- Typ: Yanagiba
- Długość ostrza: 210 mm
- Rękojeść: magnolia, skuwka z bawolego rogu
- Stal: rdzeń White Steel no.2
- HRC: 61-62
- Typ ostrzenia: jednostronne
Tradycyjny japoński nóż Hokiyama Sukemitsu Yanagiba o cienkim i długim ostrzu (210 mm) nadaje się zarówno do prac nad przyrządzaniem sushi, jak i porcjowaniu steków i dużych kawałków mięsa. Umożliwia cięcie cienkich plasterków surowej ryby, a także wygodne krojenie większych kawałków mięsa. Noże kuchenne Yanagiba najczęściej można spotkać w japońskich restauracjach, ponieważ idealnie sprawdzają się w przygotowywaniu sushi, a także sashimi.
Bardzo udana seria noży Hokiyama Sukemitsu cechuje się ostrzem dwuwarstwowym, które ma rdzeń ze stali węglowej o nazwie Shiro-ko #2 (inaczej: White Steel no.2) oraz zewnętrzną warstwę wytwarzaną z miękkiego żelaza. Noże te są wykuwane ręcznie przez kowali w rejonie Tosa. W wyniku zastosowanego procesu hartowania uzyskują one wysoki stopień twardości, a mianowicie 61-62 HRC. Klasyczne wykończenie noży Tosa-Ichi Sukemitsu – czyli Kasumi – nadaje im wyjątkowy wygląd, a w dosłownym tłumaczeniu słowo to oznacza „mgłę”. Prezentowana seria noży polecana jest wszystkim sushi masterom, a także osobom, którzy pasjonują się kuchnią japońską i przepadają za sushi. Noże mają rękojeść wytwarzaną z drewna magnolii, która posiada wykończenie z pięknej skuwki z bawolego rogu. Przy codziennym używaniu ważna jest odpowiednia pielęgnacji noży Hokiyama Sukemitsu, ponieważ nie są one nierdzewne.
GRATIS EBOOK KULINARNY „JAPOŃSKIE SMAKI”
Zamawiając ten produkt otrzymasz od nas za darmo ebooka z przepisami kuchni japońskiej.
Są to autorskie przepisy na autentyczne potrawy z kraju kwitnącej wiśni.
Autorką ebooka jest blogerka i podróżniczka Natalia Grębowicz-Kamińska, która mieszkając kilka lat w Japonii poznawała tamtejszą kulturę, smaki i tradycję kulinarną.
W ebooku znajdziesz przepisy między innymi na:
- sushi
- poke bowl
- okonomiyaki
- i wiele innych
Jak otrzymać darmowego ebooka?
- Zamów jakikolwiek produkt w sklepie hamono.pl
- Po złożeniu zamówienia wyślemy Ci ebooka w formacie pdf na Twój adres e-mail.
- Pobierz ebooka i ciesz się smakami Japonii we własnej kuchni! ?
