• +48 794 113 882

Hokiyama Murakumo Tsuchime 

Showing 1 - 2 of 2 items
Showing 1 - 2 of 2 items

Hokiyama Murakumo Tsuchime

Oryginalna nazwa MURAKUMO pochodzi z japońskich mitów, jako zapożyczenie z legendarnych mieczy AMENO MURAKUMO. W dosłownym tłumaczeniu są to „zbierające się chmury”.

Noże kuchenne Hokiyama Murakumo Tsuchime posiadają trójwarstwowe ostrza, na które składa się twardy rdzeń wykonywany z molibdenowo-wanadowej stali AUS-8 oraz okładziny ze stali nierdzewnej (SUS405). W czasie produkcji wykorzystuje się specjalną technikę kucia walcowego o nazwie „roll forging”, natomiast w trakcie hartowania ostrza zyskują twardość rzędu 60 HRC. Każdy nóż kuchenny z tej serii jest wykończony w technice Tsuchime, która daje niezwykle piękny efekt. Przypomina to młotkowanie, dzięki czemu noże zyskują niepowtarzalny wygląd i charakter. Klasyczna rękojeść o ergonomicznym kształcie powstaje z ciemnego drewna pakka. Jej trwałość zapewnia potrójne nitowanie. Niezwykle estetyczne noże kuchenne Hokiyama Murakumo Tsuchime łączą wyjątkowy design ze świetnym trzymaniem ostrości, a więc przypadną do gustu wszystkim osobom szukającym piękna i praktyczności.

Czołowy producent noży kuchennych w Japonii – Hokiyama Hamono ma swoją siedzibę w rejonie Tosa. Firma istnieje już ponad 100 lat (założona została w 1919 roku) i przez cały czas utrzymuje bardzo wysokie standardy w zakresie jakości. Czerpie ona z 800-letniej tradycji wykuwania, którego techniki były opracowywane i doskonalone w rejonie Tosa na przestrzeni tych wszystkich wieków. Hokiyama łączy więc tradycyjne metody kowali z nowoczesnymi technologiami i rozwiązaniami w metalurgii. Tradycja (土 佐 一), innowacja (無限) i praktyczność (左近) to najważniejsze wartości i motto firmy.