- en
- pl
Brak produktów
Produkt dodany poprawnie do Twojego koszyka
Różnica pomiędzy nożami japońskimi a europejskimi
Ultra ostrość, piękno wykonania oraz oryginalność to chyba najbardziej charakterystyczne cechy japońskich noży kuchennych. Japonia ma ponad 1300-letnią tradycję w wytwarzaniu noży, które pozwalają na przygotowanie najbardziej wyrafinowanych i udekorowanych potraw.
Bez wątpienia noże kuchenne z Japonii są najlepsze na świecie. Noże japońskie są przeważnie lżejsze i mają cieńsze ostrza niż ich europejscy odpowiednicy, dzięki temu praca z nimi nie wymaga używania dużej siły. Kolejną różnicą jest kąt ostrzenia noży, europejskie noże ostrzy się na około 20 stopni i więcej, noże japońskie na 10-15 stopni, dla porównania żyletka jest naostrzona na 8 stopni.
Nóż kuchenny powinien być przedewszystkim ostry, poręczny i niewymagający zbyt częstego ostrzenia, wszystkie te wymagania są całkowicie spełniane przez noże japońskie. Jest to zasługą jakości wykonania i stali, z jakiej zostały wykonane - na rynku mamy noże ze stali wysoko węglowej (rdzewnej), nierdzewnej, trójwarstwowej i przypominające stal damasceńską. Jest to przeważnie stal twardsza od tej wykorzystywanej do produkcji noży europejskich czy z innych zakątków świata.