- Typ: Tako-Sashimi
- Długość ostrza: 270 mm
- Rękojeść: drewno magnolii
- HRC: 58-59
- Typ ostrzenia: jednostronne
Tako-Sashimi z ostrzem długości 270 mm, które jest smukłe i długie, nadaje się do zadań związanych z przygotowywaniem sashimi oraz sushi. Tradycyjnie noże Tako-Sashimi ostrzy się jednostronnie i stanowią one jeden z podstawowych elementów wyposażenia każdego mistrza sushi. Ten typ noża kuchennego wywodzi się z rejonu Tokyo.
Noże, które obejmuje seria Bessen od producenta noży kuchennych Masahiro, są wykuwane zgodnie z tradycją japońskiego rzemiosła. Wszystkie noże z serii Bessen ostrzy się jednostronnie, więc doskonale sprawdzają się one przy wykonywaniu wszelkich prac związanych z przygotowywaniem sushi i z oprawianiem ryb. Powinny znaleźć się w każdym wyposażeniu sushi baru, jak i w japońskich restauracjach. Ponieważ kuchnia japońska opiera się przede wszystkim na rybach i na warzywach, wysokiej jakości noże kuchenne typu Yanagiba, Deba i Usuba doceniane są przez wszystkich sushi masterów. Noże Masahiro Bessen mają ostrza ze stali węglowej Kigami no. 2, której produkcją zajmuje się koncern Hitachi. Sprawdzony, autorski proces hartowania stali pozwala na uzyskanie imponującego poziomu twardości ostrzy – na poziomie 62-63 HRC, co sprawia, że są one nadzwyczaj ostre i przy tym wytrzymałe. Noże Bessen nie są nierdzewne, więc należy pamiętać o odpowiedniej i regularnej pielęgnacji.
GRATIS EBOOK KULINARNY „JAPOŃSKIE SMAKI”
Zamawiając ten produkt otrzymasz od nas za darmo ebooka z przepisami kuchni japońskiej.
Są to autorskie przepisy na autentyczne potrawy z kraju kwitnącej wiśni.
Autorką ebooka jest blogerka i podróżniczka Natalia Grębowicz-Kamińska, która mieszkając kilka lat w Japonii poznawała tamtejszą kulturę, smaki i tradycję kulinarną.
W ebooku znajdziesz przepisy między innymi na:
- sushi
- poke bowl
- okonomiyaki
- i wiele innych
Jak otrzymać darmowego ebooka?
- Zamów jakikolwiek produkt w sklepie hamono.pl
- Po złożeniu zamówienia wyślemy Ci ebooka w formacie pdf na Twój adres e-mail.
- Pobierz ebooka i ciesz się smakami Japonii we własnej kuchni! ?
