Kanetsugu SAIUN


Kanetsugu SAIUN

Noże kuchenne serii Kanetsugu Saiun są piękne i funkcjonalne. Posiadają bardzo twardy rdzeń ze stali wysokowęglowej, okuty wielowarstwową stalą damasceńską. Rdzeń wykonano z popularnej wysokowęglowej stali nierdzewnej VG-10, zahartowanej do wysokiej twardości na poziomie 61+/-1 HRC, co zapewnia bardzo długie trzymanie ostrości. Ostrza podczas hartowania poddawane są procesowi „sub-zero treatment”, polegającym na bardzo szybkim schłodnieniu ostrza w temperaturze -70 C°. Drastyczna zmiana temperatury utwardza ostrze, zwiększając jego ostrość na długi czas.

Na zewnętrzne warstwy ostrza składa się piękna, 33-warstwowa stal damasceńska wypolerowana na wysoki połysk. Dodatkowo, stal damasceńska okuwająca twardy rdzeń, zabezpiecza go i zwiększa elastyczność całej konstrukcji.
Elegancka i ergonomiczna rękojeść została wykonana z hiszpańskiej micarty, która jest całkowicie odporna na wilgoć i zmiany temperatury - idealnie sprawdzi się w kuchni. Rękojeść wzmocniono dwoma nitami oraz urozmaicono elegancką, czerwoną przekładką.

Manufaktura Seki Kanetsugu została założona w 1918 roku przez Matsujiro Kawamurę, potomka Kanetsugu, który po raz pierwszy zaczął wyrabiać miecze samurajskie w roku 1345. Obecnie od trzech pokoleń rodzina Kawamura buduje uznaną markę noży kuchennych Seki Kanetsugu. Łącząc tradycję wytwarzania noży z rejonu Seki z najnowszymi technikami, takimi jak wymrażanie ostrza podczas hartowania (sub-zero treatment), Seki Kanetsugu stał się jednym z największych i najbardziej uznanych producentów noży kuchennych w Japonii.

Product added to wishlist

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies.