Kanetsugu Miyabi Issin
Noże Kanetsugu Miyabi Issin - stal AUS-8
Kanetsugu Miyabi Issin to seria noży o trójwarstwowej konstrukcji, wykonanych w technice SAN-MAI. Rdzeń został wykonany z twardej wysokowęglowej stali AUS-8, która została obłożona miękką stalą nierdzewną SUS-410. Dzięki takiej konstrukcji noże są całkowicie nierdzewne, bardziej elastyczne i łatwiejsze w utrzymaniu.
W procesie hartowania nadano tym nożom twardość 57-58 w skali Rockwella, dzięki czemu dość długo trzymają ostrość.
Rękojeść jest wykonana z drewna palisandru, które odpowiednio zaimpregnowane pozostaje odporne na wilgoć. Noże z tej serii to doskonały stosunek ceny do jakości. Są polecane domowym kucharzom i pasjonatom gotowania, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z nożami japońskimi.
Seki Kanetsugu jest producentem z miasta Seki w Japonii, które słynie z produkcji noży kuchennych. Firma została założona w 1919 roku przez Matsujiro Kawamurę, potomka Kanetsugu - słynnego wytwórcy mieczy samurajskich (1336-1392).