- Typ: Gyuto, Nóż szefa kuchni
- Długość ostrza: 180 mm
- Rękojeść: drewno pakka, stalowy bolster
- Stal: SK Carbon Steel
- HRC: 63+/-1
- Typ ostrzenia: dwustronne
- Waga: 139 gramy
Nóż szefa kuchni Sakai Kikumori Nihonko Gyuto ma ostrze długości 180 mm. Ten nóż szefa kuchni jest bardzo poręczny i ma uniwersalne zastosowanie – można go wykorzystać przy wszystkich kuchennych pracach. Nihonko Gyuto stanowi podstawowy nóż w wyposażeniu każdej kuchni.
Jedną z najpopularniejszych, a zarazem najlepiej sprzedających się serii noży kuchennych producenta Sakai Kikumori jest Nihonko. Każdy nóż produkowany jest z japońskiej stali węglowej, w której zawartość węgla wynosi 0,95%. W trakcie produkcji stal jest poddawana hartowaniu, w wyniku czego zyskuje twardość na poziomie 63 HRC. Warto nadmienić, że ostrza noży Nihonko powstają z jednego kawałka stali – tzw. mono-steel. Noże Nihonko dzięki zastosowane stali można z łatwością naostrzyć, a w dodatku długo zachowują one nadany im stopień ostrości. Rekomendowane są przede wszystkim profesjonalnym szefom kuchni, ale z powodzeniem odnajdują się także w domowych kuchniach. Przypadną do gustu wszystkim osobom, które wymagają od noża kuchennego funkcjonalności i doskonałych parametrów. Rękojeść noży produkowana jest z drewna pakka, ma ona ergonomiczny kształt, dzięki czemu zapewnia wygodę podczas pracy. Po zakończeniu pracy z nożami należy je umyć i osuszyć (stal, z której są wyprodukowane, nie jest nierdzewna).
Lider w wytwarzaniu noży kuchennych w Japonii, czyli firma Sakai Kikumori powstała w 1926 roku. Swoje wyroby rekomenduje przede wszystkim profesjonalnym użytkownikom. Wyjątkowe cechy noży kuchennych Sakai Kikumori wynikają z inspiracji wielowiekową tradycją rzemieślniczą – Sakai posiada 600-letnią historię, stanowiąc główne centrum wytwarzania tradycyjnych japońskich noży. Współpraca z kowalami oraz ostrzycielami najwyższej klasy owocuje produkcją najlepszych noży kuchennych do profesjonalnego użytku – zarówno japońskich noży w tradycyjnym stylu, jak i tych nowoczesnych w stylu zachodnim.
- Typ noża
- Gyuto - Nóż Szefa Kuchni
- Rodzaj stali
- Stal węglowa
- Zakres cen
- 300-599 zł
GRATIS EBOOK KULINARNY „JAPOŃSKIE SMAKI”
Zamawiając ten produkt otrzymasz od nas za darmo ebooka z przepisami kuchni japońskiej.
Są to autorskie przepisy na autentyczne potrawy z kraju kwitnącej wiśni.
Autorką ebooka jest blogerka i podróżniczka Natalia Grębowicz-Kamińska, która mieszkając kilka lat w Japonii poznawała tamtejszą kulturę, smaki i tradycję kulinarną.
W ebooku znajdziesz przepisy między innymi na:
- sushi
- poke bowl
- okonomiyaki
- i wiele innych
Jak otrzymać darmowego ebooka?
- Zamów jakikolwiek produkt w sklepie hamono.pl
- Po złożeniu zamówienia wyślemy Ci ebooka w formacie pdf na Twój adres e-mail.
- Pobierz ebooka i ciesz się smakami Japonii we własnej kuchni! ?
