Ostrzenie i akcesoria


Każdy nóż kuchenny potrzebuje od czasu, do czasu naostrzenia. Ostrzenie noża w domu nie musi być skomplikowanym procesem, jeśli mamy do tego odpowiedni sprzęt i trochę chęci.  Najważniejszą kwestią, o której warto pamiętać, jest utrzymywanie stałej ostrości ostrza, by nie doprowadzić do całkowitego stępienia. Jednocześnie nie można tu przesadzić, ponieważ wtedy usuniemy z ostrza zbyt dużą ilość stali. Ostrzenie wymagane jest w przypadku każdego noża, niezależnie od jego przeznaczenia i materiału, z którego został wykonany. 

Ostrzenie - dlaczego noże szybko się tępią?

  • Naturalne stępienie w związku z tarciem o dany materiał. W ostrzu noża pojawiają się mikroskopijne ubytki, których nie można zauważyć gołym okiem. Można jedynie określić stępienie narzędzia przez to, że wymagany jest większy nacisk podczas krojenia. 
  • Kontakt ostrza z tępiącymi materiałami np. ziarnami piasku. Po kontakcie ostrza z takim materiałem pojawiają się już nieco większe ubytki niż w przypadku codziennych, rutynowych czynności. Ostrze tępi się wtedy błyskawicznie, a krojenie sprawia trudność. 
  • Używanie noża niezgodnie z przeznaczeniem.  Kiedy używamy noża do innych czynności, np. ścierania jakiegoś materiału lub odkręcania i dokręcania mocowań, wówczas ostrze bardzo szybko się ściera. Nóż wtedy traci całkowicie zdolność cięcia. 

Każdy nóż nawet nóż szefa kuchni tępi się przy stałym obciążeniu bardzo szybko. Z kolei jeśli jest wykonany ze stali dobrej jakości, wówczas jego krawędź po prostu się kruszy. Miękki materiał z kolei zaczyna się deformować oraz zawijać. 

Narzędzia do ostrzenia noży 

W tej kategorii znajdują się narzędzia, dzięki którym można w łatwy i skuteczny sposób naostrzyć swoje noże, nie tylko kuchenne. Nie zabrakło też akcesoriów, które mogą znacznie ułatwić ten proces. Wśród nich znajduje się między innymi:

  • ceramiczny musak do ostrzenia noży 
  • ceramiczna ostrzałka do noży 
  • kamień wodny
  • sprężynowy uchwyt do kamieni
  • zestaw do ostrzenia noży
  • przyrząd do wyrównania kamieni
  • kamień do ostrzenia
  • ceramiczny kamień do ostrzenia

Jak ostrzyć noże? Sprawdzone Ostrzenie

Istnieje kilka technik ostrzenia noży. W praktyce wszystko zależy od przeznaczenia konkretnego noża. Przyjmuje się, że idealny kąt ostrzenia noża to 20 stopni, jednak jeśli dysponujemy profesjonalnymi typami tego narzędzia, polecamy zastosować indywidualne parametry: 

  • noże na polowania – aby uzyskać maksymalną ostrość krawędzi, ostrzenie powinno odbywać się pod kątem 30-35 stopni, a jeśli chcemy uzyskać ostrze odporne na późniejsze stępienie, to zmienia się kąt do 40-45 stopni;
  • zwykła kuchnia (nieprofesjonalna) - naostrzona pod kątem 25-30 stopni, jeśli nóż jest japoński, wówczas powinno być to - 10-20 stopni;
  • noże taktyczne (bojowe) - ostrzenie powinno odbywać się pod kątem 35-40 stopni;
  • profesjonalne noże np. szefa kuchni, do oddzielania mięsa od kości i krojenia go na cienkie filety (nóż do plastrowania) — pod kątem 25 stopni.

Podczas ostrzenia konieczne jest utrzymanie jednego, wybranego kąta przez cały proces. Zaleca się też pracę płynnymi ruchami i nieznaczne podniesienie rękojeści noża podczas obróbki zgięcia ostrza. Ruchy należy wykonywać pod stałym kątem prostym w stosunku do krawędzi tnącej ostrza.

Kamienie do ostrzenia noży

Kamienie do ostrzenia noży produkowane są z różną powierzchnią, w zależności od ilości cząstek ściernych znajdujących się na milimetrze kwadratowym ich powierzchni.  Do ostrzenia noża zazwyczaj potrzebne były co najmniej dwa takie kamienie.  Jeden — z maksymalną ścieralnością na pierwszym etapie procesu i z minimalną na końcu, gdy już końcowo szlifowane było wcześniej naostrzone ostrze. Obecnie jednak kamienie np. wodne posiadają dwie powierzchnie w jednym — jedna do polerowania, a druga do wykańczania tnącej krawędzi. 

W tej kategorii można kupić także cały zestaw z podstawką, dzięki czemu ostrzenie noża będzie nie tylko szybkie i skuteczne, ale także wygodne. Wiele kamieni w naszym sklepie pochodzi z Japonii — kraju, który słynie z ostrych i precyzyjnych noży. Dzięki czemu nasi Klienci mogą mieć pewność w kwestii jakości naszych przyrządów do ostrzenia. 

Product added to wishlist

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies.