Takamura


Noże Takamura

Isamu Takamura założył firmę Takamura Cutlery w powojennej Japonii. Pracując w mieście Echiezen w prefekturze Fukui, obszarze o bogatej historii wytwarzania noży. Takamura-san postanowił stworzyć najwyższej jakości noże, jakie mógł wykuć ze stali nierdzewnej. Chociaż w tamtych czasach Takamura-san był niepopularny, spędził niezliczone godziny na eksperymentach, aby wyprodukować ostrza o takiej samej ostrości i zachowaniu krawędzi, jak te wykonane ze stali wysokowęglowej, ale które nie plamiły ani nie rdzewiały.

Takamura stał się jednym z pierwszych producentów, który wykorzystał szybkotnącą stal proszkową (HSPS), noże do kucia ze stali R2/SG2, aby poprawić i tak już ostre i zachowujące krawędzie właściwości swoich noży.

Product added to wishlist

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies.