• +48 794 113 882

Noże Kuchenne Stalowe 

Podkategorie

  • Akifusa Aogami Super

    Akifusa Aogami Super

    Polecane noże z serii Akifusa Aogami Super stanowią najlepszy wybór dla każdej osoby, która chce rozpocząć przygodę w kuchni z nożami ze stali węglowej. Cechują się one wyjątkowo praktycznym i wytrzymałym ostrzem, zaprojektowanym w specjalny sposób, który umożliwia utrzymanie pożądanej ostrości oraz agresji cięcia. Mocny rdzeń produkowany jest ze stali wysokowęglowej Aogami Super i obłożony dodatkowo okładzinami z nierdzewnej stali. W procesie hartowania ostrza zyskują wysoki stopień twardości, który sięga 63 +/- 1 HRC. Kolekcja wysokiej jakości noży kuchennych zapewnia zarówno dużą wygodę i precyzję cięcia, jak i łatwość codziennej pielęgnacji. Do wytworzenia rękojeści noży Akifusa Aogami Super producent używa drewna hebanowego, natomiast skuwka powstaje z drewna pakka. Rękojeść w kształcie litery D gwarantuje pewny chwyt oraz komfort w czasie kuchennej pracy.
  • Brieto M9 Pro
    Seria M9 Pro została zaprojektowana z myślą o profesjonalnych szefach kuchni, ale jest również polecana do użytku domowego. Ze względu na wysoką jakość wykonania seria ta jest bardzo popularna wśród japońskich kucharzy. Ostrza tych noży zostały wykonane z wysoko węglowej stali molibdenowo-wanadowej i są hartowane na poziomie 59+/-1 HRC. Ze względu na wysoką jakość wykonania i łatwość ponownego naostrzenia, seria M9 Pro jest naszą podstawową linią noży. Wszystkie noże są zapakowane w estetyczne pudełka prezentowe.
  • Global - G
    Seria G obejmuje noże o standardowych rozmiarach oraz noże o długich ostrzach, takie jak noże szefa, noże do plastrowania, wykrawania i filetowania, noże sashimi czy noże orientalne. Znajduje się w niej także bestsellerowy Nóż szefa G-2, wielokrotnie nagradzany w różnych częściach świata. Z wyjątkiem wybranych modeli, ostrza mają szlif obustronny – dla osób prawo i leworęcznych. Noże Global są pierwszymi w historii nożami kuchennymi, w których ostrze zintegrowano z rękojeścią. Ich płynne kształty i jednolita konstrukcja ułatwiają zachowanie doskonałej higieny w miejscu pracy. Wyróżnikami noży Global są także wypukły szlif klingi, który sprawia, że produkty kroi się bez wysiłku, oraz pokryta regularnymi wgłębieniami („kropkowana”) rękojeść z nierdzewnej stali, gwarantująca pewny uchwyt i zapobiegająca ślizganiu się noża w dłoni. Opatentowana przez Yoshikin stal nierdzewna CROMOVA 18 (18% chromu) o twardości 57+/-1 HRC zapewnia klingom długotrwałą ostrość i ochronę przed zniszczeniem.
  • Hideo Kitaoka
    Noże Mistrza Hideo Kitaoka są produkoane w Takefu, prowincji słynącej z produkcji najlepszych noży kuchennych już od 700 lat. Noże są ręczenie wykuwane i wykańczane przez co mają niepowtarzalny charakter
    Noże Hideo Kitaoka to seria profesjonalnych noży w tradycyjnym japońskim stylu, ostrzonych jednostronnie, idealnie sprawdzających się podczas przygotowywania sushi i sahimi. Noże te posiadają ostrze trójwarstwowe, gdzie rdzeń został wykonany z bardzo twardej węglowej stali Shirogami (White Steel) a zewnętrzna warstwa z miękkiej stali. Dzięki tej technice otrzymujemy nóż o twardości ostrza 63+/-1 HRC, który dzięki bardzo twardemu rdzeniowi ma doskonałe właściwości tnące. Wszystkie noże są ręcznie kute i wykańczane. Rękojeść została wykonana z japońskiego drewna różanego i wykończona piękną bawolą skuwką. Noże Hideo Kitaoka nie są nierdzewne i wymagają odpowiedniej pielęgnacji.
  • Hokiyama Murakumo...

    Hokiyama Murakumo Tsuchime

    Oryginalna nazwa MURAKUMO pochodzi z japońskich mitów, jako zapożyczenie z legendarnych mieczy AMENO MURAKUMO. W dosłownym tłumaczeniu są to „zbierające się chmury”.

    Noże kuchenne Hokiyama Murakumo Tsuchime posiadają trójwarstwowe ostrza, na które składa się twardy rdzeń wykonywany z molibdenowo-wanadowej stali AUS-8 oraz okładziny ze stali nierdzewnej (SUS405). W czasie produkcji wykorzystuje się specjalną technikę kucia walcowego o nazwie „roll forging”, natomiast w trakcie hartowania ostrza zyskują twardość rzędu 60 HRC. Każdy nóż kuchenny z tej serii jest wykończony w technice Tsuchime, która daje niezwykle piękny efekt. Przypomina to młotkowanie, dzięki czemu noże zyskują niepowtarzalny wygląd i charakter. Klasyczna rękojeść o ergonomicznym kształcie powstaje z ciemnego drewna pakka. Jej trwałość zapewnia potrójne nitowanie. Niezwykle estetyczne noże kuchenne Hokiyama Murakumo Tsuchime łączą wyjątkowy design ze świetnym trzymaniem ostrości, a więc przypadną do gustu wszystkim osobom szukającym piękna i praktyczności.

    Czołowy producent noży kuchennych w Japonii – Hokiyama Hamono ma swoją siedzibę w rejonie Tosa. Firma istnieje już ponad 100 lat (założona została w 1919 roku) i przez cały czas utrzymuje bardzo wysokie standardy w zakresie jakości. Czerpie ona z 800-letniej tradycji wykuwania, którego techniki były opracowywane i doskonalone w rejonie Tosa na przestrzeni tych wszystkich wieków. Hokiyama łączy więc tradycyjne metody kowali z nowoczesnymi technologiami i rozwiązaniami w metalurgii. Tradycja (土 佐 一), innowacja (無限) i praktyczność (左近) to najważniejsze wartości i motto firmy.

  • Hokiyama Shiraume

    Hokiyama Shiraume

    Noże kuchenne wchodzące w skład serii Hokiyama Shiraume są tradycyjnymi nożami w japońskim stylu i są ostrzone jednostronnie. Mają one doskonałe ostrza dwuwarstwowe z rdzeniem ze stali molibdenowo-wanadowej AUS-8 oraz zewnętrzną warstwą z miękkiej stali o SUS405. Jedną z zalet noży kuchennych Sakon Shiraume stanowi z pewnością długie utrzymywanie ostrości, które jest możliwe dzięki procesowi hartowania do poziomu 60 HRC oraz zastosowaniu w produkcji stali nierdzewnej AUS-8. Wygodna rękojeść w kształcie litery D powstaje z wysokiej jakości drewna wenge w ciemnym kolorze. To doskonałe noże kuchenne, które przydadzą się wszystkim osobom szukającym łatwego w pielęgnacji, nierdzewnego noża w japońskim stylu. Noże Hokiyam Shiraume idealnie sprawdzają się także w roli prezentu.

    Przodujący wytwórca noży kuchennych, znanych w całej Japonii i nie tylko – firma Hokiyama Hamono – znajduje się w rejonie Tosa. Założona w roku 1919 firma słynie z utrzymywania wysokich standardów jakości oraz czerpania inspiracji z 800-letniej historii doskonalenia tradycyjnych technik kucia. Opracowane w rejonie Tosa techniki były przekazywane z pokolenia na pokolenie, a teraz Hokiyama łączy je z nowoczesnymi rozwiązaniami w dziedzinie metalurgii. W motcie firmy zawiera się tradycja (土 佐 一), a także innowacja (無限) oraz praktyczność (左近).

  • Hokiyama Sukemitsu

    Hokiyama Sukemitsu

    Niezwykle udana seria noży kuchennych Hokiyama Sukemitsu składa się z ręcznie wykuwanych przez kowali z rejonu Tosa noży o dwuwarstwowych ostrzach. Ich rdzeń wytwarzany jest ze stali węglowej Shiro-ko #2 (która inaczej nazywa się White Steel no.2), natomiast zewnętrzną warstwę tworzy miękkie żelazo. Wyjątkowe noże Tosa-Ichi Sukemitsu zostają poddane hartowaniu, w wyniku czego ich twardość sięga 61-62 HRC. Dzięki klasycznemu wykończeniu Kasumi, które dosłownie oznacza „mgłę”, zyskują one piękny wygląd. Po noże kuchenne Hokiyama Sukemitsu sięgają sushi masterzy, ale także wszyscy entuzjaści sushi i japońskiej kuchni. Warto zwrócić uwagę na rękojeść z magnoliowego drewna, która jest w krztałcie litery D. Została ona wykończona piękną skuwką z rogu bawołu. Podczas użytkowania trzeba mieć na względzie, że noże Hokiyama Sukemitsu nie należą do grupy noży nierdzewnych, więc niezbędna jest ich właściwa pielęgnacja.

    Wiodący producent znakomitych noży kuchennych, Hokiyama Hamono, ma swoją siedzibę w rejonie Tosa w Japonii. Firma istnieje od 1919 roku, a niedawno obchodzona była 100. rocznica powstania. Tym, co wyróżnia Hokiyama, jest utrzymywanie wysokich standardów jakości oraz czerpanie z 800-letniej tradycji wykuwania, która opiera się na technikach opracowywanych przez kolejne wieki w rejonie Tosa. Kowale wykorzystują więc klasyczne metody, które w połączeniu z nowoczesnymi technologiami w zakresie metalurgii dają niesamowite efekty. Nie bez powodu motto firmy zawiera w sobie tradycję (土 佐 一), a ponadto innowację (無限) oraz praktyczność (左近).

  • Hokiyama Tosa-ichi Ao

    Hokiyama Tosa-ichi Ao

    Tosa-ichi Ao to nazwa serii noży kuchennych, które posiadają doskonałe ultra cienkie ostrza. Produkowane są one w technice San-mai polegającej na obkładaniu twardego rdzenia ze stali węglowej Aogami Super okładzinami ze stali nierdzewnej SUS405. Technika San-mai wpływa również na łatwość pielęgnacji noży kuchennych wykonanych ze stali węglowej. Ostrza noży Tosa-Ichi Ao zahartowane do poziomu 62-63 HRC cechują się dużą twardością i długo utrzymują ostrość. Dzięki wspomnianej stali Aogami Super ich ostrzenie przebiega w łatwy i sprawny sposób. Piękne noże kuchenne pochodzące z tej serii posiadają tradycyjną japońską rękojeść, która wytwarzana jest z drewna magnolii i wykończona skuwką z bawolego rogu. Ma ona kształt oktagonalny, dzięki czemu jest niezwykle wygodna zarówno dla osób praworęcznych, jak i leworęcznych. Magnolia – ze względu na swoje cenne właściwości antyseptyczne – cieszy się popularnością w Japonii i jest chętnie wybierana do produkcji rękojeści noży kuchennych. Dopracowane w szczegółach noże kuchenne Tosa-Ichi Ao rekomendujemy wszystkim osobom, którym zależy na komforcie użytkowania i najlepszych właściwościach tnących.

    Hokiyama Hamono znajduje się w prefekturze Kochi w Japonii. Jest to czołowy wytwórca noży kuchennych w Kraju Kwitnącej Wiśni, który niedawno obchodził 100-lecie działalności – firma istnieje od 1919 roku. Ceniona jest szczególnie za niezwykle wysokie standardy jakości. Można mówić o tym, że historia Hokiyama obejmuje aż 800 lat, a jej początki związane są z tradycyjnymi technikami wykuwania, które przez wieki opracowywano w rejonie Tosa. Hokiyama łączy więc tradycyjne metody stosowane przez kowali z nowoczesnymi technologiami z dziedziny metalurgii. Motto firmy opiera się na powiązaniu: tradycji (土 佐 一) oraz innowacji (無限), i praktyczności (左近).

  • Masahiro BWH
    Seria noży BWH została zaprojektowana na bazie profesjonalnej serii MV-H, to co odróżnia noże z serii BWH od serii MV-H to brak skuwki pomiędzy ostrzem i rękojeścią. Ostrza tych noży zostały wykute z renomowanej stali molibdenowo-wanadowej o nazwie MBS-26. W trójstopniowym procesie hartowania uzyskano twardość ostrza na poziomie 58-59 HRC co jest idealnym balansem pomiędzy ostrością a elastycznością klingi. Należy wspomnieć iż noże te sa wykuwane przez japońskich rzemieślników z firmy Masahiro już od ponad 30 lat. Wygodna i lekka rękojeść została wykonana z drewna pakka które zostało poddane chemiczne obróbce, dzięki czemu rękojeść ma właściwości bakteriobójcze i jest odporna na wodę.Te ekstremalnie ostre i funkcjonalne noże kuchenne są idealne na prezent dla wszystkich pasjonatów gotowania.
  • Masahiro MSC

    Noże Kuchenne Masahiro MSC

    Noże z serii MSC to podstawowa linia noży Masahiro, skierowana przede wszystkim do użytku domowego. Seria MSC to podstawowe i najbardziej uniwersalne rodzaje noży używane najczęściej w domowej kuchni. Ostrza tych noży zostały wykute z wysokowęglowej sali MBS-26 a ich twardość to 58-59 HRC. Dzięki złożonemu procesowi hartowania, opracowanemu przez właścicieli firmy - rodzinę Hattori, noże z serii MSC charakteryzują się idealnym balansem pomiędzy elastycznością a twardością ostrza. Noże te są nierdzewne i w związku z tym są bardzo łatwe w utrzymaniu. Wyjątkowego wyglądu, nadaje tym nożom piękna rękojeść wykonana z drewna pakka a dzięki ergonomicznemu wyprofilowaniu, noże te sa bardzo komfortowe w użytkowaniu.

  • Masahiro MV
    Noże Masahiro z serii MV, to bardzo znana i popularna seria wśród szefów kuchni. Ostrza tych noży zostały wykute z wysokowęglowej nierdzewnej stali MBS-26 z domieszką molibdenu i wanadu. Dzięki trójstopniowemu procesowi hartowania stali, otrzymujemy ostrza o twardości 58-59 HRC, co czyni te noże szczególnie polecane do profesjonalistów oraz pasjonatów gotowania. Wysoką jakość wykonania i wykończenia zawdzięczamy rzemieślnikom z firmy Masahiro, którzy wykuwają te noże kuchenne już od ponad 30 lat. Rękojeść została wykonana z drewna pakka, które ma właściwości bakteriobójcze oraz jest odporne na wilgoć. Noże z tej serii są zapakowane w estetyczne opakowania i czyni je idealnymi na prezent.
  • Masahiro MV-H
    Noże z serii Masahiro MV-H, zostały zaprojektowane z myślą o europejskich i amerykańskich szefach kuchni którzy używają przede wszystkim noży w stylu zachodnim. Ostrza zostały wykute ze stali MBS-26 która jest pochodna renomowanej stali VG-10. Hartowanie tych ostrzy odbywa się w unikalnym trójstopniowym procesie tak aby wydobyć ze stali wszystko co najlepsze. Dzięki temu procesowi ostrza tych noży zostały zahartowane do twardości 58-59 HC, co jest idealnym balansem pomiędzy twardością a elastycznością. Wygodna rękojeść została wykonana ze specjalnego materiału o nazwie poyacetal, który ma właściwości bakteriobójcze i jest odporny na wilgoć. Polecamy te noże wszystkim profesjonalistom i pasjonatom gotowania którzy cenią sobie jakość wykonania i ekstremalność ostrość noży kuchenny. Noże są zapakowane w estetyczne pudełka.
  • Masahiro Sankei

    Noże kuchenne Masahiro Sankei

    Noże Masahiro z serii Sankei, to bardzo udana fuzja tradycyjnego rzemiosła japońskiego z nowoczesnym wyglądem zgodnym ze współczesnymi trendami. Użyta do produkcji stal MBS-26 jest nierdzewna a duży dodatek węgla i wysokie hartowanie na poziomie 58-59 HRC sprawia że noże te bardzo długo pozostaną ekstremalnie ostre. W serii Sankei znajdziemy wszystkie podstawowe rodzaje noży, dzięki czemu seria Sankei do idealny wybór dla szefa kuchni czy pasjonata gotowania. Funkcjonalna rękojeść została wykonana z drewna pakka i wykończona dwoma nitami które ją dodatkowo zabezpieczają. Noże z serii Sankei są bardzo dobrze wyważone, dzięki czemu sa wygodne w użytkowaniu nawet podczas wielogodzinnej pracy kuchni. Dzięki pięknemu opakowaniu, noże te będą wspaniałym prezentem.

  • Masamoto VG-10
               Założycielem firmy Masamoto Sohonten był Minosuke Matsuzawa, który rozpoczął produkcję noży już w 1872 roku. Jego marzeniem było stworzeniem marki doskonałych noży.Teraz po pięciu pokoleniach, jego wizja się spełniła, noże Masamoto są uznawane za jedne z najlepszych noży kuchennych na świecie. Seria VG-10 jest wykonana ze stali „Hyper Molybdenum-Vanadium", ostrza noży zostały zahartowane do 60+/-1 HRC. Noże charakteryzują się doskonałym balansem i ergonomią oraz są bardzo lekkie.            Wygodna rękojeść została wykonana z materiału o nazwie „Duracon”, który ma właściwości antybakteryjne i jest odporny na zmiany temperatury.
  • Masamoto KK
    Założycielem firmy Masamoto Sohonten był Minosuke Matsuzawa, który rozpoczął produkcję noży już w 1872 roku. Jego marzeniem było stworzeniem marki doskonałych noży, teraz po pięciu pokoleniach, jego wizja się spełniła, noże Masamoto są uznawane za jedne z najlepszych noży kuchennych na świecie. Noże z serii KK posiadają ostrza dwuwarstwowe gdzie rdzeń został wykonany w węglowej stali „White Steel", a zewnętrzna warstwa ze miękkiej stali. Wszystkie noże z tej serii zostały ręcznie wykute i wykończone a hartowanie jest na poziomie 62-63 HRC. Rękojeść została wykonana z drewna magnolii i wykończona skuwką z bawolego rogu. Noże Masamoto KK nie są nierdzewne i wymagają odpowiedniej pielęgnacji. Wszystkie noże zapakowane są w estetyczne pudełka prezentowe.
  • Mcusta Zanmai Classic...

    Noże Kuchenne Mcusta Zanmai Classic Pro Flame

    Seria polecanych noży kuchennych Mcusta Zanmai Classic Pro Flame znana jest z wytrzymałości oraz funkcjonalności, a ponadto niepowtarzalnego wyglądu. Ostrza wytwarzane są z doskonałej stali damasceńskiej, na której znajduje się efektowny wzór przypominający płomienie. Natomiast rdzeń każdego ostrza produkuje się ze stali VG-10, która zostaje obłożona kolejnymi 32 warstwami tworzącej piękny wzór stali damasceńskiej. Producent Mcusta znany jest z cienkich ostrzy, które ułatwiają precyzyjne krojenie i dzięki temu zapewniają przyjemność podczas kulinarnych prac i krojenia. W czasie produkcji stosowany jest również proces hartowania, który wynosi twardość każdego ostrza do poziomu 61 +/- 1 HRC. Między innymi dzięki temu trzymają one długo nadaną im ostrość. Noże z serii Mcusta Zanmai Classic Pro Flame posiadają piękną rękojeść z drewna pakka, która wykończona jest stalowym bolsterem oraz gustownymi czerwonymi przekładkami. Rękojeść o wygodnym, ergonomicznym kształcie wzmacniają trzy piny, z czego jeden ma mozaikowy wzór.


    Firma Mcusta istnieje od 1964 roku i na samym początku zajmowała się wytwarzaniem nożyczek kuchennych. Specjalizacja w nożach zaowocowała doskonałymi opiniami oraz niepowtarzalnym procesem produkcji, w którym noże wycina się z arkuszy stali za pomocą lasera. Dzięki temu nie powstają naprężenia w stali, a ostrze cechuje się znacznie większą trwałością. Producent Mcusta znany jest ponadto ze swojej dbałości o detale oraz utrzymywaną jakość wszystkich noży kuchennych.

    Piny i rękojeści noży Mcusta są frezowane przy użyciu maszyn CNC wysokiej klasy i odbywa się to z dokładnością do 0,001 mm. W procesie produkcji zostają one sprawdzane oraz ręcznie składane, a finalne ostrzenie wykonują mistrzowie Mcusta. To sprawia, że każdy nóż jest wyjątkowo ostry tuż po wyjęciu go z pudełka.

  • Mcusta Zanmai Classic...

    Noże Kuchenne Mcusta Zanmai Classic Pro Zebra

    Wyjątkowa seria Mcusta Zanmai Classic Pro Zebra obejmuje świetne i bardzo wytrzymałe noże, które cechują się nie tylko dobrymi parametrami, ale też estetycznym wyglądem. Rdzeń tych noży wytwarzany jest z cenionej stali VG-10, którą obkłada się kolejno 32 warstwami stali damasceńskiej. Ta piękna i znana stal sprawia, że na ostrzach widnieje oryginalny wzór, dodający nożom stylowego wyglądu. Warto nadmienić, że cechą, która wyróżnia producenta noży Mcusta, są cienkie ostrza – tym samym krojenie za ich pomocą należy do prostych i bardzo przyjemnych zajęć. W trakcie przeprowadzonego hartowania twardość ostrzy dochodzi do 61 +/- 1 HRC, a ponadto długo trzymają one nadaną ostrość. Wygodna rękojeść powstaje z czarnej micarty, która również charakteryzuje się wytrzymałością, a ponadto odpornością na działanie wody. Zdobienie pinem oraz wykończenie stalowym bolsterem i czerwonymi przekładkami nadaje nożom niepowtarzalny charakter.

    Założona w roku 1964 firma Mcusta na początku była wyspecjalizowana w produkcji kuchennych nożyczek. Dzięki specjalizacji w wytwarzaniu noży dzisiaj jest to jeden z cenionych i znanych producentów, który stosuje niepowtarzalny proces produkcji. Wyróżnikiem jest np. to, że noże Mcusta są wycinane w laserowy sposób z arkuszy stali. Dzięki laserowi nie ma naprężenia w stali, a tym samym ostrze jest znacznie trwalsze. Producent wyjątkowo dużą uwagę przykłada do dbałości o szczegóły oraz jak najwyższą jakość wykonania noży.

    Warto też nadmienić, że rękojeści oraz piny noży Mcusta zostają poddane frezowaniu z dokładnością do 0,001 mm. Stosuje się w tym celu wysokiej klasy maszyny CNC. Wszystkie noże podczas produkcji są sprawdzane, a także składane ręcznie, natomiast za ich ostateczne ostrzenie odpowiedzialni są mistrzowie reprezentujący firmę. Dzięki temu doskonałe noże Mcusta zachwycają niesamowitą ostrością natychmiast po wyjęciu ich z pudełka.
  • Mcusta Zanmai Damascus...

    Japońskie Noże Kuchenne Mcusta Zanmai Damascus Corian

    Rekomendowana seria Mcusta Zanmai Damascus Corian składa się z mocnych i bardzo funkcjonalnych noży, które zachwycają nie tylko swoją wytrzymałością, ale również estetycznym wyglądem. Posiadają one rdzeń wykonywany ze stali VG-10, który podczas produkcji zostaje obłożony piękną, 32-warstwową stalą damasceńską. Znajdujący się na niej efektowny wzór czyni każdy nóż Mcusta Zanmai Damascus Corian niepowtarzalnym. Warto zwrócić uwagę na fakt, że producent Mcusta tworzy noże z cienkimi ostrzami, dzięki którymi krojenie staje się znacznie przyjemniejsze i łatwiejsze. Ostrza są ponadto dostatecznie twarde, ponieważ w czasie hartowania uzyskują wysoki stopień 61 +/- 1 HRC. Nawet przy intensywnym eksploatowaniu długo utrzymują nadaną ostrość. Rękojeść noży z serii Mcusta Zanmai Damascus Corian wytwarza się z odpornego na działanie wilgoci jasnego corianu, a całość zostaje wykończona eleganckim bolsterem ze stali. Ergonomiczną rękojeść o wygodnym kształcie wzmacniają także trzy piny.

     

    Ceniona firma Mcusta powstała w roku 1964, specjalizując się początkowo w produkcji kuchennych nożyczek. Z czasem specjalizacja poszła w kierunku noży kuchennych, które obecnie są znane z wyjątkowego procesu produkcji i swoich doskonałych właściwości. Do wycinania noży ze stalowych arkuszy stosuje się bowiem laser, który nie napręża stali, dzięki czemu ostrze jest o wiele bardziej trwałe i odporne. Producent od samego początku swojego istnienia dba o detale oraz przykłada dużą wagę do najwyższej jakości swoich wyrobów.

     

    Piny oraz rękojeści frezowane są z wysoką dokładnością – do 0,001 mm, a ma to miejsce przy użyciu maszyn CNC wysokiej klasy. Sprawdzane oraz składane ręcznie noże są w ostatecznym etapie ostrzone przez prawdziwych mistrzów, dzięki czemu już po wyciągnięciu noża z pudełka można cieszyć się jego niebywałą ostrością.

  • Mcusta Zanmai Splash...

    Japońskie Noże Kuchenne Mcusta Zanmai Splash Damascus

    Niezwykle udaną serię noży kuchennych Mcusta Zanmai Splash Damascus wyróżnia piękny i wyraźny wzór oraz przede wszystkim jakość oraz funkcjonalność prezentowanych w jej ramach noży. Ostrza posiadają rdzeń, do którego wytworzenia używa się cenionej w świecie noży stali VG-10. Dookoła niego układają się kolejno 32 warstwy stali damasceńskiej, znanej zarówno ze swoich parametrów, jak i wyjątkowej estetyki. Cienkie ostrza, które są cechą charakterystyczną produktów marki Mcusta, zapewniają dużą wygodę oraz przyjemność w czasie krojenia. Warto wspomnieć o ich twardości, która sięga 61 +/- 1 HRC – jest to wynik specjalnego procesu hartowania w trakcie produkcji. Noże, które wchodzą w skład serii Mcusta Zanmai Splash Damascus, mają odporną rękojeść o efektownym wyglądzie i heksagonalnym kształcie, którą tworzy się z eleganckiego drewna pakka. Dodatkowo zdobiona jest czerwoną przekładką, a także pięknym pinem, dzięki któremu zyskuje klasyczny charakter. Największą zaletą zapewniającej komfort trzymania rękojeści jest fakt, że mogą jej używać zarówno osoby prawo-, jak i leworęczne.

    Istniejąca już od roku 1964 firma Mcusta na samym początku była wyspecjalizowana w wytwarzaniu nożyczek kuchennych. Obecnie jest to jeden z czołowych producentów noży. Tym, co wyróżnia tę markę, jest szczególny proces produkcji, który obejmuje laserowe wycinanie noży z arkuszy stali. To duża zaleta, ponieważ działanie lasera nie skutkuje powstawaniem naprężenia w stali i tym samym ostrze każdego noża staje się o wiele trwalsze. Producent Mcusta z wyjątkową pieczołowitością dba o każdy szczegół, a także jakość wytwarzanych noży.

    Warto również zwrócić uwagę na fakt, że zarówno rękojeści, jak i piny są frezowane przy pomocy wysokiej klasy maszyn CNC, z dokładnością do 0,001 mm. W końcowych etapach produkcji noże są sprawdzane oraz ręcznie składane, a także finalnie ostrzone – tym zajmują się mistrzowie zakładu, dzięki czemu mamy pewność niebywałej ostrości każdego noża, którą widać od razu po wyciągnięciu z pudełka.
  • Mcusta Zanmai Supreme...

    Noże kuchenne Mcusta Zanmai Supreme Hammered

    Seria Mcusta Zanmai Supreme Hammered składa się z bardzo wytrzymałych noży, których ostrza produkowane są ze stali damasceńskiej. Charakteryzuje się ona estetycznym wzorem przypominającym falę, co dodaje jej wyjątkowości. Noże z tej linii posiadają mocny rdzeń wytwarzany ze stali VG-10, którą obkłada się 32 warstwami cenionej damasceńskiej stali. To jeszcze nie wszystko, ponieważ górna część ostrza posiada oryginalne młotkowane wykończenie, natomiast całość została wypolerowana na wysoki połysk. Podczas produkcji noży stosowany jest także proces hartowania, w wyniku czego twardość ostrzy dochodzi do poziomu 61 +/- 1 HRC. Dzięki swoim wyjątkowym cechom każdy nóż Mcusta Zanmai Supreme Hammered długo utrzymuje swoją ostrość. Elegancka rękojeść w oktagonalnym kształcie powstaje z wytrzymałego drewna pakka o barwie czerwonej. Dodatkowo wykończono ją pięknym pinem, dzięki któremu noże zyskują klasyczny wygląd. Ważną zaletą rękojeści jest komfort, który zapewnia w czasie użytkowania, a także fakt, że mogą z niej korzystać zarówno osoby praworęczne, jak i leworęczne.


    Mcusta to jedyny producent noży, który do wycinania stosuje laser. Dzięki tej szczególnej metodzie ostrza noży nie są w takim dużym stopniu podatne na konstrukcyjne obciążenia w stali. Dzięki temu na ostrzach nie pojawiają się mikropęknięcia.

    Piny oraz rękojeści zostają poddane frezowaniu z dokładnością do 0,001. Odbywa się to przy użyciu najwyższej jakości maszyn CNC. Noże są również sprawdzane i składane ręcznie, a finalne ostrzenie leży w gestii mistrzów firmy Mcusta. Dzięki tym zabiegom są one niesamowicie ostre, już zaraz po wyjęciu z pudełka.

  • Misono Molybdenum
               Misono jest jedną z najbardziej cenionych i rozpoznawalnych japońskich marek w segmencie noży kuchennych w stylu zachodnim. Seria Molybdenum Steel wydaje się być najlepszym wyborem spośród wszystkich serii Misono pod względem stosunku jakości do ceny. Noże te są bardzo zbliżone do doskonałej serii UX10 zarówno pod względem wysokiej jakości wykonania, jaki i ergonomii.            Ostrze jest wykonane z wysokowęglowej stali nierdzewnej, które zostało zahartowane do 58+/-1 HRC, dzięki czemu ostrze bardzo długo trzyma ostrość i jest łatwe w utrzymaniu. Rękojeść została wykonana z czarnego drewna pakka. Wszystkie noże są zapakowane w estetyczne pudełka prezentowe.
  • MIYABI 4000FC

    Japońskie noże kuchenne Miyabi 4000FC

    Noże Miyabi 4000FC są idealnym przykładem japońskiego kunsztu wytwarzania najlepszych noży kuchennych. Noże te charakteryzują się pięknym wykończeniem, a także najlepszymi właściwościami, które znacząco ułatwiają pracę w kuchni podczas gotowania. Seria Miyabi 4000FC zawiera ekstremalnie ostre noże, których ostrza zostały zahartowane na poziomie 61 HRC. Ostrza tych noży zostały wykonane ze stali wysokowęglowej FC61. Wygodna rękojeść ma okatgonalny kształt, a wykonana jest z drewna pakka. Dodatkowym atutem jest zdobienie na linii ostrza, które nadaje tym pięknym ostrzom noży niepowtarzalny wygląd. Noże kuchenne marki Miyabi są produkowane przez renomowaną firmę Zwilling w Japonii.

  • Miyabi 5000FCD

    Damasceńskie Noże Kuchenne Miyabi 5000 FCD

    Estetyczne japońskie noże kuchenne z serii Miyabi 5000 FCD są idealnym przykładem udanej fuzji elegancji, pięknej estetyki i ekstremalnej ostrości. Noże z serii 5000 FCD posiadają ostrze wielowarstwowe z rdzeniem z wysokowęglowej stali FC61, który został okuty 48 warstwami stali damasceńskiej. Hartowanie tych noży pozwoliło na osiągnięcie twardości rzędu 61+-1 HRC, a jednocześnie ostrza są elastyczne. Noże Miyabi 5000 FCD są bardzo trwałe w użytkowaniu, więc sprawdzą się w domu jak i w restauracji. Charakteryzują się one ponadto stylową rękojeścią wytwarzaną z drewna pakka.

  • Miyabi 5000MCD

    Noże Kuchenne ze Stali Damasceńskiej Miyabi 5000MCD 

    Seria Miyabi 5000MCD to bardzo udane połączenie pięknego designu z zachwycającą funkcjonalnością najważniejszego narzędzia w kuchni - noża kuchennego. Ergonomiczna rękojeść japońskich noży Miyabi 5000MCDzostała wykonana z drewna brzozy Masur i została ozdobiona pięknym pinem dzięki temu jest bardzo wygodna, ale także stylowo się prezentuje. Te piękne noże kuchenne charakteryzują się także imponującą ostrością oraz twardością – ich ostrza zostały wykonane aż ze 100 warstw wysokiej jakości stali damasceńskiej, a rdzeń z wytrzymałej i bardzo twardej stali proszkowej MicroCarbide MC63. W trakcie procesu hartowania uzyskano imponującą twardość ostrza sięga 63+/-1 HRC, dzięki czemu otrzymujemy noże o idealnych właściwościach tnących które bardzo długo pozostaną ostre.Noże z serii 5000MCD polecane są zarówno profesjonalnym szefom kuchni, jak i osobom, które po prostu kochają gotować.

  • Miyabi 5000MCD 67

    Kute Noże Damasceńskie Miyabi 5000MCD 67

    Miyabi 5000MCD 67 to bardzo udana seria noży kuchennych, które cechują się wysokimi walorami użytkowymi i estetycznymi. W trakcie ich wykuwania producent stawia na jakość bez żadnych kompromisów – dzięki temu noże kuchenne Miyabi 5000MCD 67 długo trzymają ostrość i doskonale leżą w dłoni, wpływając na wydajność oraz precyzyjność wykonywanych prac w kuchni domowej czy w restauracji. Noże te posiadają ostrza wykonane ze 133-warstwowej stali damasceńskiej i rdzeń ze stali proszkowej MC66, imponują pod względem twardości, która przez wyjątkowy proces hartowania w prawie - 196 stopniach Celcjusza, dochodzi aż do 66+/-1 HRC. Dodatkowo każdy nóż z serii Miyabi 5000MCD 67 posiada niezwykle piękną rękojeść z pinem, a do której produkcji używa się drewna z czarnego jesionu.

  • Miyabi 6000MCT

    Noże Japońskie Miyabi 6000MCT

    Seria noży japońskich Miyabi 6000MCT charakteryzuje się pięknym ostrzem, które jest ręcznie wytwarzane w procesie wykuwania. Do wyprodukowania rdzenia zastosowana jest  stal proszkowa MC63 która jest zahartowana aż do 63+/-1 HRC, a okuwa go i dwuwarstwowa stal nadając ostrzu elastyczności. Noże kuchenne z serii Miyabi 6000MCT mają doskonałe właściwości tnące i szereg zalet, które z pewnością wyróżniają je pod kątem jakości i funkcjonalności wśród innych noży. Ostrza mają fakturę młotkowania „Tsuchime”, która wpływa na ich stylowy wygląd oraz pełni r bardzo praktyczną funkcję – żywność nie przykleja się do ostrza. Rękojeść z ciemnobrązowego drewna kokobolo jest doskonale wyprofilowana i wygodna podczas długotrwałego użytkowania w kuchni domowej czy w restauracji.

  • Narihira - Saku
                 Noże Narihira zostały wyprodukowane przez Fujitora, tę samą firmę, która produkuje noże marki Tojiro. Noże Narihira są tradycyjnymi nożami japońskimi ostrzonymi jednostronnie do przygotowywania sushi. Jest to połączenie tradycji z nowoczesną technologią ich wytwarzania. Te doskonałe noże mają ostrza wykonane ze stali nierdzewnej, a  rękojeść z drewna magnolii.              Noże Narihira są szczególnie polecane osobom rozpoczynającym przygodę z przygotowywaniem sushi, a także tym, które szukają tradycyjnych noży japońskich.
  • Sakai Kikumori Gokujyo

    Ręcznie kute noże kuchenne Sakai Kikumori Gokujyo

    Profesjonalna seria Sakai Kikumori Gokujyo obejmuje noże kuchenne w całości wykuwane oraz wykańczane ręcznie przez doświadczonych, wybitnych rzemieślników z Sakai Kikumori.

    Noże wchodzące w skład tej wyjątkowej kolekcji wytwarzane są z wykorzystaniem techniki Warikomi, która polega na otoczeniu twardego rdzenia z węglowej stali o nazwie Yasuki White – 2 (Hagane) okładzinami z miękkiego żelaza (Jigane). Jednym z ważnych etapów produkcji stanowi proces hartowania – w rezultacie ostrza uzyskują twardość rzędu 62-63 HRC. Dzięki wspomnianemu hartowaniu oraz obróbce cieplnej stali noże te można z łatwością naostrzyć, a ponadto długo utrzymują one nadaną ostrość. Wygodna w codziennej pracy, oktagonalna rękojeść (WA) powstaje z pięknego drewna magnolii, a dodatkowo zdobi ją skuwka wykonana z bawolego rogu.

    Efektownie wyglądające i bardzo praktyczne noże kuchenne z kolekcji Sakai Kikumori Gokujyo odzwierciedlają najlepsze cechy tradycyjnego rzemiosła oraz wysoki poziom wykonania. To zdecydowanie najlepszy wybór dla osób, którym zależy na bezwzględnej, najwyższej jakości – noże Sakai Kikumori Gokujyo znajdą zastosowanie zarówno w rękach profesjonalnych szefów kuchni, jak i miłośników gotowania i japońskiego rzemiosła. Ponieważ stal, której używa się do produkcji ostrzy, nie należy do nierdzewnych, należy zadbać o ich regularną pielęgnację (umycie i osuszenie po użyciu), która pozwoli cieszyć się ich doskonałymi właściwościami przez bardzo długi czas.

    Producent Sakai Kikumori zdecydowanie wysuwa się na prowadzenie wśród wytwórców noży kuchennych w Japonii, oferując szeroką gamę przydatnych w pracy narzędzi profesjonalnym użytkownikom i pasjonatom gotowania. Doskonałe noże Sakai Kikumori mają cechy uzyskane dzięki wielowiekowej tradycji rzemieślniczej – firma powstała już w roku 1926 i od tego czasu bazuje na 600-letniej historii japońskiego wytwórstwa noży, która ukształtowała się w Sakai. Dzięki współpracy zawiązanej z wybitnymi kowalami oraz ostrzycielami otrzymujemy najlepsze noże kuchenne w szerokim przekroju – od tradycyjnych w japońskim stylu po nowoczesne w zachodnim stylu. Przedsiębiorstwo otrzymało w kwietniu 2011 roku certyfikat „SAKAI WAZASHU” (nr certyfikatu 0075), przyznany przez Izbę Handlowo-Przemysłową Sakai, która wyróżnia w ten sposób najlepsze firmy – rozpoznawalne zarówno w Japonii, jak i w skali ogólnoświatowej.
  • Sakai Kikumori Kasumitogi

    Ręcznie kute noże do sushi Sakai Kikumori Kasumitogi

    Wyjątkowa seria noży kuchennych Sakai Kikumori Kasumi-Togi cechuje się ręcznym wykańczaniem, którym zajmują się najlepsi rzemieślnicy z Sakai Kikumori. Noże, które zawierają się w tej linii, mają doskonałe ostrza wytwarzane z dwóch warstw. Wewnątrz znajduje się rdzeń ze stali węglowej o nazwie Yasuki White – 2 Steel, a z zewnątrz jest warstwa miękkiego żelaza. W trakcie stosowanego procesu hartowania noże zyskują twardość na wysokim poziomie 62-63 HRC. Dodatkową zaletę stanowi fakt, że przez długi czas utrzymują one nadaną im ostrość. Piękne wykończenie ostrza – Kasumi – oznacza w swobodnym tłumaczeniu „mglisty”, co dobrze odwzorowuje kontrastującą z wypolerowaną krawędzią tnącą „mglistość” miękkiego żelaza. Mają one także wygodną rękojeść w kształcie litery D, która powstaje z magnoliowego drewna, dodatkowo wykończoną skuwką z rogu bawołu.


    Noże kuchenne Sakai Kikumori Kasumi-Togi w tradycyjnym japońskim stylu stanowią przykład pięknego rzemiosła, które łączy się z najwyższą jakością. Nadają się zarówno do profesjonalnego użytku przez mistrzów sushi, jak i do domowego zastosowania przez wszystkich entuzjastów gotowania i amatorów potraw japońskich (w szczególności sushi). Noże z tej serii nie należą do grup nierdzewnych, a więc należy pamiętać o ich odpowiedniej pielęgnacji, która umożliwi długotrwałe użytkowanie w doskonałym stanie.

    Jednym z najlepszych producentów japońskich noży kuchennych już od długiego czasu pozostaje firma Sakai Kikumori. Została ona założona w 1926 roku i od tej pory spełnia oczekiwania najbardziej wymagających, profesjonalnych szefów kuchni. Walory noży Sakai Kikumori zapewnione są dzięki inspiracji wielowiekową historią rzemiosła japońskiego – Sakai już od 600 lat pełni funkcję głównego centrum wytwarzania doskonałych noży. Ten znany producent współpracuje z najlepszymi ostrzycielami i kowalami, dzięki czemu jest w stanie zaoferować całą gamę noży w tradycyjnym stylu japońskim, a także w nowoczesnym stylu zachodnim. W 2011 roku firma uzyskała nadawany przez Izbę Handlowo-Przemysłową Sakai certyfikat „SAKAI WAZASHU” (nr certyfikatu 0075), który otrzymują najlepsze marki znane zarówno w Japonii, jak i na całym świecie.

  • Sakai Kikumori Nihonko

    Noże kuchenne Sakai Kikumori Nihonko

    Nihonko jest najpopularniejszą oraz najlepiej sprzedającą się linią noży kuchennych, które produkuje Sakai Kikumori. Powstają one z japońskiej stali węglowej (mającej zawartość węgla na poziomie 0,95%). Stal poddawana jest procesowi hartowania, dzięki czemu uzyskuje twardość w granicach 63 HRC. Na uwagę zasługuje sposób produkcji ostrzy noży Nihonko z jednego kawałka stali – używa się tutaj specjalnej techniki o nazwie mono-steel. Prezentowane noże można łatwo naostrzyć, a do tego przez długi czas utrzymują nadaną im ostrość. Polecane są zawodowym szefom kuchni, a także kucharzom domowym, którym zależy na praktycznych, ostrych nożach, długo zachowującym swoje znakomite właściwości. Estetyczna i poręczna rękojeść noży Sakai Kikumori Nihonko wykonywana jest z drewna pakka i ma ergonomiczny kształt zwiększający wygodę użytkowania. Ostrza noży wykonane są ze stali, która nie zalicza się do nierdzewnych, więc po zakończeniu pracy trzeba pamiętać o tym, by je umyć oraz osuszyć.

    Sakai Kikumori należy do liderów wśród japońskich producentów noży kuchennych, oferując swoje wyroby w głównej mierze profesjonalistom. Przedsiębiorstwo zostało założone w roku 1926, czerpiąc z doświadczenia i 600-letniej tradycji centrum japońskiej produkcji noży – Sakai. Zaletą wyróżniającą te noże kuchenne są szczególne cechy wynikające właśnie z wielowiekowej historii japońskiego rzemiosła. Sakai Kikumori współpracuje z wybitnymi kowalami oraz ostrzycielami, dzięki czemu może nam zaoferować szeroki wachlarz noży kuchennych o profesjonalnym zastosowaniu – od tradycyjnych utrzymanych w japońskim stylu po nowoczesne noże kuchenne w stylu zachodnim. Warto wspomnieć, że Izba Handlowo-Przemysłowa Sakai przyznaje najlepszym firmom certyfikaty „SAKAI WAZASHU”, które są rozpoznawalne zarówno w Japonii, jak i na całym świecie. Producent noży kuchennych Sakai Kikumori w kwietniu 2011 roku otrzymał certyfikat „SAKAI WAZASHU” (Numer certyfikatu 0075).
  • Suncraft Elegancia SG2

    Suncraft Elegancia

    Znakomite noże kuchenne Suncraft Elegancia wytworzone zostały z wysokiej jakości materiałów, uznawanych za jedne z najlepszych. Są to noże w zachodnim stylu, które mają twarde ostrza i atrakcyjny design. Ostrza noży z serii Suncraft Elegancia są wykuwane z cenionej stali proszkowej SG2 (Super Gold #2), natomiast hartowanie sprawia, że zyskują one wysoki poziom twardości w granicach 62 +/- 1 HRC. Dzięki stali używanej do wytwarzania tych wyjątkowych noży zachowują one swoją ostrość, a co więcej łatwo je ponownie naostrzyć i mają stosunkowo małą wagę. To między innymi z tych względów stal SG2 stanowi jedną z najchętniej stosowanych przez wybitnych japońskich kowali. Cechą charakterystyczną noży kuchennych z serii Suncraft Elegancia są również nawiązania w kształcie oraz profilu ostrza do tradycyjnych japońskich noży Kiritsuke. Mają one ponadto piękną, dobrze wyprofilowaną rękojeść z drewna pakka w orzechowym odcieniu, która posiada stylowe wykończenie z mosiężnego bolstera.

  • Suncraft Senzo Twisted...

    Suncraft Senzo Twisted Octagon

    Noże kuchenne z serii Suncraft Senzo Twisted Octagon zostały zaprojektowane z uwzględnieniem potrzeb prawdziwych entuzjastów gotowania, dla których najbardziej liczy się wysoka jakość, jak i walory użytkowe narzędzi stosowanych podczas pracy w kuchni. Znakomite noże Suncraft Senzo Twisted Octagon charakteryzują się niezwykłą funkcjonalnością, którą zawdzięczają m.in. ostrzom z 33-warstwowej stali damasceńskiej. Dodatkowo mają one rdzeń, który wykuwany jest z jednej z najlepszych stali do produkcji noży – VG-10.  W wyniku odpowiedniej metody hartowania twardość ostrzy sięga poziomu  60 +/- 1 HRC. Pięknym i jednocześnie praktycznym elementem jest także rękojeść wykonana z drewna pakka. Ma ona kształt ośmiokąta, a więc świetnie wpisuje się w klasyczny japoński styl. Lekko ją skręcono dla pewnego i mocnego chwytu. Rękojeść jest bardzo stylowa i posiada zdobienie z czerwonej przekładki.

  • Suncraft Senzo Black

    Noże kuchenne Suncraft Senzo Black

    Jedna z najciekawszych serii producenta noży kuchennych Suncraft – Senzo Black stanowi wyjątkowo udane połączenie piękna i japońskich tradycji. Każdy z noży posiada estetycznie wyglądające i mocne ostrze, które wykute zostało z 33-warstwowej stali damasceńskiej. Co istotne, do wytworzenia rdzenia ostrzy zastosowano rekomendowaną stal VG-10, a w wyniku przeprowadzonego procesu hartowania ostrza zyskały twardość rzędu 60 +/- 1 HRC. Jedną z największą zalet noży z kolekcji Suncraft Senzo Black stanowi długie utrzymywanie wysokiego stopnia ostrości. Tradycyjny japoński styl widoczny jest również w rękojeści, której nadano kształt ośmiokąta – zapewnia ona bardzo pewny chwyt i niezwykły komfort podczas kuchennej pracy. Rękojeść ozdobiona jasną przekładką została wykonana z pięknego drewna pakka.

  • Suncraft Senzo Clad

    Suncraft Senzo Clad

    Wyjątkowa seria noży kuchennych Suncraft Senzo Clad posiada kilka charakterystycznych cech, które potwierdzają jej najwyższą jakość. Przede wszystkim są to trójwarstwowe ostrza, których rdzeń wykuwany jest z twardej wysokowęglowej stali o nazwie AUS-10, a warstwy zewnętrzne – z miękkiej stali nierdzewnej. Stosowana metoda produkcji pozwala na uzyskanie doskonałych noży z ostrzami o twardości 58 +/- 1 HRC. Jedną z najważniejszych zalet są także świetne właściwości tnące (to w głównej mierze zasługa wykorzystanej stali AUS-10). Warto podkreślić, że noże Suncraft Senzo Clad cechują się również odpowiednią elastycznością, którą zapewniają im zewnętrzne warstwy stali ochraniające rdzeń. Każdy nóż posiada estetycznie wykonaną, klasyczną rękojeść, do której produkcji używa się znanego z wysokiej odporności na wilgoć drewna pakka.
  • Takahisa Damascus (GEKKO)
              Takahisa Damascus, jest to seria noży która łączy w sobie piękno wykonania i funkcjonalność. Noże te posiadają ostrze trójwarstwowe, gdzie rdzeń został wykonany z twardej wysokowęglowej stali VG10, a zewnętrzne warstwy ostrza zostały wykonane z 17 warstwowej stali damasceńskiej które mają piękne wykończenie „Tsuchime” nadające im wyjątkowy charakter. Dzięki tej technice otrzymujemy nóż o twardości ostrza 61+/-1 HRC, który dzięki bardzo twardemu rdzeniowi ma doskonałe właściwości tnące, a zewnętrzne warstwy stali damasceńskiej ochraniają rdzeń i nadają elastyczność. Identyczne noże znajdziemy również u innych producentów takich jak Gekko czy Kanetsune.            Rękojeść jest wykonana z drewna mahoniowego.Seria Takahisa Damascus jest dwustronnie ostrzona, jest polecana zarówno profesjonalnym szefom kuchni jak i domowym kucharzom. Wszystkie noże są zapakowane w estetyczne pudełka prezentowe.
  • Takahisa Damascus...
         Takahisa Damascus, jest to seria noży która łączy w sobie piękno wykonania i funkcjonalność. Noże te posiadają ostrze trójwarstwowe, gdzie rdzeń został wykonany z twardej wysokowęglowej stali VG10, a zewnętrzne warstwy ostrza zostały wykonane z 17 warstwowej stali damasceńskiej które mają piękne wykończenie „Tsuchime” nadające im wyjątkowy charakter. Dzięki tej technice otrzymujemy nóż o twardości ostrza 61+/-1 HRC, który dzięki bardzo twardemu rdzeniowi ma doskonałe właściwości tnące, a zewnętrzne warstwy stali damasceńskiej ochraniają rdzeń i nadają elastyczność. Identyczne noże znajdziemy również u innych producentów takich jak Gekko czy Kanetsune.      Rękojeść w tradycyjnym japońskim stylu w krztałcie ośmiokąta (octagon) została wykonana z drewna mahoniowego. Seria Takahisa Damascus jest dwustronnie ostrzona, jest polecana zarówno profesjonalnym szefom kuchni jak i domowym kucharzom. Wszystkie noże są zapakowane w estetyczne pudełka prezentowe.
  • Takeshi Saji
  • Tamahagane Kyoto...
    Tamahagane Kyoto Damascus 63 jest to seria noży która łączy w sobie przede wszystkim piękne wykonanie, dbałość o detale oraz funkcjonalność. Ostrze wykonane jest z aż 63 warstwowej stali damasceńskiej a rdzeń to wysokowęglowa stali VG5 która charakteryzuje się bardzo długim trzymaniem ostrości.Dzięki tej technice otrzymujemy nóż o twardości ostrza 61+/-1 HRC, który dzięki bardzo twardemu rdzeniowi ma doskonałe właściwości tnące, a zewnętrzne warstwy stali damasceńskiej ochraniają rdzeń i nadają elastyczność. Rękojeść wykonana jest z laminowanego drewna. Seria Tamahagane Kyoto Damascus 63 jest dwustronnie ostrzona i jest polecana zarówno profesjonalnym szefom kuchni jak i domowym kucharzom. Te noże na pewno spełnią nawet najbardziej wygórowane wymagania zarówno pod względem estetycznym jak i funkcjonalnym. Wszystkie noże są zapakowane w estetyczne pudełka prezentowe.
  • Tojiro Aogami
              Tojiro Aogami, jest to seria profesjonalnych noży w tradycyjnym japońskim stylu, ostrzonych jednostronnie, dzięki czemu są idealne do przygotowywania sushi i sahimi. Noże te posiadają ostrze dwuwarstwowe gdzie rdzeń został wykonany z bardzo twardej węglowej stali Aogami a zewnętrzna warstwa z miękkiej stali.Dzięki tej technice otrzymujemy nóż o twardości ostrza 63+/-1 HRC, który dzięki bardzo twardemu rdzeniowi ma doskonałe właściwości tnące a zewnętrzna warstwa z miękkiej stali ochrania rdzeń i nadaje elastyczności.           Rękojeść została wykonana z japońskiego drewna HO i wykończona skuwką z bawolego rogu. Noże  Tojiro Aogami nie są nierdzewne i wymagają odpowiedniej pielęgnacji. Wszystkie noże zapakowane są  w estetyczne pudełka prezentowe.
  • Tojiro DP 3 HQ
               Noże te posiadają ostrze trójwarstwowe, gdzie rdzeń został wykonany z twardej wysokowęglowej stali, a zewnętrzne warstwy ostrza zostały wykonane z miękkiej stali 13-CHROME. Dzięki tej technice otrzymujemy nóż o twardości ostrza 60+/-1 HRC, który dzięki bardzo twardemu rdzeniowi ma doskonałe właściwości tnące, a zewnętrzne warstwy z miękkiej stali ochraniają rdzeń i nadają elastyczność. Rękojeść jest wykonana z czarnego wzmacnianego drewna „eco wood” wytwarzanego pod bardzo wysokim ciśnieniem z pyłu drzewnego, co zapewnia dużą wytrzymałość na zmiany temperatury a także daje dodatkową ochronę antybakteryjną.            Seria DP jest dwustronnie ostrzona, jest polecana zarówno profesjonalnym szefom kuchni jak i domowym kucharzom. Wszystkie noże są zapakowane w estetyczne pudełka prezentowe.
  • Tojiro DP 3 (A1)

