- Typ: Usuba
- Długość ostrza: 210mm
- Rękojeść: drewniano magnolii
- HRC: 61+/-1
- Typ ostrzenia: jednostronne
Nóż ostrzony jednostronnie – Tojiro Shirogami Usuba 180 mm – będący odpowiednikiem zachodniego noża Nakiri, wyglądem przypomina małych rozmiarów tasak. W przeciwieństwie do tasaka posiada on jednak znacznie cieńsze ostrze zapewniające mu doskonałe właściwości podczas siekania i krojenia warzyw.
Noże w japońskim i czerpiącym z tradycji stylu, które obejmuje profesjonalna seria Tojiro Shirogami, są jednostronnie ostrzone, przez co świetnie nadają się do przyrządzania potraw kuchni japońskiej. Podczas ręcznego procesu wykuwania oraz wykańczania tych noży stosuje się szczególną technikę, dzięki której trzywarstwowe ostrze wykazuje doskonałe właściwości tnące. Rdzeń ostrza noży z serii Tojiro Shirogami tworzony jest z węglowej stali Shirogami – White Steel – o dużym stopniu twardości. Dzięki temu, sam rdzeń jest bardzo wytrzymały, a ostrze uzyskuje imponujące parametry: 61 +/- 1 HRC w skali twardości. Zewnętrzna warstwa powstaje natomiast z miękkiej stali. Noże Tojiro Shirogami posiadają rękojeść, którą wytwarza się z japońskiego drewna HO. Specjalne wykończenie estetyczną skuwką podkreśla unikatowy styl noży. Nie są one nierdzewne, dlatego podczas używania należy przestrzegać zasad pielęgnacji.
GRATIS EBOOK KULINARNY „JAPOŃSKIE SMAKI”
Zamawiając ten produkt otrzymasz od nas za darmo ebooka z przepisami kuchni japońskiej.
Są to autorskie przepisy na autentyczne potrawy z kraju kwitnącej wiśni.
Autorką ebooka jest blogerka i podróżniczka Natalia Grębowicz-Kamińska, która mieszkając kilka lat w Japonii poznawała tamtejszą kulturę, smaki i tradycję kulinarną.
W ebooku znajdziesz przepisy między innymi na:
- sushi
- poke bowl
- okonomiyaki
- i wiele innych
Jak otrzymać darmowego ebooka?
- Zamów jakikolwiek produkt w sklepie hamono.pl
- Po złożeniu zamówienia wyślemy Ci ebooka w formacie pdf na Twój adres e-mail.
- Pobierz ebooka i ciesz się smakami Japonii we własnej kuchni! ?
