• +48 794 113 882

Kanetsugu Pro-j 

Showing 1 - 2 of 2 items
  • W magazynie

    Typ: Nóż uniwersalny Długość ostrza: 120 mm Długość całkowita: 225 mm Wysokość ostrza: 25 mm Grubość ostrza: 1,9 mm Rękojeść: impregnowane drewno pakka Stal: ZA-18, wykończenie "Tsuchime" HRC: 61+/-1 Typ ostrzenia: dwustronne Waga: 80 gram

    339,00 zł
  • Brak

    Typ: Gyuto / Nóż Szefa Kuchni Długość ostrza: 200 mm Długość całkowita: 325 mm Wysokość ostrza: 45 mm Grubość ostrza: 2 mm Rękojeść: impregnowane drewno pakka Stal: ZA-18, wykończenie "Tsuchime" HRC: 61+/-1 Typ ostrzenia: dwustronne Waga: 200 gram

    499,00 zł
    Add to cart
Showing 1 - 2 of 2 items

Noże Kuchenne Kanetsugu Pro-J

Właściciel Seki Kanetsugu Pan Kawamura, do produkcji tych noży wybrał wysoko gatunkową stal ZA-18 z huty Aichi, która w porównaniu do popularnej stali VG-10 posiada w swoim składzie więcej węgla (1,20% vs 1,05%), chromu (18,0% vs 15,5%), molibdenu (1,50% vs. 1,20%) i kobaltu (1,80% vs 1,5%). W rezultacie, stal ZA-18 może być hartowana do wyższych wartości HRC i jest przy tym mniej krucha, jeszcze bardziej nierdzewna i lepiej trzymająca ostrość niż VG-10.

Noże z serii Kanetsugu Pro-J sa wykonane w technice SAN-MAI, oznacza to że twardy rdzeń ze stali ZA-18 został obłożony z dwóch stron miękką stalą nierdzewną AUS-2. Dzięki zastosowaniu tej techniki, ostrze jest bardziej elastyczne i całkowicie odporne na rdzę. Dodatkowo, noże są wykończone techniką Tsuchime (młotkowanie), która nadaje tym ostrzom niepowtarzalnego i pięknego wyglądu.
W procesie obróbki cieplnej noże te uzyskują twardość na poziomie 61+/-1 w skali Rockwella. Ponadto, dzięki zastosowaniu tzw. „sub-zero treatment”, czyli gwałtownemu schłodzeniu stali w temperaturze -70 C°, noże te mają większą agresję cięcia i pozostają dłużej ostre. Posiadają słynny wypukły profil ostrza Hamaguri-ba Kanetsugu, który zapewnia doskonałą wydajność cięcia i separację żywności.
Wytrzymała czarna rękojeść została wykonana z klejonego warstwowo drewna i wzmocniona dwoma nitami. Czerwona przekładka pomiędzy rękojeścią a bolsterem, nadaje rękojeści eleganckiego wyglądu i kontrastuje z młotkowanym wykończeniem ostrza.