• +48 794 113 882
Hangiri Miska do Ryżu 33 cm Powiększ

Hangiri Miska do Ryżu 33 cm

8569

259,00 zł

This product is no longer in stock

Wysyłka

Sposoby dostawyNazwaCena
Paczkomaty przedpłata Paczkomaty przedpłata Za darmo!
Paczkomaty pobranie Paczkomaty pobranie 17,00 zł
Kurier DPD przedpłata Kurier DPD przedpłata 15,00 zł
Kurier DPD pobranie Kurier DPD pobranie 25,00 zł

  • wymiary: 33 x 9,5 cm
  • materiał: drewno i pierścienie miedziane

Hangiri (handai), której średnica wynosi 33 cm, jest tradycyjną drewnianą misą w japońskim stylu, charakteryzującą się płaskim dnem. Posiada ona wzmocnienie z pierścieni miedzianych, jest więc wytrzymała i bardzo praktyczna. Służy do schładzania oraz przyprawiania ryżu podczas przygotowywania go do sushi. Tradycyjnie misy hangiri wytwarza się z cyprysowego drewna, a ich średnica ma od 30 cm (do indywidualnego użytku, w domu) aż do 1 m (do profesjonalnego zastosowania w restauracjach). Dno o dużej powierzchni umożliwia szybkie schładzanie ryżu, natomiast materiał, z którego wykonane są misy, czyli drewno, wchłania nadmiar wilgoci.

Przed przełożeniem ugotowanego ryżu do misy hangiri należy ją przemyć wodą z octem, co zapobiegnie przywieraniu ryżu do drewna. W misie przyprawiamy ryż, używając do tego specjalnej zaprawy – już gotowej albo przyrządzanej w samodzielny sposób. Gdy wymieszamy ryż z zaprawą, należy przykryć go bawełnianą tkaniną fukin i poczekać do ostygnięcia. Ważne: drewniana misa hangiri pochłania oraz oddaje wilgoć, przez co też – w zależności od poziomu nawilżenia – zwiększa lub zmniejsza rozmiar. Jeżeli nie była używana przez długi czas i jest bardzo sucha, wystąpią na niej naturalne pęknięcia – znikają one po zamoczeniu misy, gdy drewno wchłonie wodę.

Hangiri (handai), której średnica wynosi 33 cm, jest tradycyjną drewnianą misą w japońskim stylu, charakteryzującą się płaskim dnem. Posiada ona wzmocnienie z pierścieni miedzianych, jest więc wytrzymała i bardzo praktyczna. Służy do schładzania oraz przyprawiania ryżu podczas przygotowywania go do sushi. Tradycyjnie misy hangiri wytwarza się z cyprysowego drewna, a ich średnica ma od 30 cm (do indywidualnego użytku, w domu) aż do 1 m (do profesjonalnego zastosowania w restauracjach). Dno o dużej powierzchni umożliwia szybkie schładzanie ryżu, natomiast materiał, z którego wykonane są misy, czyli drewno, wchłania nadmiar wilgoci.

Przed przełożeniem ugotowanego ryżu do misy hangiri należy ją przemyć wodą z octem, co zapobiegnie przywieraniu ryżu do drewna. W misie przyprawiamy ryż, używając do tego specjalnej zaprawy – już gotowej albo przyrządzanej w samodzielny sposób. Gdy wymieszamy ryż z zaprawą, należy przykryć go bawełnianą tkaniną fukin i poczekać do ostygnięcia. Ważne: drewniana misa hangiri pochłania oraz oddaje wilgoć, przez co też – w zależności od poziomu nawilżenia – zwiększa lub zmniejsza rozmiar. Jeżeli nie była używana przez długi czas i jest bardzo sucha, wystąpią na niej naturalne pęknięcia – znikają one po zamoczeniu misy, gdy drewno wchłonie wodę.

No customer comments for the moment.

Napisz opinię

Hangiri Miska do Ryżu 33 cm

Hangiri Miska do Ryżu 33 cm

  • wymiary: 33 x 9,5 cm
  • materiał: drewno i pierścienie miedziane

Napisz opinię

6 inne produkty w tej kategorii:

Newsletter

Zapisz się i otrzymaj 3% rabatu na pierwsze zakupy.