    Tojiro DP3 / A1

    Noże te posiadają ostrze trójwarstwowe, gdzie rdzeń został wykonany z twardej wysokowęglowej stali, a zewnętrzne warstwy ostrza zostały wykonane z miękkiej stali 13-CHROME. Dzięki tej technice otrzymujemy nóż o twardości ostrza 60+/-1 HRC, który dzięki bardzo twardemu rdzeniowi ma doskonałe właściwości tnące, a zewnętrzne warstwy z miękkiej stali ochraniają rdzeń i nadają elastyczność. Rękojeść nie posiada skuwki/bolstera i jest wykonana z czarnego wzmacnianego drewna „eco wood” wytwarzanego pod bardzo wysokim ciśnieniem z pyłu drzewnego, co zapewnia dużą wytrzymałość na zmiany temperatury a także daje dodatkową ochronę antybakteryjną.           Seria ta jest dwustronnie ostrzona, jest polecana przede wszystkim domowym kucharzom i osobom zaczynającym swoja przygodę z nożami japońskimi. Wszystkie noże są zapakowane w estetyczne pudełka prezentowe.

  • Tojiro Shirogami
              Tojiro Shirogami, jest to seria profesjonalnych noży w tradycyjnym japońskim stylu, ostrzonych jednostronnie, dzięki czemu są idealne do przygotowywania sushi i sahimi. Noże te posiadają ostrze trójwarstwowe gdzie rdzeń został wykonany z bardzo twardej węglowej stali Shirogami (White Steel) a zewnętrzna warstwa z miękkiej stali. Dzięki tej technice otrzymujemy nóż o twardości ostrza 61+/-1 HRC, który dzięki bardzo twardemu rdzeniowi ma doskonałe właściwości tnące a zewnętrzna warstwa z miękkiej stali ochrania rdzeń i nadaje elastyczności. Nakiri 165mm oraz Santoku 165mm są tradycyjnie kute i posiadaja niepowtarzalny wygląd kutej stali. Wszystkie noże są ręcznie wykonane, nie ma dwóch identycznych egzemplarzy.          Rękojeść została wykonana z japońskiego drewna HO i wykończona piękną skuwką. Noże  Tojiro Shirogami nie są nierdzewne i wymagają odpowiedniej pielęgnacji. Wszystkie noże zapakowane są  w estetyczne pudełka prezentowe.
  • Bunmei
    Noże marki Bunmei Gincho to tradycyjne japońskie noże kuchenne, wytwarzane przez firmę Yoshikin – uznanego na całym świecie producenta noży marki GLOBAL. Noże Bunmei wyposażono w rękojeści z drewna magnoliowego, które nie ślizgają się w dłoni. Klingi wykonano z wysokowęglowej stali nierdzewnej z dodatkiem molibdenu i wanadu i są hartowane na poziomie 56-57 HRC. Noże Bunmei Gincho otrzymały w Japonii rekomendację krajowego Towarzystwa Higieny Żywności i cieszą się nieprzerwanym uznaniem japońskich szefów kuchni.
  • Masahiro MS-8

    Noże Japońskie do Sushi Masahiro MS-8

    MS-8 to seria noży w tradycyjnym japońskim stylu, skierowana przede wszystkim do miłośników sushi, kuchni japońskiej i tradycyjnego japońskiego rzemiosła. Noże z serii Masahiro MS-8 są tradycyjnie ostrzone jednostronnie i zostały wykonane z kultowej stali MBS-26 a twardość tych pięknych ostrzy to około 58-59 w skali Rockwella. Kowale z firmy Masahiro, wykuwają te noże już od kilkudziesięciu lat, osiągając perfekcję w swoim rzemiośle, sprawiając że ostrość nabiera nowego znaczenia. Rękojeść jest wykonana z drewna magnolii i została wykonana piękna skuwką z wytrzymałego tworzywa. Dla zachowania ekstremalnej ostrości, najlepiej ostrzyć te noże na kamieniach wodnych.

  • Masahiro MV-S
    Noże Masahiro z serii MV-S, zostały stworzone przez japońskich rzemieślników którzy już od ponad 30 lat wykuwają te piękne i funkcjonalne noże kuchenne. Ostrza tych noży zostały wykonane z wysokowęglowej i nierdzewnej stali o nazwie MBS-26. Dzięki trójstopniowemu procesowi hartowania, ostrza te maja twardość 58-59 HRC. Dzięki tej technice hartowania otrzymujemy noże które są ekstremalnie ostre, długo trzymają ostrość i są łatwe do naostrzenia. Noże z tej serii posiadają charakterystyczną stalową rękojeść która jest zintegrowana z ostrzem przez co konstrukcja tych noży jest bardzo mocna. Rękojeść posiada specjalną perforację która poprawia chwyt i czyni te noże niezwykle wygodne nawet przy wielogodzinnym użytkowaniu. Te noże polecane są zarówno do profesjonalnego użytkowania jak i będą wspaniałym dodatkiem do każdej kuchni.
  • Miyabi 7000D

    Japońskie Noże Kuchenne ze Stali Damasceńskiej Miyabi 7000D

    Seria japońskich noży kuchennych Miyabi 7000D ma wiele cech, które decydują o jej najwyższej jakości. Rdzeń ostrzy jest wytwarzany z wyjątkowej stali CMV60 złożonej z molibdenu, wanadu oraz kobaltu, którą okuwa 65-warstwowa stal damasceńska. Dzięki temu oraz opracowanej metodzie hartowania twardość ostrza wynosi 60+/-1 HRC, sprawiając, że noże z serii Miyabi 7000D idealnie sprawdzą się zarówno w domowej kuchni jak i profesjonalnej restauracji. Noże te posiadają także optymalnie wyważoną i wyprofilowaną rękojeść, która wykonana została z micarty (połączenia wielowarstwowego lnu, a także żywicy syntetycznej) i wykończona stalą nierdzewną. Noże te są zapakowane w estetyczne pudełka i stanowią idealny pomysł na prezent.

