Kanetsugu Pro-j


Noże Kuchenne Kanetsugu Pro-J

Właściciel Seki Kanetsugu Pan Kawamura, do produkcji tych noży wybrał wysoko gatunkową stal ZA-18 z huty Aichi, która w porównaniu do popularnej stali VG-10 posiada w swoim składzie więcej węgla (1,20% vs 1,05%), chromu (18,0% vs 15,5%), molibdenu (1,50% vs. 1,20%) i kobaltu (1,80% vs 1,5%). W rezultacie, stal ZA-18 może być hartowana do wyższych wartości HRC i jest przy tym mniej krucha, jeszcze bardziej nierdzewna i lepiej trzymająca ostrość niż VG-10.

Noże z serii Kanetsugu Pro-J sa wykonane w technice SAN-MAI, oznacza to że twardy rdzeń ze stali ZA-18 został obłożony z dwóch stron miękką stalą nierdzewną AUS-2. Dzięki zastosowaniu tej techniki, ostrze jest bardziej elastyczne i całkowicie odporne na rdzę. Dodatkowo, noże są wykończone techniką Tsuchime (młotkowanie), która nadaje tym ostrzom niepowtarzalnego i pięknego wyglądu.
W procesie obróbki cieplnej noże te uzyskują twardość na poziomie 61+/-1 w skali Rockwella. Ponadto, dzięki zastosowaniu tzw. „sub-zero treatment”, czyli gwałtownemu schłodzeniu stali w temperaturze -70 C°, noże te mają większą agresję cięcia i pozostają dłużej ostre. Posiadają słynny wypukły profil ostrza Hamaguri-ba Kanetsugu, który zapewnia doskonałą wydajność cięcia i separację żywności.
Wytrzymała czarna rękojeść została wykonana z klejonego warstwowo drewna i wzmocniona dwoma nitami. Czerwona przekładka pomiędzy rękojeścią a bolsterem, nadaje rękojeści eleganckiego wyglądu i kontrastuje z młotkowanym wykończeniem ostrza.

Product added to wishlist

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies.