Rekomendowany nóż szefa kuchni Muneishi mierzący 210 mm ma ostrze uniwersalne, które przyda się w kuchni w większości prac.
Seria noży kuchennych Muneishi uznawana jest za profesjonalną dzięki ostrzu, które ma profil perfekcyjny. Nie byłoby to możliwe, gdyby nie Warikomi, czyli specjalna technika produkcji. Wszystko dzięki zastosowaniu okładzin z miękkiego żelaza – one właśnie otaczają twardy rdzeń zrobiony z węglowej stali Aogami #2. Z kolei za sprawą zastosowania procesu hartowania ostrze jest niezwykle twarde, osiągając aż 63-64 HRC. Dodatkowo hartowanie, a także obróbka cieplna sprawiają, że wszystkie noże Muneishi można bez problemu naostrzyć, a ich ostrość jest zachowana przez długi czas. Poza tym noże zyskują niezwykły surowy charakter dzięki czarnemu wykończeniu ostrza Kurouchi. Rękojeść noży o kształcie owalnym wykonana jest z drewna wiśniowego. Ma także bardzo ciekawą czerwoną skuwkę, stanowiącą estetyczne wykończenie.
Nóż Muneishi musi być po każdym użyciu odpowiednio pielęgnowany. Powinien być umyty i wysuszony, aby zapobiegać korozji.
- Typ: Nóż Szefa Kuchni "Gyuto"
- Długość ostrza: 210 mm
- Długość całkowita: 348 mm
- Wysokość ostrza: 48 mm
- Rękojeść: drewno cherry
- Stal: Rdzeń Aogami#2, okładziny z żelaza
- HRC: 63-64
- Typ ostrzenia: dwustronne
- Waga: 160 gramy
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.