Kanetsugu ZUIUN


Kanetsugu ZUIUn - stal proszkowa SPG2

Seria pięknych noży damasceńskich ZUIUN, stworzona by uczcić 100 rocznicę powstania firmy Seki Kanetsugu.
Rdzeń tych noży wykonano ze stali proszkowej SPG2 (R2), która jest idealnym kompromisem pomiędzy wysoką twardością, łatwością ostrzenia i długim trzymaniem nadanej ostrości. Noże zostały wykonane w technice SAN-MAI, czyli twardy rdzeń ze stali SPG2 został obłożony 63-warstwową stalą damasceńską, która nadaje nożom niepowtarzalnego wyglądu. Dzięki zastosowaniu tej techniki, ostrza są bardziej wytrzymałe i elastyczne. W procesie hartowania nadano im twardość na poziomie 62-64 HRC, co gwarantuje długie trzymanie ostrości, a stal SPG2 jest relatywnie łatwa w ostrzeniu. Kanetsugu ZUIUN oferują jedne z najlepszych właściwości tnących, dość cienkie ostrze (1,5 mm) w połączeniu z wypukłym szlifem Hamaguri Ba, dzięki czemu zadowolą nawet najbardziej wymagających użytkowników.
Niepowtarzalna rękojeść o heptagonalnym (siedmiokątnym) kształcie jest wyjątkowo wygodna, nawet podczas długotrwałej pracy z nożem. Została wykonana z drewna pakka i posiada piękny, ozdobny pin. Noże z tej serii pakowane są w eleganckie drewniane pudełko. To idealny nóż na prezent.
Seki Kanetsugu jest producentem noży w Seki w Japonii. Jego przodkiem był Kanetsugu (1336-1392), słynny wytwórca noży samurajskich. Sama firma powstała w 1919 roku i jest obecnie jedynym z najstarszych producentów noży kuchennych w Japonii.

Product added to wishlist

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies.