• +48 794 113 882
Masamoto KK Yanagiba 210mm Powiększ

Masamoto KK Yanagiba 210mm

KK0421

749,00 zł

This product is no longer in stock

Wysyłka

Sposoby dostawyNazwaCena
Kurier DHL Przedpłata Kurier DHL Przedpłata Za darmo!
Kurier DHL Pobranie Kurier DHL Pobranie Za darmo!
Odbiór Osobisty Gdynia - Przelew Odbiór Osobisty Gdynia - Przelew Za darmo!

* Dla zakupów powyżej 500,00 zł darmowa dostawa!

  • Typ: Yanagiba
  • Długość ostrza: 210mm
  • Rękojeść: drewno magnolia
  • HRC: 62-63
  • Typ ostrzenia: jednostronnie

Nóż Masamoto KK Yanagiba – z 210-milimetrowym ostrzem – jest podstawowym nożem w rękach każdego mistrza sushi. Jego ostrze jest długie i wąskie, a dzięki temu, że tradycyjnie ostrzy się je jednostronnie, doskonale sprawdza się przy codziennym krojeniu i plastrowaniu. Nóż Yanagiba służy przede wszystkim do przygotowywania sashimi i sushi. Jako typ noża wywodzi się z Kansai – z rejonu Osaki.

Minosuke Matsuzawa, który był założycielem przedsiębiorstwa Masamoto Sohonten, rozpoczął produkcję japońskich noży kuchennych w 1872 roku. Jego celem, jak i marzeniem było stworzenie marki doskonałych noży, które spełnią nawet najwyższe wymagania ich użytkowników. Z perspektywy czasu widać, że praca i wysiłek włożone w realizację tego zamierzania opłaciły się – dzisiaj noże Masamoto to jedne z najlepszych w branży na całym świecie. W skład serii KK Kasumi wchodzą znakomite noże z dwuwarstwowym ostrzem, za którego wytrzymałość odpowiada m.in. rdzeń z węglowej stali Shiro-ko #2, której nazwa to White Steel no.2 (zewnętrzna warstwa wytwarzana jest z kolei z miękkiej stali). Wszystkie noże są ręcznie wykuwane, jak i wykańczane oraz poddawane procesowi hartowania, podczas którego nabierają bardzo wysokiego stopnia twardości (jest to aż 62-63 HRC). Te najwyższej jakości noże w japońskim, tradycyjnym stylu niezwykle długo pozostają ekstremalnie ostre. Sprawdzają się w profesjonalnych kuchniach, w rękach mistrzów sushi, poleca się je także wszystkim miłośnikom japońskiej kuchni i sushi. Powstająca z magnoliowego drewna rękojeść ma kształt litery D, a wykończenie ze skuwki z rogu bawolego dodatkowo zwiększa jej atrakcyjność. Noże kuchenne z serii Masamoto KK Kasumi nie są nierdzewne, więc trzeba pamiętać o właściwej pielęgnacji, by cieszyć się ich niezawodnością przez bardzo długi czas. Warto zauważyć, że nazwa serii Kasumi nawiązuje do „mglistego” efektu, który daje wykończenie tych laminowanych noży (Kasumi dosłownie oznacza „mgiełkę” albo „mgłę”). Każdy nóż Masamoto KK umieszczony został w eleganckim pudełku – jest to doskonały pomysł na prezent dla osób profesjonalnie i hobbystycznie związanych ze sztuką gotowania.
Rodzaje nożyNóż Yanagiba
Materiał ostrzaStal węglowa

Nóż Masamoto KK Yanagiba – z 210-milimetrowym ostrzem – jest podstawowym nożem w rękach każdego mistrza sushi. Jego ostrze jest długie i wąskie, a dzięki temu, że tradycyjnie ostrzy się je jednostronnie, doskonale sprawdza się przy codziennym krojeniu i plastrowaniu. Nóż Yanagiba służy przede wszystkim do przygotowywania sashimi i sushi. Jako typ noża wywodzi się z Kansai – z rejonu Osaki.

Minosuke Matsuzawa, który był założycielem przedsiębiorstwa Masamoto Sohonten, rozpoczął produkcję japońskich noży kuchennych w 1872 roku. Jego celem, jak i marzeniem było stworzenie marki doskonałych noży, które spełnią nawet najwyższe wymagania ich użytkowników. Z perspektywy czasu widać, że praca i wysiłek włożone w realizację tego zamierzania opłaciły się – dzisiaj noże Masamoto to jedne z najlepszych w branży na całym świecie. W skład serii KK Kasumi wchodzą znakomite noże z dwuwarstwowym ostrzem, za którego wytrzymałość odpowiada m.in. rdzeń z węglowej stali Shiro-ko #2, której nazwa to White Steel no.2 (zewnętrzna warstwa wytwarzana jest z kolei z miękkiej stali). Wszystkie noże są ręcznie wykuwane, jak i wykańczane oraz poddawane procesowi hartowania, podczas którego nabierają bardzo wysokiego stopnia twardości (jest to aż 62-63 HRC). Te najwyższej jakości noże w japońskim, tradycyjnym stylu niezwykle długo pozostają ekstremalnie ostre. Sprawdzają się w profesjonalnych kuchniach, w rękach mistrzów sushi, poleca się je także wszystkim miłośnikom japońskiej kuchni i sushi. Powstająca z magnoliowego drewna rękojeść ma kształt litery D, a wykończenie ze skuwki z rogu bawolego dodatkowo zwiększa jej atrakcyjność. Noże kuchenne z serii Masamoto KK Kasumi nie są nierdzewne, więc trzeba pamiętać o właściwej pielęgnacji, by cieszyć się ich niezawodnością przez bardzo długi czas. Warto zauważyć, że nazwa serii Kasumi nawiązuje do „mglistego” efektu, który daje wykończenie tych laminowanych noży (Kasumi dosłownie oznacza „mgiełkę” albo „mgłę”). Każdy nóż Masamoto KK umieszczony został w eleganckim pudełku – jest to doskonały pomysł na prezent dla osób profesjonalnie i hobbystycznie związanych ze sztuką gotowania.

No customer comments for the moment.

Napisz opinię

Masamoto KK Yanagiba 210mm

Masamoto KK Yanagiba 210mm

  • Typ: Yanagiba
  • Długość ostrza: 210mm
  • Rękojeść: drewno magnolia
  • HRC: 62-63
  • Typ ostrzenia: jednostronnie

Napisz opinię

9 inne produkty w tej kategorii:

Newsletter

Zapisz się i otrzymaj 5% rabatu na pierwsze zakupy.