Noże kuchenne na prezent – jakie wybrać?

W obecnych czasach gotowanie to już nie tylko przygotowywanie posiłków, ale także sztuka, pasja i sposób na spędzanie czasu z rodziną i znajomymi. Nóż kuchenny to jedno z najważniejszych narzędzi – bez niego nie wyobrażam sobie gotowania. Nie dziwi więc, że prawdziwi pasjonaci gotowania chcą mieć najlepsze, najostrzejsze i najpiękniejsze noże kuchenne.
Szukasz odpowiedniego noża kuchennego na prezent? W tym artykule postaramy się wesprzeć Cię w doborze najodpowiedniejszego noża dla szefa kuchni, domowego kucharza czy sushi mastera. Jeśli chcesz podarować nóż bliskiej osobie, to na pewno zależy Ci, aby był to najfajniejszy z możliwych noży wywołujący radość obdarowywanej osoby.

Żeby wybrać ten najlepszy z najlepszych noży trzeba zwrócić uwagę na kilka aspektów:

  • Po pierwsze: chcesz, aby nóż wyglądał efektownie. Na rynku jest cała masa byle jak wyglądających noży, ale Ty chcesz czegoś wyjątkowego i nietuzinkowego.
  • Szukaj noża, który jest nierdzewny, czyli bezproblemowy w pielęgnacji. Oczywiście możesz brać pod uwagę noże kuchenne ze stali węglowej o ile wiesz, że obdarowana osoba będzie wiedziała jak się z nim obchodzić. Więcej o pielęgnacji noży dowiesz się tutaj: Jak dbać o nóż kuchenny?
  • Jeśli nie jesteś pewny, jaki typ noża wybrać, to najbezpieczniejszym wyborem będzie Gyuto, czyli nóż szefa kuchni. Szczególnie polecam najbardziej popularny rozmiar 210 mm. Nożem szefa kuchni wykonamy większość czynności w kuchni. Jeśli prezentem ma być drugi lub trzeci już nóż, to warto się zastanowić nad Nakiri, który jest idealny do szatkowania warzyw, lub nad Sujihiki, którym pięknie pokroimy wędliny i ryby w cienkie plastry.
  • Jeśli dajesz w prezencie nóż, warto zadbać o jego ostrość i podarować zestaw zawierający ostrzałkę od noży. Musisz pamiętać, że nawet najlepsze i najdroższe noże kuchenne w pewnym momencie będą potrzebowały małego SPA pod postacią ostrzenia. Myślę, że nóż oraz ostrzałka do noży to idealny duet prezentowy
  • Niektórzy wierzą, że nie powinno się dawać noża w prezencie. To oczywiście zabobon, ale jeśli jesteś osobą przesądną możesz włożyć grosik to pudełka z nożem i w ten sposób osoba obdarowana będzie mogła „odkupić” od Ciebie nóż – problem rozwiązany, wszyscy szczęśliwi
  • Jeśli bliska Ci osoba ma zamiłowanie do kuchni japońskiej i lubi przygotowywać sushi to powinieneś wybrać coś tradycyjnego. Najlepszym wyborem zarówno dla profesjonalnych sushi masterów, jak i miłośników sushi jest nóż typu Yanagiba. Jako kolejny nóż w kuchennej kolekcji dobrze sprawdzi się ciężki Deba do filetowania lub nóż Usuba do przygotowywania warzyw. Warto pamiętać, iż większość tradycyjnych japońskich noży kuchennych jest wykonana ze stali węglowej co oznacza, iż nie są one odporne na rdzewienie.  


Nóż kuchenny to wspaniały prezent z okazji urodzin, dnia ojca i matki, z okazji świąt czy nawet z okazji ślubu. Jeśli nie jesteś pewny co wybrać, po prostu skontaktuj się z nami a na pewno zaproponujemy coś fajnego. Jeśli wciąż nie jesteś pewny jaki wybrać nóż, kup kartę podarunkową którą możesz obdarować swoich bliskich i mieć pewność że prezent będzie trafiony.

Poniżej przedstawiamy kilka propozycji pięknych noży japońskich, które są łatwe w pielęgnacji i sprawdzą się przy większości prac kuchennych zarówno w domowej jak i profesjonalnej kuchni.

Tojiro DP3HQ Nóż Uniwersalny 150 mm

Mniejszy nóż o uniwersalnym zastosowaniu, rdzeń ze stai VG-10 a twardość ostrza to 60 HRC.

Tamahagane Kyoto Damascus Nóż Szefa Kuchni 210 mm

Piękny 63 warstwowy nóż damasceński, rdzeń wykonany z kultowej stali VG-5 gwarantuje ekstremalną ostrość i precyzję cięcia.

 

Takahisa Damascus Nóż Szefa Kuchni 210 mm

Klasyk wśród japońskich noży kuchennych, piękne wykonanie, rdzeń z VG-10, prawdziwy wół roboczy.


TAKESHI SAJI RW RĘCZNIE KUTY NÓŻ SZEFA KUCHNI 21CM R-2

Nóż ręcznie kuty, piękna stal damasceńska a rdzeń wykonany z najlepszej stali R-2. Ten nóż jest dla najbardziej wymagających, prawdziwe dzieło sztuki kowalskiej.

MASAMOTO KK YANAGIBA 240 MM

Coś dla sushi masterów i miłośników sushi, piękna Yanagiba wykonana przez mistrzów z firmy Masamoto.

TOJIRO DP 3 HQ GYUTO 210 MM

Jest to jeden z najlepiej sprzedających się noży w naszym sklepie, idealny stosunek cena/jakość. Ostrze trójwarstwowe a rdzeń wykonany ze stali VG-10.

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *