• +48 794 113 882

Ostrzenie noży

Każdy nóż traci z czasem zdolność do cięcia, a to jak często musimy ostrzyć nasze noże zależy od kilku czynników. Po pierwsze od tego, jak często używamy noża w kuchni; profesjonalny szef kuchni będzie musiał ostrzyć swój nóż o wiele częściej niż kucharz domowy. To, co cechuje noże japońskie to zdolność do dłuższego trzymania ostrości niż noże europejskie. Nie da się odpowiedzieć na pytanie, jak często należy ostrzyć nóż japoński, mogę tylko jedynie zapewnić, że o wiele rzadziej niż europejskie. Poniżej kilka podstawowych rad, jak ostrzyć nóż przy pomocy kamienia do ostrzenia.


Czym ostrzyć noże

Najlepszym i w zasadzie najwłaściwszym sposobem ostrzenia noży jest ostrzenie na kamieniach wodnych. Za pomocą odpowiednio dobranych kamieni wodnych jesteśmy w stanie naostrzyć noże do niesamowitej ostrości. Kamienie w przedziale gradacji #120 - #500 służą do naprawy zniszczony noży, ułamanych czubków czy wyszerbień. Kamienie w przedziale #600 - #2000 służą do regularnego ostrzenia i wyprowadzenia krawędzi tnącej. Natomiast kamienie w przedziale #3000 i więcej służą już nie tyle do ostrzenia co do wykańczania i polerowania wcześniej naostrzonej krawędzi tnącej. Jeśli zaczynasz przygodę z ostrzeniem to zacznij od jednego dobrego kamienia z zakresu #1000 - #2000 a następnie zastanów się, czego Ci brakuje.
Zapraszam do zapoznania się z naszą szeroką gamą kamieni wodnych.



Instrukcja ostrzenia noży na kamieniach wodnych

1. Przed użyciem należy zanurzyć kamień w wodzie na około 15 minut, kamień jest gotowy do użycia, gdy przestaną się uwalniać bąbelki powietrza.

2. Dla poprawienia stabilności zaleca się podłożenie pod kamień wilgotnej ściereczki lub użycie specjalnego uchwytu do kamieni. Profesjonalne uchwyty do kamieni znajdziesz tutaj: https://hamono.pl/pl/26-akcesoria-do-ostrzenia.

3. Złap pewnie rękojeść noża z ostrzem skierowanym do siebie, trzymając kciuk na bocznej stronie ostrza. Trzema palcami drugiej ręki delikatnie przytrzymuj ostrze tak, aby miało kontakt z kamieniem na całej długości.

4. Trzymaj nóż pod kątem około 15 stopni w stosunku do kamienia, jest to mniej więcej wysokość dwóch monet jedno złotowych. Ważne jest, aby utrzymywać stały kąt w procesie ostrzenia.

5. Przesuwaj nóż do przodu i do tyłu ze stałym rytmem wykorzystując maksymalnie powierzchnię kamienia. Kamień powinien być wilgotny podczas całego procesu ostrzenia.

6. Po pewnym czasie na całej długości ostrza powinny się pojawić zadziory lub inaczej drut, a ostrze w dotyku powinno być szorstkie.

7. Kiedy pojawią się zadziory zacznij ostrzyć drugą stronę ostrza. Po naostrzeniu drugiej strony zadziory powinny zniknąć, ale zaleca się przeciągniecie ostrza po kamieniu w celu całkowitego wygładzenia zadziorów lub użycie kamienia o gradacji 3000 lub więcej.

Nowość w naszej ofercie: USŁUGA OSTRZENIA NOŻY

Krótki film o ostrzeniu noży na kamieniu wodnym.

Jeśli chcesz zapoznać się z innymi sposobami ostrzenia noży, zapraszam do zapoznania się z artykułem: OSTRZAŁKI DO NOŻY KUCHENNYCH - CZYM OSTRZYĆ NOŻE?