• +48 794 113 882

Hokiyama Tosa-ichi Ao 

Showing 1 - 4 of 4 items
Showing 1 - 4 of 4 items

Hokiyama Tosa-ichi Ao

Tosa-ichi Ao to nazwa serii noży kuchennych, które posiadają doskonałe ultra cienkie ostrza. Produkowane są one w technice San-mai polegającej na obkładaniu twardego rdzenia ze stali węglowej Aogami Super okładzinami ze stali nierdzewnej SUS405. Technika San-mai wpływa również na łatwość pielęgnacji noży kuchennych wykonanych ze stali węglowej. Ostrza noży Tosa-Ichi Ao zahartowane do poziomu 62-63 HRC cechują się dużą twardością i długo utrzymują ostrość. Dzięki wspomnianej stali Aogami Super ich ostrzenie przebiega w łatwy i sprawny sposób. Piękne noże kuchenne pochodzące z tej serii posiadają tradycyjną japońską rękojeść, która wytwarzana jest z drewna magnolii i wykończona skuwką z bawolego rogu. Ma ona kształt oktagonalny, dzięki czemu jest niezwykle wygodna zarówno dla osób praworęcznych, jak i leworęcznych. Magnolia – ze względu na swoje cenne właściwości antyseptyczne – cieszy się popularnością w Japonii i jest chętnie wybierana do produkcji rękojeści noży kuchennych. Dopracowane w szczegółach noże kuchenne Tosa-Ichi Ao rekomendujemy wszystkim osobom, którym zależy na komforcie użytkowania i najlepszych właściwościach tnących.

Hokiyama Hamono znajduje się w prefekturze Kochi w Japonii. Jest to czołowy wytwórca noży kuchennych w Kraju Kwitnącej Wiśni, który niedawno obchodził 100-lecie działalności – firma istnieje od 1919 roku. Ceniona jest szczególnie za niezwykle wysokie standardy jakości. Można mówić o tym, że historia Hokiyama obejmuje aż 800 lat, a jej początki związane są z tradycyjnymi technikami wykuwania, które przez wieki opracowywano w rejonie Tosa. Hokiyama łączy więc tradycyjne metody stosowane przez kowali z nowoczesnymi technologiami z dziedziny metalurgii. Motto firmy opiera się na powiązaniu: tradycji (土 佐 一) oraz innowacji (無限), i praktyczności (左近).