Parzenie herbaty


Akcesoria do zaparzania japońskiej herbaty matcha

Niezwykła herbata zielona matcha cechuje się oryginalnym smakiem i wspaniałymi właściwościami zdrowotnymi. Tym, co odróżnia ją od innych herbat, jest postać, w jakiej występuje – zielonego proszku. Powstaje on poprzez zmielenie samych miękkich, młodych listków (bez gałązek oraz bez żyłek liściowych), które pozyskiwane są z plantacji o ograniczonym dostępie naturalnego światła. Dzięki zaciemnieniu w roślinie wytwarza się większa ilość aminokwasów, co sprawia, że napar jest znacznie bardziej aromatyczny. Mielenie listków odbywa się na tradycyjnych żarnach.

Herbata matcha zawiera bardzo dużo mikroelementów, które dzięki sproszkowanej formie są łatwiej przyswajalne niż z herbat liściastych (gdzie cenne składniki znajdują się właśnie w liściach, usuwanych z dzbanka po zaparzeniu). O wyjątkowości matchy stanowi także sposób jej przyrządzania oraz konsumowania. Do jej przygotowania przydają się specjalne akcesoria do matchy – takie jak: czarka do herbaty zwana matchawan, bambusowa miotełka, czyli chasen, oraz bambusowa łyżeczka o nazwie chashaku – które pozwalają wydobyć doskonały smak herbaty i w pełni oddać się przyjemności jej picia.

Product added to wishlist

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies.