• +48 794 113 882
Masamoto KK Yanagiba 270mm Powiększ

Masamoto KK Yanagiba 270mm

KK0270

1 199,00 zł

This product is no longer in stock

Wysyłka

Sposoby dostawyNazwaCena
Paczkomaty przedpłata Paczkomaty przedpłata Za darmo!
Paczkomaty pobranie Paczkomaty pobranie 17,00 zł
Kurier DPD przedpłata Kurier DPD przedpłata 15,00 zł
Kurier DPD pobranie Kurier DPD pobranie 25,00 zł

  • Typ: Yanagiba
  • Długość ostrza: 270mm
  • Rękojeść: drewno magnolia
  • HRC: 62-63
  • Typ ostrzenia: jednostronnie

Nóż kuchenny Masamoto KK – Yanagiba o długości ostrza 270 mm – stanowi podstawowy nóż w pracy wszystkich mistrzów sushi. Ma on długie oraz wąskie ostrze, które w tradycyjny sposób jednostronnie się ostrzy. Idealnie nadaje się zarówno do krojenia, jak i do plastrowania. Nóż Yanagiba wykorzystuje się w głównej mierze do przyrządzania sushi, jak i sashimi, a wywodzi się on z rejonu Osaki, z Kansai.

Minosuke Matsuzawa, założyciel firmy Masamoto Sohonten, rozpoczął produkcję noży kuchennych w roku 1872 i od początku jego marzeniem było stworzenie noży, które można by uznać nie tylko za dobre czy bardzo dobre, lecz wręcz za doskonałe. Zgodnie można przyznać, że ten cel został osiągnięty, ponieważ obecnie marka Masamoto to synonim doskonałości – noże Masamoto cieszą się renomą wśród szefów kuchni i nie tylko na całym świecie. Szczególna seria KK Kasumi wyróżnia się dwuwarstwowym ostrzem o rdzeniu z węglowej stali Shiro-ko #2 (jest to White Steel no.2) i warstwą zewnętrzną z miękkiej stali. Proces wykuwania oraz wykańczania każdego noża jest ręczny, co dodaje całej serii cech wyjątkowości. Z kolei w procesie hartowania ostrza tych noży uzyskują niebywałą twardość na poziomie 62-63 HRC. Najwyższej jakości noże w japońskim, bazującym na tradycji stylu bardzo długo utrzymują ekstremalną ostrość. Znajdują zastosowanie w rękach mistrzów sushi, jak również w domowych kuchniach – cenią je szczególnie entuzjaści sztuki gotowania, kuchni japońskiej oraz sushi. Charakterystyczna rękojeść w kształcie przypominającym literę D powstaje z cenionego drzewa magnolii i wykończona jest skuwką z rogu bawolego. Podczas użytkowania noży kuchennych z serii Masamoto KK Kasumi należy pamiętać, że z racji tego, że nie są one nierdzewne, wymagają właściwie dobranych metod pielęgnacji. Tłumacząc nazwę serii: Kasumi, otrzymujemy dosłownie „mgiełkę”, „mgłę”, a wzięła się ona z wykończenia laminowanych noży, które można określić jako „mgliste”. Każdy nóż znajduje się w eleganckim pudełku, które z powodzeniem sprawdzi się na prezent.
Rodzaje nożyNóż Yanagiba
Materiał ostrzaStal węglowa

Nóż kuchenny Masamoto KK – Yanagiba o długości ostrza 270 mm – stanowi podstawowy nóż w pracy wszystkich mistrzów sushi. Ma on długie oraz wąskie ostrze, które w tradycyjny sposób jednostronnie się ostrzy. Idealnie nadaje się zarówno do krojenia, jak i do plastrowania. Nóż Yanagiba wykorzystuje się w głównej mierze do przyrządzania sushi, jak i sashimi, a wywodzi się on z rejonu Osaki, z Kansai.

Minosuke Matsuzawa, założyciel firmy Masamoto Sohonten, rozpoczął produkcję noży kuchennych w roku 1872 i od początku jego marzeniem było stworzenie noży, które można by uznać nie tylko za dobre czy bardzo dobre, lecz wręcz za doskonałe. Zgodnie można przyznać, że ten cel został osiągnięty, ponieważ obecnie marka Masamoto to synonim doskonałości – noże Masamoto cieszą się renomą wśród szefów kuchni i nie tylko na całym świecie. Szczególna seria KK Kasumi wyróżnia się dwuwarstwowym ostrzem o rdzeniu z węglowej stali Shiro-ko #2 (jest to White Steel no.2) i warstwą zewnętrzną z miękkiej stali. Proces wykuwania oraz wykańczania każdego noża jest ręczny, co dodaje całej serii cech wyjątkowości. Z kolei w procesie hartowania ostrza tych noży uzyskują niebywałą twardość na poziomie 62-63 HRC. Najwyższej jakości noże w japońskim, bazującym na tradycji stylu bardzo długo utrzymują ekstremalną ostrość. Znajdują zastosowanie w rękach mistrzów sushi, jak również w domowych kuchniach – cenią je szczególnie entuzjaści sztuki gotowania, kuchni japońskiej oraz sushi. Charakterystyczna rękojeść w kształcie przypominającym literę D powstaje z cenionego drzewa magnolii i wykończona jest skuwką z rogu bawolego. Podczas użytkowania noży kuchennych z serii Masamoto KK Kasumi należy pamiętać, że z racji tego, że nie są one nierdzewne, wymagają właściwie dobranych metod pielęgnacji. Tłumacząc nazwę serii: Kasumi, otrzymujemy dosłownie „mgiełkę”, „mgłę”, a wzięła się ona z wykończenia laminowanych noży, które można określić jako „mgliste”. Każdy nóż znajduje się w eleganckim pudełku, które z powodzeniem sprawdzi się na prezent.

No customer comments for the moment.

Napisz opinię

Masamoto KK Yanagiba 270mm

Masamoto KK Yanagiba 270mm

  • Typ: Yanagiba
  • Długość ostrza: 270mm
  • Rękojeść: drewno magnolia
  • HRC: 62-63
  • Typ ostrzenia: jednostronnie

Napisz opinię

3 inne produkty w tej kategorii:

Newsletter

Zapisz się i otrzymaj 3% rabatu na pierwsze zakupy.