- Typ: Nóż Kiritsuke
- Długość ostrza: 180 mm
- Długość całkowita: 330 mm
- Wysokość ostrza: 46 mm
- Grubość ostrza: 2 mm
- Rękojeść: impregnowane drewno pakka
- Stal: SPG2, stal damasceńska
- HRC: 62-64
- Typ ostrzenia: dwustronne
- Waga: 147 gram
Kanetsugu Zuiun Kiritsuke 180 mm to typowy nóż w stylu japońskim. Kształt jego ostrza sprawia, że jest to narzędzie wszechstronne, które sprawdzi się zarówno podczas siekania warzyw jaki i obrabiania ryb.
Seria efektownych noży damasceńskich ZUIUN, powstała by uczcić setną rocznicę narodzin firmy Seki Kanetsugu.
Rdzeń tych noży został wykuty ze stali proszkowej SPG2 (R2), która jest doskonałym wyborem do produkcji noży kuchennych - idealnym kompromisem pomiędzy wysoką twardością, łatwością ostrzenia i długim trzymaniem ostrości. Noże zostały zrobione w technice SAN-MAI, co oznacza, że rdzeń ze stali proszkowej SPG2 (R-2) został obłożony 63-warstwową stalą damasceńską o pięknym, kontrastowym wzorze. W trakcie hartowania nadano tym ostrzom twardość na poziomie 62-64 HRC, co gwarantuje długie trzymanie ostrości. Stal SPG2 jest relatywnie łatwa w ostrzeniu. Kanetsugu ZUIUN oferują jedne z najlepszych właściwości tnących - dość cienkie ostrze w połączeniu z wypukłym szlifem Hamaguri Ba, zadowoli nawet najbardziej wymagających użytkowników.
Niepowtarzalna rękojeść ma heptagonalny kształt (siedmiokątna) i jest wyjątkowo wygodna, nawet podczas długotrwałej pracy z nożem. Została wykonana z drewna pakka i posiada piękny ozdobny pin. Wszystkie noże z tej serii są pakowane w efektowne drewniane pudełko, co czyni je idealnymi na prezent.
Seki Kanetsugu jest producentem noży w Seki w Japonii, którego przodkiem był Kanetsugu (1336-1392) słynny wytwórca noży samurajskich. Firma powstała w 1919 roku i jest obecnie jedynym z najstarszych producentów noży kuchennych w Japonii.
- Typ noża
- Gyuto - Nóż Szefa Kuchni
- Rodzaj stali
- Stal Proszkowa / Szybkotnąca
- Zakres cen
- 1000 i więcej
GRATIS EBOOK KULINARNY „JAPOŃSKIE SMAKI”
Zamawiając ten produkt otrzymasz od nas za darmo ebooka z przepisami kuchni japońskiej.
Są to autorskie przepisy na autentyczne potrawy z kraju kwitnącej wiśni.
Autorką ebooka jest blogerka i podróżniczka Natalia Grębowicz-Kamińska, która mieszkając kilka lat w Japonii poznawała tamtejszą kulturę, smaki i tradycję kulinarną.
W ebooku znajdziesz przepisy między innymi na:
- sushi
- poke bowl
- okonomiyaki
- i wiele innych
Jak otrzymać darmowego ebooka?
- Zamów jakikolwiek produkt w sklepie hamono.pl
- Po złożeniu zamówienia wyślemy Ci ebooka w formacie pdf na Twój adres e-mail.
- Pobierz ebooka i ciesz się smakami Japonii we własnej kuchni! ?
