Stal Damasceńska


Noże ze stali damasceńskiej

Stal damasceńska to legendarny materiał, produkowany na bliskim wschodzie w latach 900-1600. Jego prawdziwy proces produkcyjny po dzień dzisiejszy owiany jest tajemnicą. Wiadomo, że stal damasceńską wykorzystywano w Syrii (w Damaszku) do produkcji szabli i mieczy, czyli broni białej. Przewyższająca swoją jakością stale europejskie stal damasceńska stała się niedoścignionym wzorem. Technologia powstawania tego materiału do dzisiejszego dnia nie została odtworzona, jednak po wielu próbach osiągnięto rezultat zbliżony swoją jakością do oryginału. Obecnie określenie "noże ze stali damasceńskiej" dotyczy ostrzy, które powstały w wyniku skuwania ze sobą licznych warstw stali o różnej twardości, czyli o różnej zawartości węgla. Tak naprawdę, noże te produkowane są z materiału o nazwie damast skuwany lub dziwer. Ze względu na wygląd takich ostrzy, czyli charakterystyczny wzór oraz właściwości, określenia "damast skuwany" i "stal damasceńska" stosowane są zamiennie.

Jak powstaje stal damasceńska?

Współcześnie, proces produkcji stali damasceńskiej składa się z kilku etapów. Najpierw stal podgrzewa się do wysokiej temperatury, a następnie młotkuje i składa określoną ilość razy. Po otrzymaniu pożądanej liczby warstw, stal jest formowana i wytrawiana kwasem, co odsłania jej unikalne wzory. Noże ze stali damasceńskiej powstają w taki sam sposób. Stanowią wiele warstw stali, które można policzyć na podstawie falistych linii, widocznych na ostrzu. Im ich więcej, z tym lepszej jakości nożem mamy do czynienia. 

Noże ze stali damasceńskiej - czym się charakteryzują?

Noże kuchenne z stali damasceńskiej są przede wszystkim wyjątkowo wytrzymałe i twarde. Ich ostrość osiąga tak wysoki poziom, że pozwala przeciąć na raz kilkaset kartek papieru. W skład stali stosowanej do produkcji noży tego typu wchodzi nie tylko węgiel, decydujący o twardości materiału, ale również molibden czy wanad. Stal ta ma charakterystyczny wygląd - nieregularne wzorki, które nie są zdobieniem, lecz efektem dodawania do siebie kolejnych warstw stali. Warstw tych może być od 65 do 100 i stanowi to jeden z powodów, dla których noże z damastu skuwanego są tak ostre. Warto podkreślić, że ogromna ilość warstw stali nie wpływa na wagę ostrza, dzięki czemu jest on stosunkowo lekki i dobrze wyważony. Nie męczy dłoni kucharza i pozwala pracować nieprzerwanie przez dłuższy czas. Kolejną zaletą noży z stali damasceńskiej jest podwójny szlif, który gwarantuje wygodę krojenia osobom lewo- i praworęcznym. 

Noże kuchenne ze stali damasceńskiej - jak korzystać?

Fakt, że noże japońskie ze stali damasceńskiej są najostrzejszymi nożami na świecie nie oznacza, że nigdy nie wymagają one ostrzenia. Chociaż nóż jest gotowy do pracy od razu po zakupie, to podczas pracy będzie on stopniowo tracił swoją idealną gładkość, a tym samym przestanie być również idealnie ostry. Na takim etapie zużycia nóż kuchenny ze stali damasceńskiej należy naostrzyć z pomocą wysokiej jakości ostrzałki. Zabieg ten przywróci narzędziu jego oryginalne właściwości. Warto pamiętać, aby noże ze stali damasceńskiej ostrzyła zawsze ta sama osoba. Istotny jest bowiem nacisk, z jakim powłoka ostrza polerowana jest za pomocą ostrzałki. Ten u każdego kucharza może być natomiast zupełnie inny. Podczas korzystania z noża ze stali damasceńskiej nie można zapominać także o stosowaniu odpowiednich akcesoriów. Tak ostrym nożem nie wolno kroić produktów na desce szklanej czy na silikonowej macie. Sprawdzą się wyłącznie deski z drewna lub tworzywa sztucznego. 

Dlaczego warto zainwestować w noże ze stali damasceńskiej?

Noże kuchenne i wszelkie inne przedmioty ze stali damasceńskiej wyróżnia przede wszystkim zjawiskowy i oryginalny wygląd. Design to jednak nie najważniejsza zaleta noży z damastu. Ostrza z wielu warstw stali węglowej charakteryzuje:

  • wytrzymałe wykończenie,
  • elastyczność w utrzymaniu krawędzi,
  • wyjątkowa jakość, czyli twardość, ostrość i wytrzymałość,
  • brak podatności na pękanie pod wpływem uderzenia,
  • brak słabych punktów czy granic ziaren,
  • zdolność wytrzymywania wysokich temperatur,
  • odporność na korozję. 

 

Można więc śmiało powiedzieć, że noże ze stali damasceńskiej to najlepsze i najpiękniejsze noże na świecie. Choć stal nierdzewna jest najpopularniejszą.

Sprawdź także: 

Japońskie noże kuchenne ze stali węglowej, Noże ze stali Aogami2, Noże ze stali Aogami Super, Noże ze stali SK5, Noże ze stali AUS-8, Noże ze stali MBS-26Noże kuchenne ze stali Shirogami 2 Japońskie noże kuchenne ze stali nierdzewnej Japońskie noże ze stali SG2/ R2,  Noże ze stali VG-1Kuchenne noże ze stali VG-10Noże ze stali VG-5

Product added to wishlist

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies.