Ciężki nóż Deba Masahiro Bessen ma grube ostrze o długości 180 mm i przeznaczony jest do wykonywania trudnych prac kuchennych. Znajduje zastosowanie przy oprawianiu ryb, patroszeniu ich czy też odcinaniu łbów ryb o dużej wielkości itd. Zależnie od tego, jakie są potrzeby sushi mastera, noże Deba dostępne są w szerokim zakresie, jeśli chodzi o rozmiary – od 120 mm do nawet 300 mm.
Noże kuchenne, której obejmuje seria Bessen cenionego producenta Masahiro, są wykuwane zgodnie z założeniami japońskiego rzemiosła w tradycyjnym stylu. Każdy nóż z serii Bessen jest jednostronnie ostrzony i doskonale nadaje się do prac związanych z przyrządzaniem sushi i oprawianiem ryb. Noże te sprawdzają się nie tylko w sushi barze, ale też w japońskich restauracjach. Należy pamiętać, że kuchnia japońska w głównej mierze opiera się na warzywach oraz rybach, więc takie noże jak Usuba, Deba czy Yanagiba powinny znaleźć się w podstawowym zestawie każdego sushi mastera. Producent Masahiro wykuwa ostrza noży z serii Bessen ze stali węglowej Kigami no. 2 (którą wytwarza koncern Hitachi). Specjalnie opracowany, autorski proces hartowania sprawia, że ostrza noży uzyskują imponującą twardość na poziomie 62-63 HRC – są więc nadzwyczaj ostre, a także wyjątkowo wytrzymałe. Z racji tego, że te noże nie są nierdzewne, należy pamiętać o ich odpowiednim pielęgnowaniu.
- Typ: Deba
- Długość ostrza: 180 mm
- Rękojeść: drewno magnolii
- HRC: 58-59
- Typ ostrzenia: jednostronne
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.