Kanetsugu Saiun Santoku 170 mm, jest wszechstronnym i poręcznym nożem kuchennym, japońskim odpowiednikiem noża szefa kuchni.
Noże kuchenne Kanetsugu Saiun to połączenie piękna i funkcjonalności. Ich ostrza zostały wykonane aż z 33-warstwowej stali damasceńskiej, a rdzeń został wykuty z nierdzewnej stali wysokowęglowej VG-10. Podczas hartowania, noże poddawane są procesowi „sub-zero treatment” polegającego na schładzaniu ostrza w temperaturze -70 C°, dzięki czemu uzyskują twardość na poziomie 61+/-1 HRC. Gwałtowne schłodzenie stali powoduje, że ostrze jest twardsze i dłużej utrzymuje ostrość.
Zewnętrzne warstwy noża, to piękna 65 warstwowa stal damasceńska wypolerowana na wysoki połysk. Stal damasceńska, która okuwa twardy rdzeń ze stali VG-10, zabezpiecza go i nadaje całości większej elastyczności.
Wygodna rękojeść została zrobiona z hiszpańskiej micarty – materiał ten jest całkowicie odporny na wilgoć i zmiany temperatury, idealnie sprawdzi się w kuchennych warunkach. Rękojeść jest dodatkowo wzmocniona dwoma nitami i posiada elegancką czerwoną przekładkę.
Manufaktura Seki Kanetsugu została założona w 1918 roku przez Matsujiro Kawamurę, potomka Kanetsugu, który po raz pierwszy zaczął wykuwać miecze samurajskie w 1345 roku.
- Typ: Nóż Santoku
- Długość ostrza: 170 mm
- Długość całkowita: 300 mm
- Wysokość ostrza: 45 mm
- Grubość ostrza: 2,3 mm
- Rękojeść: micarta
- Stal: VG-10, 33 warstwowa stal damasceńska
- HRC: 61+/-1
- Typ ostrzenia: dwustronne
- Waga: 220 gramy
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.