Aktualizacja - kwiecień 2020 r.

W związku z wieloma zapytaniami od naszych klientów dotyczących wyboru noża kuchennego, przygotowaliśmy ranking noży kuchennych, który jest równocześnie poradnikiem dla kupującego.
Ale nie martw się, wszystkie noże kuchenne które sprzedajemy są najlepszej jakości i zadowolą najlepszych szefów kuchni i sushi masterów. Nasz ranking noży kuchennych dotyczy Gyuto, czyli najbardziej popularnych i uniwersalnych noży szefa kuchni w stylu zachodnim i bazuje zarówno na wynikach sprzedaży, jak i własnych doświadczeniach i recenzjach od naszych klientów.

Ale zacznijmy od początku, czyli dlaczego japońskie noże kuchenne?
Noże japońskie są znane jako jedne z najlepszych noży kuchennych na świecie. Japończycy szczycą się swoim bogatym dziedzictwem kowalskim i dbałością o szczegóły. Japońskie noże są niewiarygodnie precyzyjne podczas krojenia i mogą wykonać najcieńsze cięcia, idealnie sprawdzają się przy krojeniu sushi i sashimi. W Japonii jest wiele typów zachodnich noży, takich jak gyuto (nóż szefa kuchni), sujihiki (nóż do krojenia) i yo-deba (zachodnia wersja deba). Japońskie noże mają zwykle cieńsze ostrza, a stal używana przez japońskich producentów jest o wiele twardsza od tych używanych w Europie. Jednak to co jest najważniejsze z punktu widzenia użytkownika to, że pozostaną one dłużej ostre i będzie je łatwiej naostrzyć od ich europejskich odpowiedników.

Dla większości użytkowników Gyuto, czyli nóż Szefa Kuchni jest praktycznie jedynym nożem potrzebnym w kuchni i stanowiącym absolutne minimum każdego zestawu noży kuchennych. Nóż szefa kuchni jest nożem uniwersalnym i wszechstronnym, nadaje się zarówno do krojenia mięsa, plastrowania jak i szatkowania warzyw. Jeśli nóż szefa kuchni ma klasyczną, japońską rękojeść, nazywamy go Wa-Gyuto. Długość ostrza to przeważnie 18-24 cm, ale najbardziej popularnym i uniwersalnym rozmiarem jest 21 cm. Przygotowują ranking wzięliśmy pod uwagę kilka czynników takich jak, stal z jakiej wykonane są noże, sposób wykończeni, długość trzymania ostrości, łatwość w ostrzeniu no i oczywiście wygląd:) Poniżej znajdziesz kilka rekomendacji najlepszych naszym zdaniem noży szefa kuchni, ale jeśli wciąż masz wątpliwości lub pytania, skontaktuj się z nami - z chęcią pomożemy w wyborze noża kuchennego.



1. Takahisa Damascus Octagon Gyuto 210 mm

takahisa damascus gyuto 210 mm

Naszym absolutnym faworytem i numerem 1 w tym rankingu jest Takahisa Damascus Gyuto 210 mm. Jest to piękny japoński nóż kuchenny z klasyczną rękojeścią z drewna mahoniowego, która jest bardzo wygodna i praktyczna w użytkowaniu. Ten nóż jest zarówno piękny jak i praktyczny, ostrze jest wykonane z 17-sto warstwowej stali damasceńskiej a rdzeń z wysokowęglowej stali VG-10. Dodatkowo, ostrze jest młotkowane i wykończone tradycyjną techniką „Tsuchime”. Twardość tego ostrza to 61+/-1 HRC. Jeżeli cenisz funkcjonalność i estetykę to jest to najlepszy wybór, zarówno dla profesjonalistów jak i domowych kucharzy.



2. Hokiyama Tosa-ichi Ao WA Gyuto 180 mm

hokiyama tosa ichi gyuto 180 mmHokiyama Tosa-ichi AO WA Gyuto o długości ostrza 180 mm to prawdziwa perełka, jeden z moich ulubionych noży. Przede wszystkim, ten nóż oferuje zarówno walory estetyczne jak i funkcjonalne. Ostrze zostało wykonane w technice San-mai czyli rdzeń ostrza został wykuty ze stali węglowej Aogami Super i obłożone okładzinami ze stali nierdzewnej SUS405. Dzięki temu, nóż jest bardzo łatwy w pielęgnacji a do tego oferuje wszystkie zalety stali Aogami. Hartowanie na poziomie 62-63 HRC daje niesamowicie długie trzymanie ostrości a dzięki zastosowanej stali jest relatywnie łatwy w ostrzeniu. Natomiast jeśli chodzi o wygląd, klasyczna oktagonalna japońska rękojeść WA nadaje nożu eleganckiego wyglądu. 



3. MIYABI 4000FC Nóż Szefa Kuchni 20 cm

miyabi gyuto 4000fc 20 cmNóż szefa kuchni 20 cm z serii Miyabi 4000FC, to klasyk jeśli chodzi o noże tego producenta. W zasadzie wszystkie noże od Miyabi są najwyższej jakości i z czystym sumieniem je polecam, zarówno jeśli chodzi o jakość wykończenia jak i o użytą stal. Uważam, że ten konkretny model reprezentuje najlepszy stosunek cena / jakość. Ostrze zostało wykute w wysokowęglowej stali FC61 i zahartowane do poziomi około 61 HRC. Taka twardość gwarantuje bardzo dobre trzymanie ostrości. Klasyczna japońska rękojeść z drewna pakka została wykończona pięknym mozaikowym pinem. Idealny nóż na prezent.



4. Akifusa Aogami Super Santoku 165 mm

akifusa aogami super santoku 165 mmOk, nie jest to typowy nóż szefa kuchni ale z powodzeniem Santoku może go zastąpić. Profil ostrza tego Santoku od Akifusa, sprawia że szatkowanie i krojenie tym nożem to czysta przyjemność. Ostrze zostało wykute z węglowej stali Aogami Super, która charakteryzuje się bardzo dobrym trzymaniem ostrości i łatwością ostrzenia. Dla łatwiejszej pielęgnacji, rdzeń ostrza został okuty w nierdzewne okładziny - jest to duży plus. Twardość ostrza to 63+/-1 HRC:) Klasyczna i wygodna rękojeść z drewna hebanowego sprawia że to prawdziwe dzieło sztuki.



5. Hokiyama Murakumo Tsuchime Gyuto 210 mm

hokiyama murakumo tsuchime gyuto 210 mmKolejny nóż od Hokiyama Hamono, ta firma z rejonu Tosa produkuje noże już od 100 lat. Jeśli myślisz o swoim pierwszym nożu japońskim, myślę że ten Gyuto będzie idealnym wyborem. Ostrze tego noża jest trójwarstwowe (San-mai), rdzeń został wykuty z bardzo dobrej stali nierdzewnej AUS-8 i dla lepszej ochrony o elastyczności został obłożony okładzinami ze stali SUS405. Dodatkowo nóż ten wykończono w technice Tsuchime przypominającej młotkowanie, co nadaje mu niepowtarzalnego wyglądu. Hartowanie na poziomie 60+/-1 HRC, zapewnia bardzo dobre trzymanie ostrości. Bardzo funkcjonalny nóż, typowy koń roboczy.