• +48 794 113 882

Kanetsugu SAIUN 

Showing 1 - 5 of 5 items
  • W magazynie

    Typ: Nóż uniwersalny Długość ostrza: 90 mm Długość całkowita: 200 mm Wysokość ostrza: 21 mm Grubość ostrza: 1,7 mm Rękojeść: micarta Stal: VG-10, 33 warstwowa stal damasceńska HRC: 61+/-1 Typ ostrzenia: dwustronne Waga: 75 gramy

    359,00 zł
  • W magazynie

    Typ: Nóż uniwersalny Długość ostrza: 120 mm Długość całkowita: 230 mm Wysokość ostrza: 24 mm Grubość ostrza: 1,7 mm Rękojeść: micarta Stal: VG-10, 33 warstwowa stal damasceńska HRC: 61+/-1 Typ ostrzenia: dwustronne Waga: 85 gramy

    379,00 zł
  • Brak

    Typ: Nóż Santoku Długość ostrza: 170 mm Długość całkowita: 300 mm Wysokość ostrza: 45 mm Grubość ostrza: 2,3 mm Rękojeść: micarta Stal: VG-10, 33 warstwowa stal damasceńska HRC: 61+/-1 Typ ostrzenia: dwustronne Waga: 170 gramy

    599,00 zł
    Add to cart
  • W magazynie

    Typ: Gyuto / Nóż Szefa Kuchni Długość ostrza: 200 mm Długość całkowita: 325 mm Wysokość ostrza: 45 mm Grubość ostrza: 2,3 mm Rękojeść: micarta Stal: VG-10, 33 warstwowa stal damasceńska HRC: 61+/-1 Typ ostrzenia: dwustronne Waga: 220 gramy

    639,00 zł
  • Brak

    Typ: Gyuto / Nóż Szefa Kuchni Długość ostrza: 230 mm Długość całkowita: 360 mm Wysokość ostrza: 50 mm Grubość ostrza: 2,3 mm Rękojeść: micarta Stal: VG-10, 33 warstwowa stal damasceńska HRC: 61+/-1 Typ ostrzenia: dwustronne Waga: 245 gramy

    699,00 zł
    Add to cart
Showing 1 - 5 of 5 items

Kanetsugu SAIUN

Noże kuchenne serii Kanetsugu Saiun są piękne i funkcjonalne. Posiadają bardzo twardy rdzeń ze stali wysokowęglowej, okuty wielowarstwową stalą damasceńską. Rdzeń wykonano z popularnej wysokowęglowej stali nierdzewnej VG-10, zahartowanej do wysokiej twardości na poziomie 61+/-1 HRC, co zapewnia bardzo długie trzymanie ostrości. Ostrza podczas hartowania poddawane są procesowi „sub-zero treatment”, polegającym na bardzo szybkim schłodnieniu ostrza w temperaturze -70 C°. Drastyczna zmiana temperatury utwardza ostrze, zwiększając jego ostrość na długi czas.

Na zewnętrzne warstwy ostrza składa się piękna, 33-warstwowa stal damasceńska wypolerowana na wysoki połysk. Dodatkowo, stal damasceńska okuwająca twardy rdzeń, zabezpiecza go i zwiększa elastyczność całej konstrukcji.
Elegancka i ergonomiczna rękojeść została wykonana z hiszpańskiej micarty, która jest całkowicie odporna na wilgoć i zmiany temperatury - idealnie sprawdzi się w kuchni. Rękojeść wzmocniono dwoma nitami oraz urozmaicono elegancką, czerwoną przekładką.

Manufaktura Seki Kanetsugu została założona w 1918 roku przez Matsujiro Kawamurę, potomka Kanetsugu, który po raz pierwszy zaczął wyrabiać miecze samurajskie w roku 1345. Obecnie od trzech pokoleń rodzina Kawamura buduje uznaną markę noży kuchennych Seki Kanetsugu. Łącząc tradycję wytwarzania noży z rejonu Seki z najnowszymi technikami, takimi jak wymrażanie ostrza podczas hartowania (sub-zero treatment), Seki Kanetsugu stał się jednym z największych i najbardziej uznanych producentów noży kuchennych w Japonii.