym kolorze. Przeważnie zestawy składają się z: talerzy do sushi, miseczek do podawania sosu sojowego czy imbiru, pałeczek do jedzenia oraz podstawki do ich odkładania. Do wyboru jest także piękna wersja z ozdobnymi łyżkami oraz miskami do zupy. Wysokiej jakości komplety do sushi wykonane są z oryginalnej japońskiej ceramiki. Udekorowane typowymi tradycyjnymi motywami spodobają się każdej obdarowanej osobie oraz miłośnikom klimatu i stylu Kraju Kwitnącej Wiśni.

    Jak jeść sushi?

    Sushi to niezwykłe danie, które jest zdrowe i piękne, ale wiąże się też z określonym sposobem spożywania. By prawidłowo jeść sushi, trzeba zorganizować najpierw specjalne, przeznaczone do tej potrawy naczynia, najlepiej wchodzące w skład zestawu do sushi. Sos sojowy oraz imbir podajemy w miseczce, przy czym ważna jest jego ilość – z racji tego, że jest to jedynie dodatek, powinno go być niewiele. Warto wiedzieć, że maczanie kawałków sushi w dużej ilości sosu uchodzi za niegrzeczne, a poza tym pogarsza doznania smakowe. Japońska etykieta głosi, że do sosu sojowego nie należy dodawać wasabi, czyli japońskiego chrzanu. Kładziemy go za to małymi porcjami na kawałkach sushi, już po ich zamoczeniu w sosie. Imbir spożywamy między poszczególnymi rodzajami sushi, ponieważ oczyszcza on kubki smakowe i dzięki temu możemy w pełni poczuć smak następnych produktów.

    Do jedzenia sushi używa się pałeczek, chociaż występują rodzaje tego dania, które spożywa się tylko palcami. Należy do nich nigiri składające się z ryżu z kawałkiem świeżej ryby, która ułożona jest na wierzchu. W przypadku tej potrawy nie macza się ryżu w sosie sojowym (a jedynie rybę), ponieważ bez zabezpieczenia nori może się rozkleić.

    Jeśli chodzi o sposób jedzenia sushi, to nie można dzielić kawałów na pół – uważane jest to za nietakt. Wszystkie kawałki spożywamy w całości, na jeden kęs. Dzięki temu docenimy smak dania oraz spójność wszystkich składników, z jakich jest skomponowane przez profesjonalnych sushi masterów. W związku ze szczególnym i starannym procesem przygotowania sushi kucharz może odebrać dzielenie kawałków na części nawet jako obrazę.
  • Zestawy do Sake

    Zestawy do sake – poznaj etykietę picia sake:


    Sake to trunek, który cieszy się ogromną popularnością na całym świecie. W Japonii obowiązkowo podaje się go przy okazji wszelkich ważnych wydarzeń, jak rodzinne spotkania, ceremonie czy w trakcie świąt. Zakres temperatury podawania sake zależy od jego rodzaju oraz gustu spożywających go gości i jest bardzo szeroki – można go spożywać na zimno lub wręcz na gorąco (trunek niekiedy podgrzewa się aż do 50⁰C).

    Do podawania sake stosowane są tradycyjne zestawy, przy czym niezbędne jest zachowanie ściśle określonej etykiety picia. Ważne, aby nie nalewać trunku do własnej czarki (zajmą się tym na pewno uczestniczące w wydarzeniu osoby). Podczas nalewania sake przez drugą osobę, powinniśmy trzymać czarkę w prawej dłoni, a lewą lekko podtrzymywać spód naczynia. Po nalaniu trzeba obrócić butelkę – tokkuri – zgodnie z ruchem wskazówek zegara, by trunek z niej nie kapał. Kolejną zasadą jest to, że sake pijemy powoli, sącząc alkohol – nie wypijamy od razu całej zawartości czarki.
  • Czarki i Kubki

    Czarki i Kubki do Herbaty

    Czarki do herbaty to specjalne naczynia, które potęgują wrażenia podczas picia naparu. Mało znane w Polsce czarki są bardzo popularne w Japonii, gdzie równie dużą uwagę co do rodzaju wybieranego napoju przywiązuje się do naczynia, z którego jest spożywany. U nas, by napić się herbaty, używamy najczęściej kubków, szklanek albo filiżanek, jednak przy następnej okazji warto wypróbować specjalną czarkę, która według prawdziwych koneserów sprawia, że smak herbaty staje się znacznie lepszy. Dobrej jakości czarki wydobywają pełnię smaku oraz choćby najlżejszy aromat, są też nieodzownym elementem ceremonii parzenia herbaty. Najpierw przygotowujemy napar w dzbanku, a następnie nalewamy go do czarek i pijemy powoli, łyk po łyku.

  • Czajniki i Imbryki do...
  • Akcesoria do Parzenia...

    Akcesoria do zaparzania japońskiej herbaty matcha

    Niezwykła herbata zielona matcha cechuje się oryginalnym smakiem i wspaniałymi właściwościami zdrowotnymi. Tym, co odróżnia ją od innych herbat, jest postać, w jakiej występuje – zielonego proszku. Powstaje on poprzez zmielenie samych miękkich, młodych listków (bez gałązek oraz bez żyłek liściowych), które pozyskiwane są z plantacji o ograniczonym dostępie naturalnego światła. Dzięki zaciemnieniu w roślinie wytwarza się większa ilość aminokwasów, co sprawia, że napar jest znacznie bardziej aromatyczny. Mielenie listków odbywa się na tradycyjnych żarnach.

    Herbata matcha zawiera bardzo dużo mikroelementów, które dzięki sproszkowanej formie są łatwiej przyswajalne niż z herbat liściastych (gdzie cenne składniki znajdują się właśnie w liściach, usuwanych z dzbanka po zaparzeniu). O wyjątkowości matchy stanowi także sposób jej przyrządzania oraz konsumowania. Do jej przygotowania przydają się specjalne akcesoria do matchy – takie jak: czarka do herbaty zwana matchawan, bambusowa miotełka, czyli chasen, oraz bambusowa łyżeczka o nazwie chashaku – które pozwalają wydobyć doskonały smak herbaty i w pełni oddać się przyjemności jej picia.
Showing 1 - 12 of 28 items
Showing 1 - 12 of 28 items

Ceramika i Porcelana Japońska

Japońska ceramika produkowana jest w niezwykle staranny sposób, z zachowaniem dbałości o każdy najdrobniejszy szczegół. Przyznane certyfikaty potwierdzają jej przeznaczenie oraz możliwość bezpiecznego kontaktu z żywnością. Piękna ceramika pochodzi z Japonii i wyróżnia się oryginalnymi kształtami, a także typowymi dla Kraju Kwitnącej Wiśni kolorami i dekoracyjnymi wzorami. Dzięki estetycznym elementom każda kuchnia zyska niepowtarzalny charakter. W przeważającej mierze są to porcelanowe produkty, bardzo często wytwarzane w sposób ręczny przy wykorzystaniu tradycyjnych japońskich metod, powstałych przed setkami lat. Porcelana wytwarzana przez Tokyo Design Studio – firmę, która swoją działalność rozpoczęła w 2010 roku – prezentuje idealne połączenie nowoczesności i tradycji. Wyznaczający trendy producent zestawia ze sobą obie kultury, Wschodu oraz Zachodu.