- Typ: Kiritsuke
- Długość ostrza: 240 mm
- Rękojeść: drewno różane
- HRC: 63+/-1
- Typ ostrzenia: jednostronne
Noże kuchenne Kiritsuke są jednymi z nielicznych japońskich noży, których ze względu na swój uniwersalny kształt można używać do różnego rodzaju prac. Sprawdzają się zarówno w roli Yanagiby, tj. noża przeznaczonego do przyrządzania sushi i sashimi, jak i w roli Usuby, czyli noża do warzyw. Noże Kiritsuke stosują tradycyjnie najlepsi japońscy szefowie kuchni, ponieważ jako symbol statusu definiują one zarazem najwyższe umiejętności w posługiwaniu się nożem.
Wszystkie noże, które sygnowane są marką Mistrza Hideo Kitaoka, produkuje się w Takefu. Jest to szczególna prowincja, która już od 700 lat słynie z wytwarzania najlepszej jakości noży kuchennych. Niepowtarzalny charakter noży Hideo Kitaoka wynika z faktu, że są one ręcznie wykuwane i wykańczane. Profesjonalna seria tych noży, bazujących na tradycyjnym japońskim stylu, przeznaczona jest do prac związanych z przygotowywaniem sashimi czy też sushi. Są one ostrzone jednostronnie i posiadają ostrza powstające z 11-warstwowej damasceńskiej stali. Ich rdzeń wykonuje się z niezwykle twardej węglowej stali Shirogami, czyli White Steel. Specjalny proces hartowania pozwala uzyskać doskonały nóż z ostrzem o twardości 63 +/- 1 HRC, którego mocny rdzeń odpowiada za imponujące właściwości tnące. Rękojeść noży Hideo Kitaoka wykonuje się z pięknego drewna różanego, które pochodzi z Japonii, a dodatkowo zyskuje ona wykończenie ozdobną bawolą skuwką. Seria noży Hideo Kitaoka nie jest nierdzewna, a więc wymaga właściwej pielęgnacji na co dzień.
- Typ noża
- Kiritsuke - Nóż Szefa Kuchni
- Rodzaj stali
- Stal Proszkowa / Szybkotnąca
GRATIS EBOOK KULINARNY „JAPOŃSKIE SMAKI”
Zamawiając ten produkt otrzymasz od nas za darmo ebooka z przepisami kuchni japońskiej.
Są to autorskie przepisy na autentyczne potrawy z kraju kwitnącej wiśni.
Autorką ebooka jest blogerka i podróżniczka Natalia Grębowicz-Kamińska, która mieszkając kilka lat w Japonii poznawała tamtejszą kulturę, smaki i tradycję kulinarną.
W ebooku znajdziesz przepisy między innymi na:
- sushi
- poke bowl
- okonomiyaki
- i wiele innych
Jak otrzymać darmowego ebooka?
- Zamów jakikolwiek produkt w sklepie hamono.pl
- Po złożeniu zamówienia wyślemy Ci ebooka w formacie pdf na Twój adres e-mail.
- Pobierz ebooka i ciesz się smakami Japonii we własnej kuchni! ?
