• +48 794 113 882

Kanetsugu ZUIUN 

Showing 1 - 2 of 2 items
  • W magazynie

    Typ: Nóż Kiritsuke Długość ostrza: 180 mm Długość całkowita: 330 mm Wysokość ostrza: 46 mm Grubość ostrza: 2 mm Rękojeść: impregnowane drewno pakka Stal: SPG2, stal damasceńska HRC: 62-64 Typ ostrzenia: dwustronne Waga: 147 gram

    1 099,00 zł
  • W magazynie

    Typ: Nóż Kiritsuke Długość ostrza: 210 mm Długość całkowita: 355 mm Wysokość ostrza: 46 mm Grubość ostrza: 2 mm Rękojeść: impregnowane drewno pakka Stal: SPG2, stal damasceńska HRC: 62-64 Typ ostrzenia: dwustronne Waga: 165 gram

    1 199,00 zł
Showing 1 - 2 of 2 items

Kanetsugu ZUIUn - stal proszkowa SPG2

Seria pięknych noży damasceńskich ZUIUN, stworzona by uczcić 100 rocznicę powstania firmy Seki Kanetsugu.
Rdzeń tych noży wykonano ze stali proszkowej SPG2 (R2), która jest idealnym kompromisem pomiędzy wysoką twardością, łatwością ostrzenia i długim trzymaniem nadanej ostrości. Noże zostały wykonane w technice SAN-MAI, czyli twardy rdzeń ze stali SPG2 został obłożony 63-warstwową stalą damasceńską, która nadaje nożom niepowtarzalnego wyglądu. Dzięki zastosowaniu tej techniki, ostrza są bardziej wytrzymałe i elastyczne. W procesie hartowania nadano im twardość na poziomie 62-64 HRC, co gwarantuje długie trzymanie ostrości, a stal SPG2 jest relatywnie łatwa w ostrzeniu. Kanetsugu ZUIUN oferują jedne z najlepszych właściwości tnących, dość cienkie ostrze (1,5 mm) w połączeniu z wypukłym szlifem Hamaguri Ba, dzięki czemu zadowolą nawet najbardziej wymagających użytkowników.
Niepowtarzalna rękojeść o heptagonalnym (siedmiokątnym) kształcie jest wyjątkowo wygodna, nawet podczas długotrwałej pracy z nożem. Została wykonana z drewna pakka i posiada piękny, ozdobny pin. Noże z tej serii pakowane są w eleganckie drewniane pudełko. To idealny nóż na prezent.
Seki Kanetsugu jest producentem noży w Seki w Japonii. Jego przodkiem był Kanetsugu (1336-1392), słynny wytwórca noży samurajskich. Sama firma powstała w 1919 roku i jest obecnie jedynym z najstarszych producentów noży kuchennych w Japonii.