- Typ: Gyuto / Nóż Szefa Kuchni
- Długość ostrza: 230 mm
- Długość całkowita: 360 mm
- Wysokość ostrza: 50 mm
- Grubość ostrza: 2,3 mm
- Rękojeść: micarta
- Stal: VG-10, 33 warstwowa stal damasceńska
- HRC: 61+/-1
- Typ ostrzenia: dwustronne
- Waga: 245 gramy
Nóż szefa Kuchni Kanetsugu Saiun o długości ostrza 230 mm, ma wszechstronne zastosowanie - nożem tym wykonamy 95% prac kuchennych, takich jak szatkowanie warzyw czy krojenie większych kawałków mięsa.
Noże Kanetsugu Saiun to bardzo udane połączenie estetyki i funkcjonalności. Ostrza tych noży zostały wykute z 33-warstwowej stali damasceńskiej, a rdzeń stworzono z nierdzewnej stali wysokowęglowej VG-10. W trakcie procesu hartowania noże poddawane są tzw. „sub-zero treatment”, podczas którego ostrza schładza się w temperaturze -70 C°, nadając im twardość na poziomie 61+/-1 HRC. Momentalne schłodzenie stali VG-10 powoduje, że ostrze jest bardzo twarde i dłużej utrzyma nadaną mu ostrość.
Zewnętrzne warstwy noża to efektowna 65-warstwowa stal damasceńska, która dla lepszego efektu wizualnego została wypolerowana na wysoki połysk. Stal damasceńska okalająca twardy rdzeń z VG-10, zabezpiecza go i nadaje całości większej elastyczności.
Wygodna rękojeść została zrobiona z hiszpańskiej micarty - materiał ten jest całkowicie odporny na wilgoć i zmiany temperatury, idealnie sprawdzi się w kuchennych warunkach. Rękojeść jest dodatkowo wzmocniona dwoma nitami i urozmaicona estetyczną czerwoną przekładką.
Manufaktura Seki Kanetsugu została założona w 1918 roku przez Matsujiro Kawamurę, potomka Kanetsugu, który po raz pierwszy zaczął wykuwać miecze samurajskie w 1345 roku.
- Typ noża
- Gyuto - Nóż Szefa Kuchni
- Rodzaj stali
- Stal Proszkowa / Szybkotnąca
- Zakres cen
- 600-999 zł
GRATIS EBOOK KULINARNY „JAPOŃSKIE SMAKI”
Zamawiając ten produkt otrzymasz od nas za darmo ebooka z przepisami kuchni japońskiej.
Są to autorskie przepisy na autentyczne potrawy z kraju kwitnącej wiśni.
Autorką ebooka jest blogerka i podróżniczka Natalia Grębowicz-Kamińska, która mieszkając kilka lat w Japonii poznawała tamtejszą kulturę, smaki i tradycję kulinarną.
W ebooku znajdziesz przepisy między innymi na:
- sushi
- poke bowl
- okonomiyaki
- i wiele innych
Jak otrzymać darmowego ebooka?
- Zamów jakikolwiek produkt w sklepie hamono.pl
- Po złożeniu zamówienia wyślemy Ci ebooka w formacie pdf na Twój adres e-mail.
- Pobierz ebooka i ciesz się smakami Japonii we własnej kuchni! ?
