• +48 794 113 882

Sakai Kikumori Nihonko 

Showing 1 - 8 of 8 items
Showing 1 - 8 of 8 items

Noże kuchenne Sakai Kikumori Nihonko

Nihonko jest najpopularniejszą oraz najlepiej sprzedającą się linią noży kuchennych, które produkuje Sakai Kikumori. Powstają one z japońskiej stali węglowej (mającej zawartość węgla na poziomie 0,95%). Stal poddawana jest procesowi hartowania, dzięki czemu uzyskuje twardość w granicach 63 HRC. Na uwagę zasługuje sposób produkcji ostrzy noży Nihonko z jednego kawałka stali – używa się tutaj specjalnej techniki o nazwie mono-steel. Prezentowane noże można łatwo naostrzyć, a do tego przez długi czas utrzymują nadaną im ostrość. Polecane są zawodowym szefom kuchni, a także kucharzom domowym, którym zależy na praktycznych, ostrych nożach, długo zachowującym swoje znakomite właściwości. Estetyczna i poręczna rękojeść noży Sakai Kikumori Nihonko wykonywana jest z drewna pakka i ma ergonomiczny kształt zwiększający wygodę użytkowania. Ostrza noży wykonane są ze stali, która nie zalicza się do nierdzewnych, więc po zakończeniu pracy trzeba pamiętać o tym, by je umyć oraz osuszyć.

Sakai Kikumori należy do liderów wśród japońskich producentów noży kuchennych, oferując swoje wyroby w głównej mierze profesjonalistom. Przedsiębiorstwo zostało założone w roku 1926, czerpiąc z doświadczenia i 600-letniej tradycji centrum japońskiej produkcji noży – Sakai. Zaletą wyróżniającą te noże kuchenne są szczególne cechy wynikające właśnie z wielowiekowej historii japońskiego rzemiosła. Sakai Kikumori współpracuje z wybitnymi kowalami oraz ostrzycielami, dzięki czemu może nam zaoferować szeroki wachlarz noży kuchennych o profesjonalnym zastosowaniu – od tradycyjnych utrzymanych w japońskim stylu po nowoczesne noże kuchenne w stylu zachodnim. Warto wspomnieć, że Izba Handlowo-Przemysłowa Sakai przyznaje najlepszym firmom certyfikaty „SAKAI WAZASHU”, które są rozpoznawalne zarówno w Japonii, jak i na całym świecie. Producent noży kuchennych Sakai Kikumori w kwietniu 2011 roku otrzymał certyfikat „SAKAI WAZASHU” (Numer certyfikatu 0075).