Tojiro Shirogami Deba 180 mm różni się od innego rodzaju japońskich noży grubym i zarazem ciężkim ostrzem. To właśnie ono zapewnia wygodę i sprawną pracę podczas wykonywania cięższych zadań w kuchni, jak np. filetowanie dużych ryb, oprawianie ryb i odcinanie łbów.
Profesjonalna seria noży kuchennych w japońskim stylu – Tojiro Shirogami – czerpie z japońskiej tradycji ręcznego wykuwania noży. Noże te, dzięki świetnym parametrom, nadają się do pracy przy przyrządzaniu sushi, jak również sashimi. Posiadając trzywarstwowe ostrze, uzyskują twardość rzędu 61 +/- 1 HRC. Zewnętrzną warstwę ostrza wykonuje się z miękkiej stali, natomiast rdzeń z bardzo twardej, węglowej stali Shirogami, czyli White Steel. Wykuwane i wykańczane w ręczny sposób noże Tojiro Shirogami posiadają szereg zalet, które czynią je wyjątkowymi. Należy do nich z pewnością piękna drewniana rękojeść (z japońskiego drzewa HO), którą dodatkowo wykończono ozdobną skuwką. Noże te nie są nierdzewne, więc należy je we właściwy sposób pielęgnować podczas codziennej pracy w kuchni.
- Typ: Deba
- Długość ostrza: 180mm
- Rękojeść: drewno magnolii
- HRC: 61+/-1
- Typ ostrzenia: jednostronne
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.