Kamienie są najlepszym sposobem do szlifowania, ostrzenia i polerowania krawędzi tnącej. Taką metodę wykorzystują również japońskie manufaktury produkujące noże.
Kamień ostrzący Masahiro LL-1000 Medium to płaski kamień na planie prostokąta o wymiarach 210x73x60mm i gradacji (ilość ziaren, drobin ściernych na cm2) 1000 wykorzystywany do przywrócenia ostrości lekko stępionych, regularnie ostrzonych noży. Kamień o takiej gradacji jest podstawowym przyrządem do ostrzenia noży. Przed użyciem kamień powinien być umieszczony na kilka minut w wodzie a w trakcie ostrzenia nie powinien pozostawać suchy.
Dla noży Masahiro zaleca następujący dobór gradacji:
- #100 - #600 dla noży bardzo tępych oraz z uszkodzoną krawędzią tnącą
- #800 - #1000 dla regularnie ostrzonych, lekko stępionych noży
- #1500 - #3000 do końcowego wygładzania, polerowania
Przydatne informacje:
- Nie należy myć w zmywarce, myć ręcznie szczoteczką do rąk z dodatkiem delikatnego płynu do naczyń
- Można stosować dla dowolnych metalowych ostrzy
- Nie należy używać do ostrzenia noży ceramicznych
- Po użyciu wysuszyć, przechowywać w plastikowym pojemniku.
- Wyprodukowano w Japonii
Gradacja | 1000 (Medium) |
Długość | 210mm |
Szerokość | 73mm |
Wysokość | 60mm |
GRATIS EBOOK KULINARNY „JAPOŃSKIE SMAKI”
Zamawiając ten produkt otrzymasz od nas za darmo ebooka z przepisami kuchni japońskiej.
Są to autorskie przepisy na autentyczne potrawy z kraju kwitnącej wiśni.
Autorką ebooka jest blogerka i podróżniczka Natalia Grębowicz-Kamińska, która mieszkając kilka lat w Japonii poznawała tamtejszą kulturę, smaki i tradycję kulinarną.
W ebooku znajdziesz przepisy między innymi na:
- sushi
- poke bowl
- okonomiyaki
- i wiele innych
Jak otrzymać darmowego ebooka?
- Zamów jakikolwiek produkt w sklepie hamono.pl
- Po złożeniu zamówienia wyślemy Ci ebooka w formacie pdf na Twój adres e-mail.
- Pobierz ebooka i ciesz się smakami Japonii we własnej kuchni! ?
