- Typ: Nóż Sujihiki
- Długość ostrza: 240 mm
- Długość całkowita: 385 mm
- Wysokość ostrza: 38 mm
- Grubość ostrza: 2 mm
- Rękojeść: impregnowane drewno pakka
- Stal: SPG2, stal damasceńska
- HRC: 62-64
- Typ ostrzenia: dwustronne
- Waga: 155 gram
Smukły nóż Kanetsugu ZUIUN Sujihiki 240 mm służy przede wszystkim do plastrowania, ale sprawdzi się także podczas przygotowywania sushi czy filetowania ryb.
Seria niepowtarzalnych noży damasceńskich Kanetsugu ZUIUN, powstała z okazji 100 rocznicy założenia firmy Seki Kanetsugu.
Do produkcji tych noży wybrano jedną z najlepszych stali na rynku, SPG2 (R2), która jest doskonałym wyborem do produkcji noży kuchennych - idealnym kompromisem pomiędzy wysoką twardością, łatwością ostrzenia i długim trzymaniem ostrości. Ostrza zostały wykonane w technice „SAN-MAI”, co oznacza, że rdzeń ze stali proszkowej „SPG2”został okuty 63-warstwową stalą damasceńską o efektownym kontrastowym wzorze. W trakcie hartowania nadano tym ostrzom twardości na poziomie 62-64 HRC, dzięki czemu długo trzymają ostrość, a stal SPG2 jest relatywnie łatwa w ostrzeniu. Kanetsugu ZUIUN oferują jedne z najlepszych właściwości tnących - dość cienkie ostrze w połączeniu z wypukłym szlifem Hamaguri Ba, zadowoli nawet najbardziej wymagających użytkowników.
Ergonomiczna i estetyczna rękojeść o heptagonalnym (siedmiokątnym) kształcie jest wyjątkowo wygodna, nawet podczas długotrwałej pracy z nożem. Rękojeść została wykonana z drewna pakka i posiada piękny ozdobny pin oraz jasną przekładkę. Wszystkie noże z tej serii są zapakowane w eleganckie drewniane pudełka, co czyni je idealnym pomysłem na prezent.
Seki Kanetsugu jest producentem noży w Seki w Japonii. Jego przodkiem był Kanetsugu (1336-1392), słynny wytwórca noży samurajskich. Firma powstała w 1919 roku i jest obecnie jedynym z najstarszych producentów noży kuchennych w Japonii.
- Typ noża
- Sujihiki - Nóż do Plastrowania
- Rodzaj stali
- SG2 / R2
Stal Proszkowa / Szybkotnąca
Stal damasceńska
Stal nierdzewna - Wykończenie ostrza
- Suminagashi / Damascus
GRATIS EBOOK KULINARNY „JAPOŃSKIE SMAKI”
Zamawiając ten produkt otrzymasz od nas za darmo ebooka z przepisami kuchni japońskiej.
Są to autorskie przepisy na autentyczne potrawy z kraju kwitnącej wiśni.
Autorką ebooka jest blogerka i podróżniczka Natalia Grębowicz-Kamińska, która mieszkając kilka lat w Japonii poznawała tamtejszą kulturę, smaki i tradycję kulinarną.
W ebooku znajdziesz przepisy między innymi na:
- sushi
- poke bowl
- okonomiyaki
- i wiele innych
Jak otrzymać darmowego ebooka?
- Zamów jakikolwiek produkt w sklepie hamono.pl
- Po złożeniu zamówienia wyślemy Ci ebooka w formacie pdf na Twój adres e-mail.
- Pobierz ebooka i ciesz się smakami Japonii we własnej kuchni! ?
