• +48 794 113 882

Sakai Kikumori Gokujyo 

Showing 1 - 5 of 5 items
  • W magazynie

    Typ: Gyuto, Nóż szefa kuchni Długość ostrza: 210 mm Rękojeść: drewno magnolii, skuwka z bawolego rogu Stal: rdzeń Yasuki White–2 Steel, okładziny z żelaza HRC: 62-63 Typ ostrzenia: dwustronne Waga: 139 gramy

    1 679,00 zł
  • Brak

    Typ: Gyuto, Nóż szefa kuchni Długość ostrza: 240 mm Rękojeść: drewno magnolii, skuwka z bawolego rogu Stal: rdzeń Yasuki White–2 Steel, okładziny z żelaza HRC: 62-63 Typ ostrzenia: dwustronne Waga: 171 gramy

    1 899,00 zł
    Add to cart
  • W magazynie

    Typ: Sujihiki, Nóż do plastrowania Długość ostrza: 240 mm Rękojeść: drewno magnolii, skuwka z bawolego rogu Stal: rdzeń Yasuki White–2 Steel, okładziny z żelaza HRC: 62-63 Typ ostrzenia: dwustronne Waga: 123 gramy

    1 679,00 zł
  • W magazynie

    Typ: Petty, Nóż uniwersalny Długość ostrza: 150 mm Rękojeść: drewno magnolii, skuwka z bawolego rogu Stal: rdzeń Yasuki White–2 Steel, okładziny z żelaza HRC: 62-63 Typ ostrzenia: dwustronne Waga: 68 gramy

    1 299,00 zł
  • W magazynie

    Typ: Santoku Długość ostrza: 180 mm Rękojeść: drewno magnolii, skuwka z bawolego rogu Stal: rdzeń Yasuki White–2 Steel, okładziny z żelaza HRC: 62-63 Typ ostrzenia: dwustronne Waga: 130 gramy

    1 649,00 zł
Showing 1 - 5 of 5 items

Ręcznie kute noże kuchenne Sakai Kikumori Gokujyo

Profesjonalna seria Sakai Kikumori Gokujyo obejmuje noże kuchenne w całości wykuwane oraz wykańczane ręcznie przez doświadczonych, wybitnych rzemieślników z Sakai Kikumori.

Noże wchodzące w skład tej wyjątkowej kolekcji wytwarzane są z wykorzystaniem techniki Warikomi, która polega na otoczeniu twardego rdzenia z węglowej stali o nazwie Yasuki White – 2 (Hagane) okładzinami z miękkiego żelaza (Jigane). Jednym z ważnych etapów produkcji stanowi proces hartowania – w rezultacie ostrza uzyskują twardość rzędu 62-63 HRC. Dzięki wspomnianemu hartowaniu oraz obróbce cieplnej stali noże te można z łatwością naostrzyć, a ponadto długo utrzymują one nadaną ostrość. Wygodna w codziennej pracy, oktagonalna rękojeść (WA) powstaje z pięknego drewna magnolii, a dodatkowo zdobi ją skuwka wykonana z bawolego rogu.

Efektownie wyglądające i bardzo praktyczne noże kuchenne z kolekcji Sakai Kikumori Gokujyo odzwierciedlają najlepsze cechy tradycyjnego rzemiosła oraz wysoki poziom wykonania. To zdecydowanie najlepszy wybór dla osób, którym zależy na bezwzględnej, najwyższej jakości – noże Sakai Kikumori Gokujyo znajdą zastosowanie zarówno w rękach profesjonalnych szefów kuchni, jak i miłośników gotowania i japońskiego rzemiosła. Ponieważ stal, której używa się do produkcji ostrzy, nie należy do nierdzewnych, należy zadbać o ich regularną pielęgnację (umycie i osuszenie po użyciu), która pozwoli cieszyć się ich doskonałymi właściwościami przez bardzo długi czas.

Producent Sakai Kikumori zdecydowanie wysuwa się na prowadzenie wśród wytwórców noży kuchennych w Japonii, oferując szeroką gamę przydatnych w pracy narzędzi profesjonalnym użytkownikom i pasjonatom gotowania. Doskonałe noże Sakai Kikumori mają cechy uzyskane dzięki wielowiekowej tradycji rzemieślniczej – firma powstała już w roku 1926 i od tego czasu bazuje na 600-letniej historii japońskiego wytwórstwa noży, która ukształtowała się w Sakai. Dzięki współpracy zawiązanej z wybitnymi kowalami oraz ostrzycielami otrzymujemy najlepsze noże kuchenne w szerokim przekroju – od tradycyjnych w japońskim stylu po nowoczesne w zachodnim stylu. Przedsiębiorstwo otrzymało w kwietniu 2011 roku certyfikat „SAKAI WAZASHU” (nr certyfikatu 0075), przyznany przez Izbę Handlowo-Przemysłową Sakai, która wyróżnia w ten sposób najlepsze firmy – rozpoznawalne zarówno w Japonii, jak i w skali ogólnoświatowej.