Wysokiej jakości nóż to jedno z najważniejszych narzędzi w każdej kuchni. Za jego pomocą pokroisz zróżnicowane produkty spożywcze, przygotowując zarówno proste kanapki, jak i najbardziej…
Krój jak profesjonalista: kurs krojenia w kostkę, plastry i inne kształty
Przygotowując sałatkę, zupę lub danie główne, możesz pokroić produkty w różne kształty. Do jednych potraw odpowiednia będzie kostka lub słupki, podczas gdy do innych…
Od mięsa, przez rybę, po warzywa. Nóż Santoku – jak używać go na co dzień?
Bez względu na to, czy każdego dnia kroisz produkty mięsne, czy warzywa i owoce – możesz sięgnąć po nóż Santoku. To uniwersalne narzędzie, które pozwoli Ci na precyzyjne porcjowanie…
Perfekcyjne Sashimi – Jak wykorzystać Nóż Yanagiba do bezbłędnych kawałków ryby
Sashimi to oryginalny przysmak z ryb, który pochodzi z Japonii. Jego miłośników można jednak spotkać na całym świecie – także w Polsce. Potrawa ta zapewnia wyjątkowe doznania…
Techniki krojenia i szatkowania – profesjonalny poradnik
Krojenie i szatkowanie to czynności powtarzane w kuchni niemal każdego dnia. Bez nich niemożliwe byłoby podzielenie warzyw, owoców czy ziół na fragmenty o odpowiedniej wielkości. Wspomniane wyżej…
Kształty i rodzaje ostrzy noży – poznaj ich zastosowanie
W sprzedaży dostępne są noże o odmiennych rodzajach i kształtach ostrzy. Ich budowa determinuje przeznaczenie, umożliwiając realizację szeregu czynności – od cięcia i krojenia przez siekanie czy filetowanie.…
Czy nóż japoński to dobry pomysł na świąteczny prezent?
Szukasz pomysłu na prezent dla bliskiej osoby? Weź pod uwagę nóż japoński! To praktyczne narzędzie przyda się w każdym domu, służąc swojemu nowemu właścicielowi…
Korzyści z używania noży japońskich w codziennym gotowaniu
Noże japońskie to narzędzia, które coraz częściej pojawiają się w naszych kuchniach. Mogą korzystać z nich zarówno amatorzy, jak i profesjonaliści, dla których liczy się…
Jak usunąć i zapobiegać korozji noży?
Kupując nowe noże chcesz, by zachowały swój estetyczny wygląd i doskonałe właściwości przez długi czas. Jednocześnie ich nieprawidłowe przechowywanie i eksploatacja mogą przyczynić się…
Noże do krojenia – jakie noże wybrać do kuchni?
Noże to jeden z najważniejszych elementów wyposażenia każdej kuchni. Bez nich niemożliwe byłoby przygotowanie większości posiłków – czy to kanapek i obiadów, czy też bardziej wyszukanych dań.…