- en
- pl
Koszyk 0 Produkt Produkty for (pusty)
Brak produktów
Darmowa Wysyłka
0,00 zł Razem
Produkt dodany poprawnie do Twojego koszyka
Ilość
Razem

Masamoto KK Yanagiba 270mm
KK0270
- Typ: Yanagiba
- Długość ostrza: 270mm
- Rękojeść: drewno magnolia
- HRC: 62-63
- Typ ostrzenia: jednostronnie
Nóż kuchenny Masamoto KK – Yanagiba o długości ostrza 270 mm – stanowi podstawowy nóż w pracy wszystkich mistrzów sushi. Ma on długie oraz wąskie ostrze, które w tradycyjny sposób jednostronnie się ostrzy. Idealnie nadaje się zarówno do krojenia, jak i do plastrowania. Nóż Yanagiba wykorzystuje się w głównej mierze do przyrządzania sushi, jak i sashimi, a wywodzi się on z rejonu Osaki, z Kansai.
Minosuke Matsuzawa, założyciel firmy Masamoto Sohonten, rozpoczął produkcję noży kuchennych w roku 1872 i od początku jego marzeniem było stworzenie noży, które można by uznać nie tylko za dobre czy bardzo dobre, lecz wręcz za doskonałe. Zgodnie można przyznać, że ten cel został osiągnięty, ponieważ obecnie marka Masamoto to synonim doskonałości – noże Masamoto cieszą się renomą wśród szefów kuchni i nie tylko na całym świecie. Szczególna seria KK Kasumi wyróżnia się dwuwarstwowym ostrzem o rdzeniu z węglowej stali Shiro-ko #2 (jest to White Steel no.2) i warstwą zewnętrzną z miękkiej stali. Proces wykuwania oraz wykańczania każdego noża jest ręczny, co dodaje całej serii cech wyjątkowości. Z kolei w procesie hartowania ostrza tych noży uzyskują niebywałą twardość na poziomie 62-63 HRC. Najwyższej jakości noże w japońskim, bazującym na tradycji stylu bardzo długo utrzymują ekstremalną ostrość. Znajdują zastosowanie w rękach mistrzów sushi, jak również w domowych kuchniach – cenią je szczególnie entuzjaści sztuki gotowania, kuchni japońskiej oraz sushi. Charakterystyczna rękojeść w kształcie przypominającym literę D powstaje z cenionego drzewa magnolii i wykończona jest skuwką z rogu bawolego. Podczas użytkowania noży kuchennych z serii Masamoto KK Kasumi należy pamiętać, że z racji tego, że nie są one nierdzewne, wymagają właściwie dobranych metod pielęgnacji. Tłumacząc nazwę serii: Kasumi, otrzymujemy dosłownie „mgiełkę”, „mgłę”, a wzięła się ona z wykończenia laminowanych noży, które można określić jako „mgliste”. Każdy nóż znajduje się w eleganckim pudełku, które z powodzeniem sprawdzi się na prezent.
Rodzaje noży | Nóż Yanagiba |
Materiał ostrza | Stal węglowa |
Nóż kuchenny Masamoto KK – Yanagiba o długości ostrza 270 mm – stanowi podstawowy nóż w pracy wszystkich mistrzów sushi. Ma on długie oraz wąskie ostrze, które w tradycyjny sposób jednostronnie się ostrzy. Idealnie nadaje się zarówno do krojenia, jak i do plastrowania. Nóż Yanagiba wykorzystuje się w głównej mierze do przyrządzania sushi, jak i sashimi, a wywodzi się on z rejonu Osaki, z Kansai.
Minosuke Matsuzawa, założyciel firmy Masamoto Sohonten, rozpoczął produkcję noży kuchennych w roku 1872 i od początku jego marzeniem było stworzenie noży, które można by uznać nie tylko za dobre czy bardzo dobre, lecz wręcz za doskonałe. Zgodnie można przyznać, że ten cel został osiągnięty, ponieważ obecnie marka Masamoto to synonim doskonałości – noże Masamoto cieszą się renomą wśród szefów kuchni i nie tylko na całym świecie. Szczególna seria KK Kasumi wyróżnia się dwuwarstwowym ostrzem o rdzeniu z węglowej stali Shiro-ko #2 (jest to White Steel no.2) i warstwą zewnętrzną z miękkiej stali. Proces wykuwania oraz wykańczania każdego noża jest ręczny, co dodaje całej serii cech wyjątkowości. Z kolei w procesie hartowania ostrza tych noży uzyskują niebywałą twardość na poziomie 62-63 HRC. Najwyższej jakości noże w japońskim, bazującym na tradycji stylu bardzo długo utrzymują ekstremalną ostrość. Znajdują zastosowanie w rękach mistrzów sushi, jak również w domowych kuchniach – cenią je szczególnie entuzjaści sztuki gotowania, kuchni japońskiej oraz sushi. Charakterystyczna rękojeść w kształcie przypominającym literę D powstaje z cenionego drzewa magnolii i wykończona jest skuwką z rogu bawolego. Podczas użytkowania noży kuchennych z serii Masamoto KK Kasumi należy pamiętać, że z racji tego, że nie są one nierdzewne, wymagają właściwie dobranych metod pielęgnacji. Tłumacząc nazwę serii: Kasumi, otrzymujemy dosłownie „mgiełkę”, „mgłę”, a wzięła się ona z wykończenia laminowanych noży, które można określić jako „mgliste”. Każdy nóż znajduje się w eleganckim pudełku, które z powodzeniem sprawdzi się na prezent.
No customer comments for the moment.
3 inne produkty w tej kategorii:
Masamoto KK Deba 165mm
999,00 złMasamoto KK Yanagiba 210mm
749,00 złSaya Handmade - Yanagiba 210 mm Masamoto
149,00 zł169,00 zł