• +48 794 113 882

Hokiyama Sukemitsu 

Showing 1 - 5 of 5 items
Showing 1 - 5 of 5 items

Hokiyama Sukemitsu

Niezwykle udana seria noży kuchennych Hokiyama Sukemitsu składa się z ręcznie wykuwanych przez kowali z rejonu Tosa noży o dwuwarstwowych ostrzach. Ich rdzeń wytwarzany jest ze stali węglowej Shiro-ko #2 (która inaczej nazywa się White Steel no.2), natomiast zewnętrzną warstwę tworzy miękkie żelazo. Wyjątkowe noże Tosa-Ichi Sukemitsu zostają poddane hartowaniu, w wyniku czego ich twardość sięga 61-62 HRC. Dzięki klasycznemu wykończeniu Kasumi, które dosłownie oznacza „mgłę”, zyskują one piękny wygląd. Po noże kuchenne Hokiyama Sukemitsu sięgają sushi masterzy, ale także wszyscy entuzjaści sushi i japońskiej kuchni. Warto zwrócić uwagę na rękojeść z magnoliowego drewna, która jest w krztałcie litery D. Została ona wykończona piękną skuwką z rogu bawołu. Podczas użytkowania trzeba mieć na względzie, że noże Hokiyama Sukemitsu nie należą do grupy noży nierdzewnych, więc niezbędna jest ich właściwa pielęgnacja.

Wiodący producent znakomitych noży kuchennych, Hokiyama Hamono, ma swoją siedzibę w rejonie Tosa w Japonii. Firma istnieje od 1919 roku, a niedawno obchodzona była 100. rocznica powstania. Tym, co wyróżnia Hokiyama, jest utrzymywanie wysokich standardów jakości oraz czerpanie z 800-letniej tradycji wykuwania, która opiera się na technikach opracowywanych przez kolejne wieki w rejonie Tosa. Kowale wykorzystują więc klasyczne metody, które w połączeniu z nowoczesnymi technologiami w zakresie metalurgii dają niesamowite efekty. Nie bez powodu motto firmy zawiera w sobie tradycję (土 佐 一), a ponadto innowację (無限) oraz praktyczność (左近).