• +48 794 113 882
Hangiri Miska do Ryżu 36 cm Powiększ

Hangiri Miska do Ryżu 36 cm

8561

319,00 zł

This product is no longer in stock

Wysyłka

Sposoby dostawyNazwaCena
Paczkomaty przedpłata Paczkomaty przedpłata Za darmo!
Paczkomaty pobranie Paczkomaty pobranie 17,00 zł
Kurier DPD przedpłata Kurier DPD przedpłata 15,00 zł
Kurier DPD pobranie Kurier DPD pobranie 25,00 zł

  • wymiary: 36 x 9,5 cm
  • materiał: drewno i pierścienie miedziane

Hangiri – handai – to tradycyjna japońska misa wykonana z drewna (oryginalnie: cyprysowego), która posiada płaskie dno. Ma ona średnicę 36 cm i wzmocniona jest miedzianymi pierścieniami. Hangiri wykorzystywana jest do przygotowywania ryżu do sushi – jego schładzania, jak i przyprawiania. Misy tego typu na użytek domowy mają średnicę od 30 cm, a może ona sięgać nawet 1 m, gdy stosuje się je w restauracjach. Konstrukcja i materiał, z jakiego wykonywane są misy hangiri, są dobrze przemyślane, ponieważ szerokie dno umożliwia szybsze schłodzenie ryżu, natomiast drewno pochłania nadmiar wody.

Zanim przystąpimy do przełożenia ryżu, misę hangiri najlepiej przetrzeć wodą z dodatkiem octu, gdyż dzięki temu ryż nie będzie przyklejał się do drewna. Gdy to zrobimy, po ugotowaniu ryżu można go przełożyć do misy, a następnie przyprawić już gotową bądź samodzielnie przyrządzoną zaprawą do ryżu, którą z nim mieszamy. Po tym wystarczy przykryć hangiri bawełnianą tkaniną o nazwie fukin i pozostawić ryż do przestygnięcia. Ważna wskazówka: z racji tego, że misa hangiri jest drewniana, pochłania ona oraz oddaje wilgoć, a tym samym zwiększa bądź zmniejsza swój rozmiar. Jeżeli długo nie była używana i jest sucha, możemy zauważyć na niej pęknięcia. Wtedy wystarczy namoczyć misę – gdy wchłonie wodę, pęknięcia znikną.

Hangiri – handai – to tradycyjna japońska misa wykonana z drewna (oryginalnie: cyprysowego), która posiada płaskie dno. Ma ona średnicę 36 cm i wzmocniona jest miedzianymi pierścieniami. Hangiri wykorzystywana jest do przygotowywania ryżu do sushi – jego schładzania, jak i przyprawiania. Misy tego typu na użytek domowy mają średnicę od 30 cm, a może ona sięgać nawet 1 m, gdy stosuje się je w restauracjach. Konstrukcja i materiał, z jakiego wykonywane są misy hangiri, są dobrze przemyślane, ponieważ szerokie dno umożliwia szybsze schłodzenie ryżu, natomiast drewno pochłania nadmiar wody.

Zanim przystąpimy do przełożenia ryżu, misę hangiri najlepiej przetrzeć wodą z dodatkiem octu, gdyż dzięki temu ryż nie będzie przyklejał się do drewna. Gdy to zrobimy, po ugotowaniu ryżu można go przełożyć do misy, a następnie przyprawić już gotową bądź samodzielnie przyrządzoną zaprawą do ryżu, którą z nim mieszamy. Po tym wystarczy przykryć hangiri bawełnianą tkaniną o nazwie fukin i pozostawić ryż do przestygnięcia. Ważna wskazówka: z racji tego, że misa hangiri jest drewniana, pochłania ona oraz oddaje wilgoć, a tym samym zwiększa bądź zmniejsza swój rozmiar. Jeżeli długo nie była używana i jest sucha, możemy zauważyć na niej pęknięcia. Wtedy wystarczy namoczyć misę – gdy wchłonie wodę, pęknięcia znikną.

No customer comments for the moment.

Napisz opinię

Hangiri Miska do Ryżu 36 cm

Hangiri Miska do Ryżu 36 cm

  • wymiary: 36 x 9,5 cm
  • materiał: drewno i pierścienie miedziane

Napisz opinię

6 inne produkty w tej kategorii:

Newsletter

Zapisz się i otrzymaj 3% rabatu na pierwsze zakupy.