Hokiyama Sukemitsu Yanagiba 240 mm to doskonały przykład tradycyjnego noża w japońskim stylu. Został on zaprojektowany do krojenia cienkich plasterków surowej ryby podczas przygotowywania sushi. Budowa tego noża sprawia, że doskonale sprawdzi się także podczas porcjowania większych kawałków mięsa np. steków. Noże typu Yanagiba można spotkać szczególnie w restauracjach japońskich, gdzie używane są właśnie do przyrządzania sushi oraz sashimi.

Seria wyjątkowych noży kuchennych Hokiyama Sukemitsu Yanagiba przedstawia piękne, ręcznie wykuwane przez kowali z rejonu Tosa noże, które mają dwuwarstwowe ostrza. Do produkcji rdzenia używa się tzw. White Steel no.2, czyli stali węglowej Shiro-ko #2, a zewnętrzna warstwa wytwarzana jest z miękkiego żelaza. Proces hartowania nadaje ostrzom wysoką twardość, która sięga 61-62 HRC. Klasyczne wykończenie Kasumi (w tłum.: „mgła”) odpowiada za piękny efekt wizualny każdego noża. Polecane są one do użytku przez sushi masterów, jak również amatorów kuchni japońskiej i sushi. Rękojeść o charakterystycznym kształcie litery D, produkowana jest z drewna magnolii i posiada wykończenie ze skuwki z bawolego rogu. Noże kuchenne z serii Tosa-Ichi Sukemitsu nie należą do nierdzewnych, a więc po użyciu wytrzyj nóż do sucha.
Umiejscowiona w Japonii, w rejonie Tosa firma Hokiyama Hamono słynie z produkcji doskonałych noży kuchennych. Istnieje już od roku 1919, a niedawne obchody 100-lecia potwierdzają, że niezmiennie utrzymuje ona wysoki poziom i jakość swoich noży kuchennych. Historia Hokiyama związana jest z 800-letnią tradycją wykuwania, którego techniki powstawały na przestrzeni kolejnych wieków w rejonie Tosa. Nadal są one wykorzystywane przez kowali, a producent uzyskuje tak dobre efekty, łącząc je z nowoczesnymi technologiami i osiągnięciami w obszarze metalurgii. Tradycja (土 佐 一), innowacja (無限) oraz praktyczność (左近) to główne przesłanie firmy, które zawiera się w jej motcie.

  • Typ: Yanagiba
  • Długość ostrza: 240 mm
  • Rękojeść: magnolia, skuwka z bawolego rogu
  • Stal: rdzeń White Steel no.2
  • HRC: 61-62
  • Typ ostrzenia: jednostronne

GRATIS EBOOK KULINARNY „JAPOŃSKIE SMAKI”

Zamawiając ten produkt otrzymasz od nas za darmo ebooka z przepisami kuchni japońskiej.

Są to autorskie przepisy na autentyczne potrawy z kraju kwitnącej wiśni.

Autorką ebooka jest blogerka i podróżniczka Natalia Grębowicz-Kamińska, która mieszkając kilka lat w Japonii poznawała tamtejszą kulturę, smaki i tradycję kulinarną.

W ebooku znajdziesz przepisy między innymi na:

  • sushi
  • poke bowl
  • okonomiyaki
  • i wiele innych

Jak otrzymać darmowego ebooka?

  1. Zamów jakikolwiek produkt w sklepie hamono.pl
  2. Po złożeniu zamówienia wyślemy Ci ebooka w formacie pdf na Twój adres e-mail.
  3. Pobierz ebooka i ciesz się smakami Japonii we własnej kuchni! ?
PłatnośćOpcje wysyłkiCena
Płatność przelewem lub Przelewy24Kureir DPD15 zł
Płatność przelewem lub Przelewy24 - zamówienie powyżej 500złPaczkomaty0 zł
Płatność przelewem lub Przelewy24 - zamówienie poniżej 500złPaczkomaty9,99 zł
Płatność za pobraniemKurier DPD25 zł
Płatność za pobraniemPaczkomaty17 zł

 

Opinie

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Napisz pierwszą opinię o „Hokiyama Sukemitsu Yanagiba 240 mm”

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ostatnio oglądane

  • Recently Viewed Products is a function which helps you keep track of your recent viewing history.
    Kup teraz