• +48 794 113 882

Sprzęt kuchenny 

Podkategorie

  • Akcesoria kuchenne
  • Czajniki, Czarki i Kubki

    Czarki i Kubki do Herbaty

    Czarki do herbaty to specjalne naczynia, które potęgują wrażenia podczas picia naparu. Mało znane w Polsce czarki są bardzo popularne w Japonii, gdzie równie dużą uwagę co do rodzaju wybieranego napoju przywiązuje się do naczynia, z którego jest spożywany. U nas, by napić się herbaty, używamy najczęściej kubków, szklanek albo filiżanek, jednak przy następnej okazji warto wypróbować specjalną czarkę, która według prawdziwych koneserów sprawia, że smak herbaty staje się znacznie lepszy. Dobrej jakości czarki wydobywają pełnię smaku oraz choćby najlżejszy aromat, są też nieodzownym elementem ceremonii parzenia herbaty. Najpierw przygotowujemy napar w dzbanku, a następnie nalewamy go do czarek i pijemy powoli, łyk po łyku.

  • Akcesoria do Parzenia...

    Akcesoria do zaparzania japońskiej herbaty matcha

    Niezwykła herbata zielona matcha cechuje się oryginalnym smakiem i wspaniałymi właściwościami zdrowotnymi. Tym, co odróżnia ją od innych herbat, jest postać, w jakiej występuje – zielonego proszku. Powstaje on poprzez zmielenie samych miękkich, młodych listków (bez gałązek oraz bez żyłek liściowych), które pozyskiwane są z plantacji o ograniczonym dostępie naturalnego światła. Dzięki zaciemnieniu w roślinie wytwarza się większa ilość aminokwasów, co sprawia, że napar jest znacznie bardziej aromatyczny. Mielenie listków odbywa się na tradycyjnych żarnach.

    Herbata matcha zawiera bardzo dużo mikroelementów, które dzięki sproszkowanej formie są łatwiej przyswajalne niż z herbat liściastych (gdzie cenne składniki znajdują się właśnie w liściach, usuwanych z dzbanka po zaparzeniu). O wyjątkowości matchy stanowi także sposób jej przyrządzania oraz konsumowania. Do jej przygotowania przydają się specjalne akcesoria do matchy – takie jak: czarka do herbaty zwana matchawan, bambusowa miotełka, czyli chasen, oraz bambusowa łyżeczka o nazwie chashaku – które pozwalają wydobyć doskonały smak herbaty i w pełni oddać się przyjemności jej picia.
  • Zestawy do Sushi

    Ceramiczne Zestawy Do Serwowania Sushi

    Zestawy do sushi to jeden z najlepszych prezentów dla miłośników orientalnych smaków i nie tylko, który sprawdzi się na każdą okazję – tym bardziej, że zapakowane są one w wyjątkowo eleganckie pudełka w czarnym kolorze. Przeważnie zestawy składają się z: talerzy do sushi, miseczek do podawania sosu sojowego czy imbiru, pałeczek do jedzenia oraz podstawki do ich odkładania. Do wyboru jest także piękna wersja z ozdobnymi łyżkami oraz miskami do zupy. Wysokiej jakości komplety do sushi wykonane są z oryginalnej japońskiej ceramiki. Udekorowane typowymi tradycyjnymi motywami spodobają się każdej obdarowanej osobie oraz miłośnikom klimatu i stylu Kraju Kwitnącej Wiśni.

    Jak jeść sushi?

    Sushi to niezwykłe danie, które jest zdrowe i piękne, ale wiąże się też z określonym sposobem spożywania. By prawidłowo jeść sushi, trzeba zorganizować najpierw specjalne, przeznaczone do tej potrawy naczynia, najlepiej wchodzące w skład zestawu do sushi. Sos sojowy oraz imbir podajemy w miseczce, przy czym ważna jest jego ilość – z racji tego, że jest to jedynie dodatek, powinno go być niewiele. Warto wiedzieć, że maczanie kawałków sushi w dużej ilości sosu uchodzi za niegrzeczne, a poza tym pogarsza doznania smakowe. Japońska etykieta głosi, że do sosu sojowego nie należy dodawać wasabi, czyli japońskiego chrzanu. Kładziemy go za to małymi porcjami na kawałkach sushi, już po ich zamoczeniu w sosie. Imbir spożywamy między poszczególnymi rodzajami sushi, ponieważ oczyszcza on kubki smakowe i dzięki temu możemy w pełni poczuć smak następnych produktów.

    Do jedzenia sushi używa się pałeczek, chociaż występują rodzaje tego dania, które spożywa się tylko palcami. Należy do nich nigiri składające się z ryżu z kawałkiem świeżej ryby, która ułożona jest na wierzchu. W przypadku tej potrawy nie macza się ryżu w sosie sojowym (a jedynie rybę), ponieważ bez zabezpieczenia nori może się rozkleić.

    Jeśli chodzi o sposób jedzenia sushi, to nie można dzielić kawałów na pół – uważane jest to za nietakt. Wszystkie kawałki spożywamy w całości, na jeden kęs. Dzięki temu docenimy smak dania oraz spójność wszystkich składników, z jakich jest skomponowane przez profesjonalnych sushi masterów. W związku ze szczególnym i starannym procesem przygotowania sushi kucharz może odebrać dzielenie kawałków na części nawet jako obrazę.
  • Deski do Sushi - Shou...
    Te efektowne deski do sushi zawdzięczają swój czarny kolor japońskiej technice shou sugi ban opalania drewna ogniem. Shou sugi Ban jest techniką całkowicie naturalną i nie używaliśmy żadnych barwników ani lakierów. Frezowane krawędzie nadają nowoczesnego wyglądu a czarna kolorystyka drewna dębowego pięknie kontrastuje z połyskiem świeżej ryby oraz ryżu. Oprócz serwowania sushi sprawdzi się także do podawania pysznych przekąsek i tapasów. Produkt robiony ręcznie z naturalnego drewna dębowego w związku z czym może się różnić odcieniem oraz wzorem od zdjęcia produktu.
  • Szczypce, skrobaczki,...
Showing 1 - 12 of 23 items
Showing 1 - 12 of 23 items