Filtrowanie

Japońskie noże to esencja estetyki kulinarnej i doskonałej jakości wykonania. Odpowiednio pielęgnowane narzędzie posłuży przez lata, zachwycają swoją ostrością i pięknem. Czym i jak naostrzyć nóż? Zapraszamy do zapoznania się z akcesoriami do ostrzenia noży.

Kamienie wodne do ostrzenia noży

Wykorzystywane w japońskich manufakturach kamienie wodne idealnie ostrzą, szlifują i polerują powierzchnie tnące. Perfekcyjnie naostrzą każdy nóż, hebel, dłuto czy nożyczki, po uprzednim namoczeniu ich w wodzie.  Kamienie co jakiś czas należy wyrównywać. Podczas użytkowania z czasem powstają nierówności, które należy wyrównywać. W naszej ofercie znajdują się kamienie ze specjalnymi żłobieniami, które sprawnie i szybko wyrównają kamienie do ostrzenia.

Ostrzałki do codziennej pielęgnacji narzędzi

Do codziennej pielęgnacji japońskich noży perfekcyjnie sprawdzi się ostrzałka typu musak. Oferowana przez nas ostrzałka jest pokryta nasypem diamentowym na całej powierzchni, a staranne wyprofilowanie narzędzia sprawia, że ostrzenie jest bezpieczne. Należy pamiętać, że ostrzałka służy do podtrzymywania ostrości, może być używana na co dzień, niemniej nie zastąpi tradycyjnej ostrzałki. Niektórzy nadal myślą, że obecnie wystarczy posiadać dowolny kamień, żeby naostrzyć swój nóż. Tymczasem sporo się zmieniło i w związku z coraz lepszą technologią tworzenia ostrzy, również akcesoria do ich ostrzenia muszą być właściwe. Zwykły, polny kamień czy marmur na pewno nie pozwolą na uzyskanie równej, trwałej krawędzi tnącej.

Narzędzia do usuwania rdzy

Ze wszelkiego rodzaju zanieczyszczeniami, tudzież rdzą, łatwo i szybko rozprawi się narzędzie Sabitoru, dostępne w naszym asortymencie. Po umieszczeniu w wodzie na kilka minut jest gotowe do użycia. Bezproblemowo usuwa zabrudzenia i rdzę z noży i innych narzędzi.

Uchwyty do kamieni

Uchwyty do kamieni gwarantują bezpieczeństwo ich użytkowania. Dostępne w naszym sklepie uchwyty są stabilne i nie wymagają dodatkowych elementów montażowych. Podstawki wykonane z elastomeru są uniwersalne i pasują do wszystkich kamieni, niezależnie od gabarytów. Składają się z dwóch części, wystarczy umieścić w nich kamień i go docisnąć.

Dla kamieni Shapton Glass dedykowane są uchwyty z gumy i szkła hartowanego. Specjalna podstawa antypoślizgowa pozwala na bezpieczne i stabilne ostrzenie powierzchni tnących. Działanie sprężynowych uchwytów do kamieni wykorzystuje siłę sprężyn, przez co nie trzeba ich dokręcać. Mechanizm sam się zaciska, jest intuicyjny w użytkowaniu. Metalowe elementy są nierdzewne. Podstawka wykonana jest z tworzywa sztucznego, które zapewnia stabilność zestawu.

Wytrzymała podstawka na zlew wewnętrzny, pozwala na stworzenie profesjonalnego miejsca do ostrzenia noży. Wykonana z plastiku ABS jest odporna na korozję. Podstawka może być montowana bezpośrednio na blacie kuchennym. W przypadku kamieni wodnych niewyposażonych w gumową podstawkę, dobrze jest podłożyć wilgotną ściereczkę w celu lepszej przyczepności powierzchni.

Ostrzałki Tumbler

Tumbler ostrzałka to niezbędne narzędzie dla każdego, kto ceni sobie ostre noże w kuchni. Urządzenie to pozwala na szybkie i skuteczne naostrzenie noża bez użycia tradycyjnej osełki. To również świetny wybór dla osób, które cenią sobie stylowe i eleganckie narzędzia. Ostrzałki wykonane są z najwyższej jakości materiałów, a jej rękojeść została wykończona stylowymi okładzinami. Noże wyposażone w użytkowe ostrze i smukłą klingę z twardej, wysoko hartowanej stali zyskają nowe życie dzięki tej ostrzałce. Dyskretne przenoszenie noża jest również proste i wygodne dzięki niewielkim rozmiarom.

Ostrzałka Tumbler jest łatwa w użyciu i jest w stanie naostrzyć noże z wykorzystaniem standardowej osełki ceramicznej. W ten sposób można w łatwy sposób odświeżyć ostrość swoich noży w kuchni, bez konieczności wysyłania ich na kosztowne i czasochłonne ostrzenie u specjalisty.

W skrócie, ostrzałka Tumbler to stylowe i skuteczne narzędzie, które umożliwi zachowanie ostrości noży w kuchni w łatwy i wygodny sposób.

Przeczytaj także o ostrzałkach na naszym blogu: ostrzałki do noży i ich rodzaje oraz wszystko co musisz wiedzieć o nożach ceramicznych.

Sprawdź także typy i rodzaje noży japońskich:

Noże Masamoto Noże Masashi Yamamoto Noże Masahiro Noże Masutani Sujihiki Kiritsuke Petty/Pairing Honesuki Nóż do Trybowania Nóż do Chleba Nóż do Plastrowania/Sashimi Nóż do Oprawiania Ryb Noże do sushi Nóż Szefa Kuchni Nóż do Warzyw