Filtrowanie

Już na etapie wybierania idealnego kompletu noży do kuchni, warto pomyśleć o ich późniejszym przechowywaniu. Ma to ogromne znaczenie w odniesieniu do użytkowania noży, bezpieczeństwa, utrzymania ostrzy w czystości i przede wszystkim dbania o ich kondycję. Wybierając wysokiej jakości, bardzo ostre noże chcemy zachować te cechy produktu na dłużej. Dobrze przechowywane ostrza nie będą wymagały tak częstego szlifowania, jak te niedbale wrzucone do szuflady. Poza tym, piękne noże zasługują na właściwą oprawę, a nawet wyeksponowanie we wnętrzu kuchni. Nie wolno zapominać także o bezpieczeństwie – zarówno użytkowników noży, jak i małych domowników. Wybór właściwego sposobu przechowywania kompletu noży jest więc kluczowy i warto dobrze go przemyśleć.

Jak można przechowywać noże?

Istnieje kilka sposób na przechowywanie noży, a tym samym również kilka różnych produktów, które takie przechowywanie umożliwiają. Noże kuchenne z pewnością nie powinny leżeć luźno na blacie w kuchni, nawet jeśli korzystamy z nich bardzo często. Nie wolno także trzymać noży luzem w szufladzie, ponieważ szybko stracą swoją ostrość. Noże można przechowywać:

  • w specjalnym bloku na noże, który ustawia się na blacie,
  • na listwie magnetycznej, czyli w pozycji wiszącej na ścianie,
  • w drewnianym pokrowcu (Saya)
  • w organizerze, a wtedy w szufladzie.

Dodatkowo, noże zakupione na prezent najlepiej umieścić w specjalnym drewnianym pudełku, który nie tylko zabezpieczy ich ostrza, ale również wyeksponuje ich piękno. Natomiast noże, z którymi kucharz przemieszcza się i podróżuje, powinny być w trakcie transportu zapakowane w odpowiednią torbę lub walizkę, czyli opakowania dostosowane do przewożenia ostrzy w każdych warunkach.

Jak najwygodniej przechowywać noże?

Każdy sposób przechowywania noży ma swoje wady i zalety. Konkretny gadżet do przechowywania danego kompletu należy dobrać więc do swoich indywidualnych potrzeb. Jeśli priorytetem kucharza jest łatwy dostęp do noży, najlepiej sprawdzi się w jego kuchni blok lub listwa magnetyczna. W obu przypadkach sięgnięcie po wybrane ostrze to kwestia wyciągnięcia po nie dłoni. Ostrze nie jest zabezpieczone pokrowcem, zatem można w każdym momencie użyć go do krojenia czy siekania. Listwa magnetyczna uchodzi za rozwiązanie najbardziej uniwersalne. Jest łatwa do utrzymania w czystości i pomieści każdego typu nóż. Dodatkowo, można zaczepiać na niej inne akcesoria, jak na przykład metalowe haczyli na łopatki i szpatułki. Jej jedyną wadą jest konieczność umiejętnego korzystania z listwy – nóż odkłada się na nią poprzez przytknięcie tępą stroną ostrza, co zapobiega uszkodzeniu wyszlifowanej krawędzi. Blok kuchenny na noże to również bardzo wygodne rozwiązanie. W bloku ostrza noży są poniekąd ukryte (zależnie od modelu), co chroni je przed brudem i kurzem. Niektóre bloki na noże bywają trudne do utrzymania w czystości, choć nie jest to regułą. Modele stalowe nie sprzyjają rozwojowi bakterii za sprawą swojej idealnie gładkiej powierzchni.

Jak najbezpieczniej przechowywać noże?

Trzymanie noży na blacie w bloku kuchennym lub na ścianie z pomocą listwy magnetycznej nie zawsze wchodzi w grę. Kiedy w domu kucharza mieszkają również małe dzieci, lepiej trzymać ostrza poza zasięgiem wzroku – w szufladzie lub wysoko położonej szafce. Przedtem jednak trzeba odpowiednio je zabezpieczyć. Pokrowce i organizery na noże pozwalają chronić ostrza przed stępieniem i łatwo utrzymać porządek w miejscu przechowywania. Najlepsze etui na noże to produkt wykonany z drewna, które jest miękkie i naturalnie antybakteryjne, dzięki czemu dba zarówno o higieniczną czystość, jak i o ostrość noża.

Jak efektownie wyeksponować noże w kuchni?

Kupując piękne noże, na przykład ze stali damasceńskiej, chcemy, aby stanowiły ozdobę kuchni. Nie ma więc sensu chować ich w szufladzie. Do przechowywania takich noży znacznie lepiej sprawdzi się listwa lub blok o specjalnej, otwartej konstrukcji. Oba produkty pomogą ochronić ostrze przed stępieniem i odpowiednio wyeksponują ich piękno. Natomiast kucharzowi pozwolą wygodnie sięgać po rękojeść, kiedy tylko będzie to potrzebne. Więcej informacji o przechowywaniu noży znajdziesz także na naszym wpisie blogowym dostępnym tutaj.

Sprawdź także: ostrzałki do noży i ich rodzaje

Sprawdź także typy i rodzaje noży japońskich:

Noże Masamoto Noże Masashi Yamamoto Noże Masahiro Noże Masutani Sujihiki Kiritsuke Petty/Pairing Honesuki Nóż do Trybowania Nóż do Chleba Nóż do Plastrowania/Sashimi Nóż do Oprawiania Ryb Noże do sushi Nóż Szefa Kuchni Nóż do Warzyw