  • Global - SAI
    Global SAI to ekskluzywna linia noży które są wytwarzane ręcznie w Japonii, a dzięki połączeniu tradycyjnego rzemiosła z najnowszą technologią wyróżnia je fenomenalna precyzja, ergonomia i wytrzymałość. Współczesny kucharz otrzymuje noże o optymalnych właściwościach użytkowych, które są w pracy wielkim atutem. W klingach noży Global SAI zastosowano trzywarstwowy materiał CROMOVA 18 SANSO. Rdzeń ze stali nierdzewnej CROMOVA 18, o twardości 58-59 HRC, obłożono dwiema warstwami miękkiej stali nierdzewnej SUS410. Dzięki temu ostrze jest bardziej wytrzymałe i odporniejsze na pęknięcia, przebarwienia czy korozję. Płazy głowni posiadają ręcznie młotkowaną powierzchnię, która zapobiega przywieraniu produktów do noża. Grzbiet klingi jest lekko zaokrąglony, aby zwiększyć komfort pracy dłonią. Nowe, ergonomiczne rękojeści są doskonale wyważone, a innowacyjne wgłębienie na kciuk zapewnia lepszą kontrolę nad nożem oraz wygodę podczas pracy. Jednolita konstrukcja sprawia, że noże są higieniczne i łatwe w ostrzeniu.
  • Tojiro ORIGAMI
    Tojiro ORIGAMI to unikatowa seria noży, którą wyróżnia geometryczny design nawiązujący do japońskiej sztuki składania papieru. Każdy nóż powstaje w całości z jednego arkusza wysokowęglowej stali nierdzewnej. Dzięki zaawansowanej metodzie gięcia i zwijania stali, doświadczeni pracownicy przemysłu metalurgicznego z regionu Tsubame-Sanjo stworzyli oryginalną, minimalistyczną konstrukcję o wysokich walorach użytkowych. Trójkątna rękojeść zapewnia zaskakująco wygodny chwyt i posiada w środku pustą przestrzeń, co znacznie zmniejsza wagę produktu. Nowatorski projekt Tojiro podkreśla piękno stalowych noży i czyni je praktycznie niezniszczalnymi. Serię Tojiro ORIGAMI wyróżniono w Niemczech prestiżową nagrodą iF Design Award 2012.
  • Tojiro Pro-DP 37
    Noże Tojiro Pro-DP 37 (Pro-DP Damascus) te posiadają ostrze trójwarstwowe, gdzie rdzeń został wykonany z twardej wysokowęglowej stali, a zewnętrzne warstwy ostrza zostały wykonane z 37 warstwowej stali damasceńskiej. Dzięki tej technice otrzymujemy nóż o twardości ostrza 60+/-1 HRC, który dzięki bardzo twardemu rdzeniowi ma doskonałe właściwości tnące, a zewnętrzne warstwy ochraniają rdzeń i nadają elastyczność. Rękojeść jest wykonana z czarnego laminatu typu "micarta. Seria Pro-DP jest dwustronnie ostrzona, jest polecana zarówno profesjonalnym szefom kuchni jak i domowym kucharzom. Wszystkie noże są zapakowane w estetyczne pudełka prezentowe.
  • Suncraft Senzo Classic

    Noże Japońskie Suncraft Senzo Classic

    Noże kuchenne Suncraft Senzo Classic stanowią doskonałe połączenie pięknego wykonania oraz funkcjonalności, którą zapewniają najlepsze materiały użyte do ich produkcji. Ich wyjątkową zaletę stanowią ostrza, wytwarzane z 33-warstwowej stali damasceńskiej, które mają rdzeń z niezawodnej stali wysokowęglowej VG-10. W wyniku przeprowadzanego procesu hartowania ostrza uzyskują wysoki stopień twardości – w granicach 60 +/- 1 HRC. Każdy nóż posiada ostrze wykończone za pomocą szczególnej japońskiej techniki „Tsuchime”, w której dzięki młotkowaniu i powstałym przez nie delikatnym wgłębieniom zyskują one jedyny w swoim rodzaju wygląd. Rękojeść noży Suncraft Senzo Classic z ciemnego drewna pakka została wykończona czerwoną przekładką, która łączy ją z bolsterem.

  • Tojiro Shippu
    Profesjonalne noże Tojiro Shippu DP Damascus to unikatowe połączenie ostrzy w stylu zachodnim z rękojeściami w stylu japońskim. Praktyczne ostrza o podwójnym szlifie wykonano z wysokiej jakości tzw. stali damasceńskiej: 63 warstw lub 37 warstw stali nierdzewnej, osłaniających niezwykle twardy rdzeń ze stali z domieszką kobaltu. Ostrza są zahartowane na poziomie 58 +/-1 HRC. Piękny, wielowarstwowy materiał powstaje zgodnie z tradycyjnymi technikami wykuwania stali, dzięki czemu nóż służy użytkownikom dłużej niż narzędzia ze zwykłych materiałów. Wygodne, dębowe rękojeści zamocowano pierścieniem z bawolego rogu, który stopniowo zaciska się wokół nasady i zapobiega wysunięciu się klingi.
  • Tojiro Shippu Black
    Tojiro Shippu Black to nowa, niezwykle atrakcyjna odsłona bestsellerowej serii noży Shippu DP Damascus. Unikatowe połączenie ostrzy w stylu zachodnim z rękojeściami w stylu japońskim mają teraz stylową, przyciemnioną szatę. Praktyczne ostrza o podwójnym szlifie wykonano z wysokiej jakości tzw. stali damasceńskiej: 63 warstw lub 37 warstw nierdzewnej stali, osłaniających twardy rdzeń ze stali z domieszką kobaltu. Ostrza są zahartowane na poziomie 58 +/-1 HRC. Efekt rozchodzących się na klindze fal podkreślono czarną powłoką tlenkową, powstałą w procesie oksydowania stali. Takie rozwiązanie zwiększa żywotność noża i jego odporność na korozję. Rękojeści z drewna kasztanowego pięknie się komponują z czernioną stalą. Ponieważ są wzmocnione pierścieniem z żywicy i zabezpieczone przezroczystym lakierem, wykazują wysoką odporność na wilgoć i przebarwienia.
  • Tojiro Zen Black
    Specjaliści z Fujitora Industry, pragnąc pogodzić nowoczesność z japońską tradycją, stworzyli wysokiej jakości noże, które stosunkowo niewiele kosztują, a posiadają rękojeści w tak zwanym stylu japońskim oraz profesjonalne ostrza (Deba, Yanagi-Sashimi i nóż do pieczywa są ostrzone jednostronnie). Trzywarstwowa lub dwuwarstwowa stal z dodatkiem kobaltu powstaje ze szwedzkiego żelaza, które jest trwałe, odporne na rdzę i długo zachowuje ostrość. Ostrza są zahartowane na poziomie 58 +/-1 HRC. Dębowe rękojeści w kształcie litery D są wzmocnione pierścieniem ze sztucznego tworzywa. Wygodne i praktyczne modele z serii Tojiro Zen stanowią doskonałe wprowadzenie do świata noży w stylu japońskim. Czarne ostrza mają dodatkowo powłokę tlenkową, która nie zmienia ich właściwości.
  • Tojiro Zen Dąb
    Specjaliści z Fujitora Industry, pragnąc pogodzić nowoczesność z japońską tradycją, stworzyli wysokiej jakości noże, które stosunkowo niewiele kosztują, a posiadają rękojeści w tak zwanym stylu japońskim oraz profesjonalne ostrza (Deba, Yanagi-Sashimi i nóż do pieczywa są ostrzone jednostronnie). Trzywarstwowa lub dwuwarstwowa stal z dodatkiem kobaltu powstaje ze szwedzkiego żelaza, które jest trwałe, odporne na rdzę i długo zachowuje ostrość. Ostrza są zahartowane na poziomie 58 +/-1 HRC. Dębowe rękojeści w kształcie litery D są wzmocnione pierścieniem ze sztucznego tworzywa. Wygodne i praktyczne modele z serii Tojiro Zen stanowią doskonałe wprowadzenie do świata noży w stylu japońskim.
  • Tojiro Zen Kasztan
    Specjaliści z Fujitora Industry, pragnąc pogodzić nowoczesność z japońską tradycją, stworzyli wysokiej jakości noże, które stosunkowo niewiele kosztują, a posiadają rękojeści w tak zwanym stylu japońskim oraz profesjonalne ostrza (Deba, Yanagi-Sashimi i nóż do pieczywa są ostrzone jednostronnie). Trzywarstwowa lub dwuwarstwowa stal z dodatkiem kobaltu powstaje ze szwedzkiego żelaza, które jest trwałe, odporne na rdzę i długo zachowuje ostrość. Ostrza są zahartowane na poziomie 58 +/-1 HRC. Kasztanowe rękojeści w kształcie litery D są wzmocnione pierścieniem ze sztucznego tworzywa. Wygodne i praktyczne modele z serii Tojiro Zen stanowią doskonałe wprowadzenie do świata noży w stylu japońskim.
Showing 1 - 12 of 493 items
Showing 1 - 12 of 493 items
noże kuchenne stalowe